Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Kλειστό ξιφασκίας σε επανάληψη…

Εικόνα του άρθρου Kλειστό ξιφασκίας σε επανάληψη…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/03/2022, 22:54
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Tης χωροθέτησης του πρώην κλειστού γηπέδου ξιφασκίας στο αγρόκτημα Κατσικά, και συγκεκριμένα στην έκταση της πρώην ΔΕΛΙ, υπεραμύνθηκε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (με τηλεδιάσκεψη).

Η τοποθέτηση του κ. Καχριμάνη, η οποία έγινε στο πλαίσιο απάντησης σε επερώτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», δεν ήρθε να συμπληρώσει κάτι νεότερο στα ήδη γνωστά. Οι απαντήσεις ήταν οι αναμενόμενες – και προφανώς δεν κατατέθηκε κανένα στοιχείο για το ενδεικτικό κόστος της επένδυσης ή για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης ανέγερσης της νέας υποδομής.

Ο κ. Καχριμάνης ανέφερε ότι εξετάστηκαν και άλλες εκτάσεις του Δημοσίου όπως και του ΠΕΑΚΙ. Το ΠΕΑΚΙ αποκλείστηκε γιατί εκτιμήθηκε ότι για την τοποθέτηση του κλειστού ξιφασκίας θα απαιτούνταν η καταστροφή ενός γηπέδου ποδοσφαίρου, του χώρου των γραφείων και του κυλικείου. Επίσης και για έναν άλλον λόγο, όπως τον περιέγραψε ο περιφερειάρχης: «[Το κλειστό ξιφασκίας] δεν ‘έδενε’ με τον χώρο’»…

Και κάπως έτσι, με διάφορες εκτάσεις να αποκλείονται για διάφορους λόγους που δεν αναλύθηκαν σε καμία περίπτωση, προέκυψε η έκταση στο αγρόκτημα Κατσικά. Ο ίδιος δεν συμμερίστηκε καθόλου τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς εγκατάστασης μιας μεγάλης αθλητικής υποδομής δίπλα στη λίμνη. Επανέλαβε ότι η έκταση της πρώην ΔΕΛΙ βρίσκεται σε Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου, όπου επιτρέπονται δραστηριότητες τουρισμού και αθλητισμού.

Ωστόσο, θα απαιτηθεί μια... εξαίρεση.Ο κ. Καχριμάνης ανέφερε ότι μία από τις άδειες που απαιτούνται, είναι η καθ' ύψος υπέρβαση του νέου κτιρίου. «Η υπέρβαση του ύψους ισχύει για οποιοδήποτε άλλο σημείο του λεκανοπεδίου θα επιλεγόταν να τοποθετηθεί» είπε. Μόνο που το συγκεκριμένο σημείο είναι κοντά στη λίμνη, και το ύψος του κτιρίου είναι στα 20 μ., σύμφωνα με τη νέα τοποθέτηση του περιφερειάρχη –έχει ειπωθεί και για ύψος 23 μ. Στην περιοχή, το ύψος των κτιρίων δεν ξεπερνά τα 9 μέτρα.

Κατά τα άλλα επανέλαβε ότι η υποδομή θα είναι πολλαπλών χρήσεων –αθλητικές δραστηριότητες, εκθέσεις, εκδηλώσεις κ.λπ.

Σε πολιτικό επίπεδο, επικαλέστηκε τις επισκέψεις των επικεφαλής των παρατάξεων «Κοινό των Ηπειρωτών» και «Ήπειρος Όλον», Γιώργου Ζάψα και Δημήτρη Δημητρίου αντίστοιχα, τόσο στο Ελληνικό, πριν τη μεταφορά του υλικού στα Ιωάννινα, όσο και στην έκταση της πρώην ΔΕΛΙ. Με αυτόν τον τρόπο, επιχείρησε να δείξει ότι δεν έδρασε μόνος του και ότι υπήρχε συμμετοχή κι άλλων παρατάξεων, όσων ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του.

Ωστόσο, κάποια συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο δεν έγινε ποτέ. Ο κ. Καχριμάνης επικαλέστηκε μόνο την απόφαση του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης μέσω του οποίου εγκρίθηκε η διάθεση πίστωσης 2,5 εκατ. ευρώ για την αποσυναρμολόγηση του κλειστού ξιφασκίας. Μόνο που το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Ηπείρου, όπου προεδρεύει ο κ. Καχριμάνης, είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικό Δικαίου, και όχι συλλογικό όργανο.

Για το αγρόκτημα Κατσικά, επικαλέστηκε για τις παρεμβάσεις που έχει κάνει, ένα έγγραφο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για καθαρισμό της έκτασης λόγω κινδύνου πυρκαγιάς από το 2018…

Εξήγησε για άλλη μια φορά ότι ο χώρος που αποθηκεύονται τα υλικά του πρώην κλειστού ξιφασκίας είναι εντός σχεδίου. Για την αξιοποίηση του αγροκτήματος, είπε ότι υπάρχει συνεργασία με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα και βρίσκεται σε επαφή με την Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για μια συνολική μελέτη του χώρου.

Όσο για τα του περιβαλλοντικού πάρκου, είπε: «Είναι αυτονόητο ότι δεν πρόκειται να γίνουν νέες κατασκευές στα χορτολίβαδα», με τον ίδιο να τα οριοθετεί στα 300 μ. από τη λίμνη (ή πιο συγκεκριμένα από το ανάχωμα)...

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back