Πριν από έναν μήνα ο περιφερειάρχης Ηπείρους Αλέκος Καχριμάνης δήλωνε: «Υπάρχει ειλημμένη απόφαση από την κυβέρνηση και τον ΕΟΔΥ» για τη χρησιμοποίηση του κτιρίου του ΠΕΔΥ ως mega εμβολιαστικού κέντρου. Το υπουργείο Υγείας όμως φαίνεται ότι αποκλείει την προοπτική αυτή, την οποία είχε στηρίξει ο ΕΟΔΥ.
Το κτίριο του ΠΕΔΥ, το οποίο ανήκει στον ΕΟΔΥ, βρίσκεται στους Αμπελόκηπους των Ιωαννίνων. Ανεγέρθηκε το 2006, με ευρωπαϊκά κονδύλια, με σκοπό να στεγάσει το Περιφερειακό Εργαστήρι Δημόσιας Υγείας (ΠΕΔΥ). Δεν λειτούργησε ποτέ. Κατά διαστήματα, φορείς και υπηρεσίες του Δημοσίου είχαν εκφράσει το ενδιαφέρον τους να τους παραχωρηθεί το κτίριο, αλλά κανένα αίτημα δεν προχώρησε. Μετά από 15 χρόνια, έχει καταλήξει ένα κτίριο-φάντασμα.
Αυτό το κτίριο-φάντασμα, παραμένει ως έχει όπως δείχνουν τα πράγματα, με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη να εκτιμά, εμμέσως πλην σαφώς, ότι δεν υπάρχει ανάγκη για δημιουργία νέου εμβολιαστικού κέντρου στα Γιάννενα.
Ο κ. Κοντοζαμάνης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή Ιωαννίνων της ΝΔ Μαρίας Κεφάλα για την αξιοποίηση του ΠΕΔΥ, υποστήριξε ότι ο εμβολιασμός στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων εξελίσσεται ομαλά και ότι τα νούμερα είναι τα ίδια που σημειώνονται και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Επικαλέστηκε δε τις 21 εμβολιαστικές γραμμές που λειτουργούν στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, με ημερήσια δυναμικότητα 1.736 εμβολιασμών ενώ «διάβασε» με τον δικό του τρόπο τα εμβολιαστικά νούμερα. Όπως είπε, «το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού στα Ιωάννινα ανέρχεται στο 50,5% - 33,3% τουλάχιστον με τη μία δόση και 17,8% είναι πλήρως εμβολιασμένο». Ας κρατήσουμε εδώ, το ποσοστό κάλυψης των πλήρως εμβολιασμένων που είναι 17,8%.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, για να αποδείξει περαιτέρω ότι η περιοχή είναι καλυμμένη σε επίπεδο εμβολιασμών, πρόσθεσε ότι «το ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί με μία δόση ή έχει προγραμματισμένο ραντεβού, είναι 43%, ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 44%». Τα προγραμματισμένα ραντεβού βέβαια εκτείνονται έως τα μέσα Ιουλίου τουλάχιστον και οι αρχικοί στόχοι ανοσίας με εμβολιαστική κάλυψη 70%, έχουν μετατεθεί για αργότερα.
Παράλληλα, o αναπληρωτής υπουργός δεν αποδέχτηκε την παρατήρηση της κας Κεφάλα ότι Γιαννιώτες πηγαίνουν στη Θεσπρωτία ή ακόμη και στην Κέρκυρα για να εμβολιαστούν πιο άμεσα. Η απάντησή του ήταν: «Δεν νομίζω ότι πολίτες των Ιωαννίνων πηγαίνουν σε όμορους νομούς, προκειμένου να επισπεύσουν τον εμβολιασμό τους. Υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού […]. Λογικό είναι κάποιος που μπορεί να έχει μια δραστηριότητα σε έναν όμορο νομό, να πάει να κάνει το εμβόλιό του ίσως κάποιες μέρες γρηγορότερα».
Ο κ. Κοντοζαμάνης συμπλήρωσε ότι «εφόσον, βεβαίως, κριθεί απαραίτητο να αυξηθούν οι εμβολιαστικές γραμμές, προκειμένου να εξυπηρετήσουμε περισσότερο κόσμο, εδώ είμαστε για να δούμε πώς θα το κάνουμε αυτό, είτε στις υπάρχουσες υγειονομικές δομές είτε κάνοντας χρήση άλλων δομών του υπουργείου Υγείας». Πρόσθεσε ακόμα ότι η λειτουργία μίας ή περισσότερων εμβολιαστικών γραμμών είναι ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα, που έχει να κάνει κυρίως με τη διανομή των εμβολίων σε όλη την επικράτεια.
Κατά τα άλλα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε ότι πρόθεση του υπουργείου και του ΕΟΔΥ είναι να αξιοποιηθεί το κτίριο του ΠΕΔΥ «καταρχάς για τον σκοπό για τον οποίο έχει δημιουργηθεί»!
Ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε ότι στόχος της παρούσας διοίκησης του ΕΟΔΥ είναι τα ΠΕΔΥ (ανάλογα εργαστήρια είχαν δημιουργηθεί και σε άλλες περιοχές) «να αναβαθμιστούν και να ξαναρχίσουν –γιατί ήταν εγκαταλελειμμένα- να προσφέρουν υπηρεσίες υγείας. Και είμαστε σε συνεννόηση, ώστε να δούμε τον βέλτιστο τρόπο που μπορούν να αξιοποιηθούν αυτά τα κτίρια».
Ένα νέο σχέδιο λοιπόν που μένει να φανεί κατά πόσο θα μείνει στα λόγια μιας απάντησης στη Βουλή.