Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το κλειστό ξιφασκίας, το αγρόκτημα Κατσικά και η (καμία) συζήτηση

Εικόνα του άρθρου Το κλειστό ξιφασκίας, το αγρόκτημα Κατσικά και η (καμία) συζήτηση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/02/2022, 16:45
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η περιφερειακή αρχή, δηλαδή ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, φαίνεται ότι έχει πάρει αποφάσεις για τη χωροθέτηση του κλειστού ξιφασκίας του Ελληνικού στο αγρόκτημα Κατσικά, δίπλα από τη Γαλακτοκομική Σχολή.

Το αγρόκτημα Κατσικά, μια έκταση 1000 περίπου στρεμμάτων, είχε παραχωρηθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην Περιφέρεια Ηπείρου για να δημιουργηθεί ένα κέντρο αγροτικής καινοτομίας. Ο κ. Καχριμάνης, όπως έγραφε και στο σχετικό του άρθρο ο «Τύπος Ιωαννίνων» πριν από λίγες μέρες, άφηνε να εννοηθεί ότι πήρε το πράσινο φως από τον παραιτηθέντα πια υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό για τη χωροθέτηση στο αγρόκτημα και του κλειστού ξιφασκίας.

Διαβάστε: Και το κλειστό ξιφασκίας στο αγρόκτημα Κατσικά;

Τα δοκάρια και τα συνοδευτικά, έχουν αρχίσει να μεταφέρονται ήδη στα Ιωάννινα, και δη στο αγρόκτημα (ίσως και για λόγους αποθήκευσης, προς το παρόν), με την περιφερειακή αρχή να έχει προχωρήσει παράλληλα και σε διαμόρφωση-βελτίωση των αγροτικών δρόμων που υπάρχουν εντός της έκτασης.


Η χωροθέτηση του κλειστού ξιφασκίας, το οποίο θα συνοδεύεται εκ των πραγμάτων από ένα μεγάλο πάρκινγκ αλλά και από υποστηρικτικές υποδομές, σηκώνει πολλή συζήτηση. Συζήτηση που δυστυχώς δεν έχει ανοίξει ακόμα, με ευθύνη της περιφερειακής αρχής, η οποία διατείνεται ότι οριστικές αποφάσεις επί της χωροθέτησης δεν έχουν παρθεί. 

Τα δεδομένα είναι σύνθετα: Μια μεγάλη αθλητική υποδομή στο παραλίμνιο μέτωπο, σε μια έκταση για την οποία υπήρχαν σχεδιασμοί για τη δημιουργία ενός περιβαλλοντικού-υγροτοπικού πάρκου. Συν τοις άλλοις, τίθεται το ερώτημα πώς συνάδει μια τέτοια υποδομή με τον έτερο σχεδιασμό, τη δημιουργία ενός κέντρου αγροτικής καινοτομίας. Ενόψει της αυριανής συζήτησης των θεμάτων που αφορούν τον πρωτογενή τομέα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, θα έχει ενδιαφέρον να γνωστοποιήσει η περιφερειακή αρχή πώς εξελίσσεται ο σχεδιασμός της για το κέντρο αγροτικής καινοτομίας.

Παράλληλα, ας μην ξεχνάμε ότι εκκρεμεί το (όγδοο ή ένατο, το μέτρημα έχει χαθεί) σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος, που ακόμη δεν έχει τεθεί σε διαβούλευση από το υπουργείο Περιβάλλοντος.



Εκτός από το κλειστό ξιφασκίας, η περιφερειακή αρχή παίρνει έναντι σοβαρού αντιτίμου από το Ελληνικό και μια δεύτερη υποδομή, ένα προπονητήριο. Μέσω του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Ηπείρου, η περιφερειακή αρχή έχει αποφασίσει να διαθέσει ένα ποσό που φτάνει στα 2.480.000 ευρώ (με ΦΠΑ). Ένα ποσό που αφορά «έξοδα αποξήλωσης» της αίθουσας ξιφασκίας και του προπονητηρίου. 

Πριν λίγες μέρες, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης ενέκρινε και ένα άλλο ποσό, ύψους 60.000 ευρώ (με ΦΠΑ), ως «έξοδα μεταλλικών κερκιδοφόρων». Και συγχρόνως, μέσω της Οικονομικής Επιτροπής, υπήρξε πριν από λίγες μέρες η διάθεση πίστωσης 37.000 ευρώ για εργασίες φορτοεκφόρτωσης. Και κάθε άλλο παρά αποκλείεται να χρειαστούν κι άλλα κονδύλια μεταφοράς των υλικών.

Και βρισκόμαστε μόνο στην αρχή…


Ένα από τα κτίρια του πρώην γεωργικού σταθμού Κατσικά



Ένας από τους δρόμους του αγροκτήματος που έχουν διαμορφωθεί τον τελευταίο καιρό.

Ο συγκεκριμένος ξεκινάει από την είσοδο του αγροκτήματος και καταλήγει στον παραλίμνιο ποδηλατόδρομο επί του αναχώματος


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back