Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το «κτίριο-φάντασμα» της δημόσιας υγείας

Εικόνα του άρθρου Το «κτίριο-φάντασμα» της δημόσιας υγείας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/09/2020, 02:55
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στους Αμπελόκηπους των Ιωαννίνων, σε μικρή απόσταση από την πλατεία Χατζή, υπάρχει ένα μεγάλο, διώροφο δημόσιο κτίριο, το οποίο προοριζόταν να στεγάσει το Περιφερειακό Εργαστήρι Δημόσιας Υγείας. Το κτίριο αυτό ανεγέρθηκε το 2006. Δεν λειτούργησε ποτέ. Μια δημόσια περιουσία που επί 14 χρόνια παραμένει αναξιοποίητη και σε αχρηστία.

Με αφορμή την πανδημία και την προστασία της δημόσιας υγείας, η Περιφέρεια Ηπείρου προσπαθεί να θέσει στο επίκεντρο της προσοχής το εν λόγω κτίριο. Ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης ζήτησε την αξιοποίηση του Εργαστηρίου αυτού από την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στην Περιφέρεια Ηπείρου. Επιπλέον, όπως αναφέρει στον «Τύπο Ιωαννίνων», έθεσε το ζήτημα και στη σημερινή τηλεδιάσκεψη που είχαν οι 13 περιφερειάρχες με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά παρουσία του προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα. Το σκεπτικό του κ. Καχριμάνη είναι ότι το κτίριο στους Αμπελόκηπους θα μπορούσε να εξυπηρετήσει σε πρώτη φάση τις ανάγκες του ΕΟΔΥ στην περιοχή, δεδομένου ότι υπάρχει και εργαστηριακός εξοπλισμός.

Το κτίριο στους Αμπελόκηπους έχει πίσω του μια ιστορία που αναδεικνύει σε μεγάλο βαθμό την απουσία σοβαρού σχεδιασμού, ή υλοποίησής του, για τη δημόσια υγεία και για την πρόληψη.

Το Περιφερειακό Εργαστήρι Δημόσιας Υγείας (ΠΕΔΥ) Ιωαννίνων «θα αποτελούσε έναν μηχανισμό προάσπισης και προστασίας της υγείας των Ελλήνων» όπως διακήρυττε κάποτε το ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο μετεξελίχθηκε στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Το ΚΕΕΛΠΝΟ σχεδίασε και υλοποίησε άλλα έξι ΠΕΔΥ στη χώρα. 

Η κατασκευή του ΠΕΔΥ Ιωαννίνων ξεκίνησε το 2003 με ευρωπαϊκά κονδύλια, μέσω του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Με τα κονδύλια αυτά χρηματοδοτήθηκε όχι μόνο το κατασκευαστικό κομμάτι αλλά και η προμήθεια εργαστηριακού εξοπλισμού. Παρά τις δεσμεύσεις προς το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, το Εργαστήρι Δημόσιας Υγείας Ιωαννίνων δεν λειτούργησε. 

Κατά περιόδους, το κτίριο το ζήτησαν για τις ανάγκες τους διάφοροι φορείς, όπως η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας και το ΕΚΑΒ.

Το 2017, υπήρξε δε έντονο ενδιαφέρον της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας προκειμένου να στεγάσει εκεί τις τοπικές μονάδες υγείας. Η διοίκηση της 6η  ΥΠΕ είχε εκφράσει την πρόθεσή της να συνεννοηθεί με την ηγεσία του τότε ΚΕΕΛΠΝΟ για την παραχώρηση του κτιρίου, χωρίς όμως τελικά να γίνει κάτι.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back