Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σαν τη μέρα της μαρμότας

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/01/2017, 18:50
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σε μια συνεχή κακή κατάσταση, που δεν αλλάζει χρόνο με τον χρόνο, βρίσκεται το Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Ηπείρου, το οποίο επισκέφθηκε χτες και ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ. Πρόκειται για το εδώ και 11 χρόνια «κτίριο-φάντασμα», με έδρα τα Γιάννενα, στην περιοχή των Αμπελοκήπων, το οποίο, αν και χρηματοδοτήθηκε από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (ΚΠΣ), δεν λειτούργησε ποτέ.

Η επίσκεψη-αυτοψία του κ. Ρόζενμπεργκ αναπτέρωσε τις ελπίδες για αξιοποίηση του κτιρίου, την οποία κατά καιρούς την έχουν ζητήσει για διάφορους σκοπούς οι τοπικοί φορείς (Περιφέρεια Ηπείρου, Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ΕΚΑΒ κ.λπ.).  Ο κ. Ρόζενμπεργκ περιορίστηκε να εκφράσει την άποψη ότι μια αξιοποίηση θα μπορούσε να γίνει προς την κατεύθυνση χρήσης του κτιρίου από δομές της υγείας.

Η αναφορά αυτή του προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ δεν είναι τυχαία. Το κτίριο αυτό χρηματοδοτήθηκε την τριετία 2003-2006 από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, μέσω του οποίου υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Πέραν της κτιριακής υποδομής, έγινε και εγκατάσταση εργαστηριακού εξοπλισμού. Αν και το Εργαστήριο δεν λειτούργησε ποτέ, αυτό το διώροφο κτίριο κοστίζει στο Δημόσιο. Κι αυτό όχι μόνο επειδή υπάρχει σύμβαση με εταιρία φύλαξης. Όπως προέκυψε από την επίσκεψη του κ. Ρόζενμπεργκ, σε αυτό το κτίριο-φάντασμα υπάρχουν και δύο υπάλληλοι –ένας διοικητικός και ένας πληροφορικάριος. Δύο υπάλληλοι σε ένα κτίριο χωρίς προϊσταμένους, χωρίς αποστολή, χωρίς έγγραφα, χωρίς καν τηλέφωνο.  

Πώς λοιπόν κατέληξε ένα έργο, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, να μην… υπάρχει επί της ουσίας; Επί τόσα χρόνια κανείς δεν έχει δώσει απάντηση. Αυτή τη στιγμή το ΚΕΕΛΠΝΟ φαίνεται ότι δείχνει διατεθειμένο να ασχοληθεί με το μέλλον του κτιρίου αυτού. Δεν είναι όμως εύκολη υπόθεση. Εκτός από τα πολλά ερωτήματα που «βαραίνουν» το κτίριο αυτό, πρέπει να βρεθεί και η «χρυσή τομή» μεταξύ της πραγματικότητας και των δεσμεύσεων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επιπλέον, το όλο ζήτημα δεν είναι «εξατομικευμένο».

Το ΠΕΔΥ Ηπείρου δεν είναι το μόνο που κατασκευάστηκε με πόρους του Γ’ ΚΠΣ και δεν λειτουργεί. Το ίδιο συμβαίνει και με το ΠΕΔΥ Δυτικής Ελλάδας, στη Ναύπακτο, όπου ο περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάς διεκδικεί εδώ και χρόνια τη λειτουργία του Εργαστηρίου.

Τα δύο αυτά ΠΕΔΥ συν άλλα πέντε που λειτουργούν στην Ελλάδα (αν και, για να είμαστε ακριβείς, μερικά υπολειτουργούν) υποτίθεται ότι θα υπηρετούσαν το όραμα για τη δημιουργία «ενός σύγχρονου και επιστημονικά άρτιου μηχανισμού για την προάσπιση και την προστασία της υγείας των Ελλήνων». Αυτό τουλάχιστον αναφέρει στην ιστοσελίδα του το ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο καταγράφει το ΠΕΔΥ Ηπείρου στη διοικητική δομή του.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back