Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κοινό των Ηπειρωτών: Όχι στη νέα παράταση για τους ΣΜΑ

Εικόνα του άρθρου Κοινό των Ηπειρωτών: Όχι στη νέα παράταση για τους ΣΜΑ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/10/2021, 22:11
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε τη νέα, 17η (!) παράταση παραλαβής εξοπλισμού των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και η αντιπολίτευση έχει πολλά να πει. Ένα από αυτά, είναι ότι ενώ αρχικά θα κατασκευάζονταν 7 ΣΜΑ, γιατί στην Πρέβεζα υποτίθεται ότι υπήρχε κτίριο, τελικά... δεν υπήρχε. 

Το Κοινό των Ηπειρωτών καταψήφισε τη νέα παράταση, που δίνει και άλλο χρόνο στην ENACT Α.Ε.

Τονίζει δε ότι «η καθυστέρηση ολοκλήρωσης των ΣΜΑ είναι αδικαιολόγητη – η πράξη ένταξης και χρηματοδότησης του ΠΕΠ χρονολογείται από 30/6/2017, τα έργα ακριβαίνουν, ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός σκουριάζει και καταστρέφεται στις αποθήκες και η δοκιμαστική λειτουργία απομακρύνεται στο μέλλον, χωρίς  να υπάρχει δυνατότητα χρονικού προσδιορισμού ολοκλήρωσης του συνόλου του έργου των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη διαχείριση τους».

Καταγγέλλει ακόμα ότι από τον περασμένο Μάιο, οπότε και συζητήθηκε το θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο με συμφωνία στα βασικά, ότι δηλαδή οι παρατάσεις ακριβαίνουν  το έργο και το κόστος από τις καθυστερήσεις και τη μη λειτουργία των ΣΜΑ μετακυλύεται στους πολίτες κ.λπ., δεν έχει γίνει τίποτε.

«Από τότε ελάχιστα πράγματα έγιναν και δυστυχώς η συνεργασία Περιφέρειας και ΦΟΔΣΑ αναζητείται ή ανταγωνίζονται μεταξύ τους για ένα ζήτημα που αποτελεί πεδίο και επιτομή κοινής δράσης και ενδιαφέροντος των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αφήνει αιχμές για την περιφερειακή αρχή, ότι «αδυνατεί βάλει ένα τέλος σε ένα έργο το οποίο η ίδια σχεδίασε, μελέτησε και προκήρυξε» λόγω της ανοχής που επέδειξε στις εργασίες των ΣΜΑ και του τρόπου υλοποίησης με ξεχωριστή προκήρυξη κάθε υποέργου.

Η αξιωματική αντιπολίτευση διατυπώνει μια σειρά ερωτήματα, όπως γιατί έγιναν δύο διαγωνισμοί, ένας για κτιριακό και άλλος για ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, γιατί επίσης η Περιφέρεια δεν έχει επέμβει σε κατασκευές όπως στον Δήμο Γ. Καραϊσκάκη, γιατί δεν εντοπίστηκε έγκαιρα το γεγονός ότι στην Πρέβεζα δεν υπήρχε στην πραγματικότητα διαθέσιμο κτίριο για ΣΜΑ και τι γίνεται με τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό αξίας 6,3 εκατ, ευρώ και σε τι κατάσταση θα παραληφθεί τελικά.

Οι ΣΜΑ είναι έργο που εντάχθηκε στο ΠΕΠ Ηπείρου με χρηματοδότηση 12 εκατομμυρίων ευρώ και πλέον, όπως τονίζει η παράταξη. Στις 27/9/2017 υπογράφηκε σύμβαση παροχής υπηρεσιών με τεχνικό σύμβουλο έναντι 170.000 ευρώ για την υποστήριξη του έργου και τον Ιούνιο του 2018 υπογράφηκαν οι συμβάσεις κατασκευής των επτά ΣΜΑ (μείον τον ΣΜΑ Πρέβεζας...) με συμβατικό χρόνο κατασκευής από 5 έως 8 μήνες.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back