Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Καταγγελίες για τον «εθελοντισμό» στη Φιλαρμονική

Εικόνα του άρθρου Καταγγελίες για τον «εθελοντισμό» στη Φιλαρμονική
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/10/2022, 16:23
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στην Επιθεώρηση Εργασίας βρίσκεται πλέον το θέμα «πώς θα εργαστούν οι μουσικοί της Φιλαρμονικής» το εορταστικό τριήμερο.

Ο Σύλλογος Εργαζόμενων στους ΟΤΑ Ιωαννίνων έχει καταθέσει τη σχετική καταγγελία, καθώς η διοίκηση του Πνευματικού Κέντρου κατάφερε να εισάγει… νέα εργασιακά ήθη, πρωτοφανή για αυτοδιοικητικό ή οργανισμό του ευρύτερου δημοσίου, στα Γιάννενα.

Καθώς η προκήρυξη προσλήψεων των συμβασιούχων μουσικών καθυστέρησε πολύ και λήγει στις 7 Νοεμβρίου (και η Φιλαρμονική δεν μπορεί να παίξει… κατά το ήμισυ) , η διοίκηση ζήτησε από τους-τις μουσικές να υπογράψουν υπεύθυνες δηλώσεις ότι θα εργαστούν εθελοντικά (διαβάστε εδώ σχετικά).

Εκτός από τον κακό προγραμματισμό, να μην είναι δηλαδή έτοιμη η Φιλαρμονική για το εορταστικό τριήμερο, το ΠΚΔΙ δημιουργεί και ένα κακό προηγούμενο, ζητώντας εθελοντική εργασία. Ειδικά τη χρονιά που η μπάντα θα είναι μειωμένη κατά 9 άτομα, καθώς το ΠΚΔΙ αποφάσισε να κάνει «οικονομία κλίμακας» στους συμβασιούχους εργαζόμενους.

Οι μουσικοί της Φιλαρμονικής με ανακοίνωσή τους, στρέφονται και κατά του αρχιμουσικού Δημήτρη Αμπατζή, επικαλούμενοι την πρόεδρο και αντιδήμαρχο Ελένη Ακονίδου, ότι δηλαδή εφάρμοσε τη δική του εισήγηση για τη μείωση εργαζόμενων.

«Μόνιμος δημόσιος υπάλληλος στη Ναύπακτο και με σύμβαση αορίστου χρόνου πλήρης απασχόλησης στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών. Τον άνθρωπο αυτό, βοήθησαν όλοι οι μουσικοί, όλα αυτά τα χρόνια. Από το να αλλάζουν τις  ημέρες των προβών, που ήταν Τρίτη και Πέμπτη σε Τρίτη και Τετάρτη ώστε να επιστρέφει στην πόλη που μένει (Πάτρα) και να μην έχει παραπάνω έξοδα», αναφέρουν.
Καταγγέλλουν επίσης ότι «στη συγκεκριμένη υπηρεσία τα μέλη τις Φιλαρμονικής, τα τελευταία χρόνια, καλούνται πάντα να παίξουν εκτός σύμβασης, απλήρωτοι, ανασφάλιστοι και χωρίς να είναι σίγουροι ότι θα προσληφθούν. Φέτος δε απειλητικά και εκβιαστικά ζητήθηκε από τον αρχιμουσικό, επιλεκτικά σε άτομα, να συμμετάσχουν στην συγκεκριμένη υπηρεσία παρέχοντας εθελοντική εργασία, συμπληρώνοντας υπεύθυνη δήλωση ατομικά για την συμμετοχή τους».
Σημειώνουν δε ότι ο διαγωνισμός προσλήψεων «τρέχει» και ο κ. Αμπατζής είναι μέλος της επιτροπής μοριοδότησης των υποψηφίων.

Στο μεταξύ, ο σύλλογος Καθηγητών του Ωδείου Ιωαννίνων σε ψήφισμά του αναφέρει ότι συνήλθε σε γενική συνέλευση «με αφορμή τη νομιμότητα της προκήρυξης που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, μετά την πρόσκληση του Αρχιμουσικού της Φιλαρμονικής και μέλους της Καλλιτεχνικής Επιτροπής Αξιολόγησης των αιτήσεων της τρέχουσας προκήρυξης, επιλεκτικά σε ορισμένους από τους υποψηφίους της προκήρυξης, προκειμένου να λάβουν μέρος «παράνομα» και «παράτυπα» στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, όταν η συμμετοχή τους αυτή εγείρει θέμα νομιμότητας, και όταν την ίδια στιγμή, οκτώ συνάδελφοί τους έχουν ήδη αποκλειστεί από τη Φιλαρμονική. Επιπλέον δε, η λειτουργία της Φιλαρμονικής και της Συμφωνικής Ορχήστρας με μία πρόβα ανά εβδομάδα και ελάχιστες συναυλίες το χρόνο, απαξιώνουν την πολυετή δραστηριότητα και των δύο μουσικών σχημάτων, τα οποία αντί να ενισχύονται με περισσότερα μέλη, περισσότερες πρόβες και περισσότερες συναυλίες, συρρικνώνονται».

Ζητάει τα εξής από τη διοίκηση του Πνευματικού Κέντρου:

1. Να προκηρύξει συμπληρωματικά όσες θέσεις δεν προκήρυξε, έως και τις 91 εγκεκριμένες από το Υπουργείο Εσωτερικών.
2. Να  μας κοινοποιήσει τις εισηγήσεις των διευθυντών που αρχικά πρότειναν για  τις ανάγκες των καλλιτεχνικών δομών τις 91 συνολικά θέσεις, αλλά και  την επόμενη εισήγησή τους με την οποία οι ίδιοι πρότειναν τις μειώσεις  αυτών, δηλαδή από τις 91 σε 72 θέσεις, όπως τελικά προκηρύχθηκαν.
3. Να  επαναφέρει τη λειτουργία της Φιλαρμονικής και της Συμφωνικής σε δύο  πρόβες εβδομα-διαίως καθώς και το πλήρες ετήσιο καλλιτεχνικό και  συναυλιακό τους πρόγραμμα, όπως ίσχυε έως τώρα.
4. Να  αποσύρει άμεσα τις δηλώσεις του Ν.1599/1986 που μοιράστηκαν σε μερίδα  μουσικών της Φιλαρμονικής, προκειμένου να λάβουν «εθελοντικά» μέρος στην  παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, όταν την ίδια στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η  διαδικασία της προκήρυξης και εν γνώση τους, θέτουν σε κίνδυνο τους  ίδιους τους εργαζομένους.
5. Να δεχθεί σε διάλογο το Προεδρείο μας, για την άμεση επίλυση των ανωτέρω προβλημάτων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back