ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Και μην ξεχνάς πως ήρθε η ώρα πάλι για ταξίδι»

Εικόνα του άρθρου «Και μην ξεχνάς πως ήρθε η ώρα πάλι για ταξίδι»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/01/2022, 20:36
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αν και με πολλή παγωνιά, η Κομματική Οργάνωση Ιωαννίνων του ΚΚΕ κατάφερε να αναπαραστήσει έως έναν βαθμό μια από τις πιο εμβληματικές σκηνές των «Κυνηγών» (1977), αποτίοντας έναν ιδιαίτερο φόρο τιμής στη μνήμη του σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου, που πέθανε πριν από 10 χρόνια και μία μέρα.

Οι βάρκες με τις κόκκινες σημαίες στη λίμνη των Ιωαννίνων και το άκουσμα ενός ερωτικού τραγουδιού «Της αγάπης αίματα». Την αναπαράσταση, στην οποία συμμετείχαν τρεις βάρκες, «σκηνοθέτησε» ο Αλέξανδρος Λαμπρίδης, συνεργάτης επί πολλά χρόνια του Αγγελόπουλου.

Η εκκίνηση έγινε στην πλατεία Μαβίλη, και στη συνέχεια ακολούθησε ένας μικρός πλους κατά μήκος της παραλίμνιας περιοχής. Ο κ. Λαμπρίδης υπενθύμισε ότι ο Αγγελόπουλος έχει γυρίσει σκηνές από πέντε ταινίες στα Ιωάννινα: «Αναπαράσταση», «Θίασος», «Κυνηγοί», «Μελισσοκόμος» και «Τοπίο στην ομίχλη». Ότι τα Ιωάννινα είναι ένας τόπος που ο Αγγελόπουλος ανέδειξε κινηματογραφικά.

«Θεωρούμε χρέος μας να αναδείξουμε αυτή τη δύσκολη επέτειο των 10 χρόνων από τον τραγικό χαμό του Θόδωρου Αγγελόπουλου γιατί το έργο του είναι εδώ ζωντανό σαν κάλεσμα για τους επόμενους ιχνηλάτες, τους επόμενους σκυταλοδρόμους της δημιουργίας αλλά και των αγώνων που ο ίδιος περιέγραφε μέσα από τις ταινίες του. Της συλλογικής περιπέτειας των ανθρώπων» ανέφερε ο κ. Λαμπρίδης.


Όπως υπενθύμισε, το ταξίδι του Αγγελόπουλου ξεκίνησε από τα Ιωάννινα και το Ζαγόρι με την «Αναπαράσταση». «Είδε την άλλη Ελλάδα εδώ, αυτή που ήταν δυσεύρετη στον εμπορικό κινηματογράφο των ημερών του, τη δεκαετία  του 1960. Την Ελλάδα των συνόρων, των βουνών, της ξενιτιάς, του μισεμού, του μοιρολογιού... Τόποι που αποτελούσαν αέναες επιστροφές χωρίς όμως να έχουν μία έννοια καθήλωσης αλλά αυτήν της διαρκούς αναζήτησης» υπογράμμισε.



*Ο τίτλος του κειμένου προέρχεται από ανέκδοτο ποίημα του Θόδωρου Αγγελόπουλου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back