Oikonomou pisoi

Ένας δρόμος με σχεδόν όλη την ιστορία της πόλης

Εικόνα του άρθρου Ένας δρόμος με σχεδόν όλη την ιστορία της πόλης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/10/2019, 10:41

Ο Ιωάννης Λαμπρίδης και οι έρευνές του, είναι από τις βασικές αναφορές για όποιον-α θέλει να μιλήσει για τα παλιότερα Γιάννενα και την ιστορία τους.

Το όνομα του γιατρού και λόγιου από τα Άνω Πεδινά του Ζαγορίου, έχει ένας από τους παλιότερους δρόμους της πόλης, η οδός Λαμπρίδη, στην περιοχή της Λούτσας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το σημερινό της όνομα «Ιωάννη Λαμπρίδη», το πήρε το 1959. Και πριν ωστόσο, ονομαζόταν «Λαμπρίδου».

Ο Λαμπρίδης γεννήθηκε το 1839 στα (τότε) Άνω Σουδενά. Το 1854 τελείωσε το ελληνικό σχολείο και πήγε στην Αθήνα, με σκοπό να μπει στη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή. Αποφοίτησε το 1856 και σπούδασε στην Ιατρική Αθηνών, όπου εκπόνησε και το διδακτορικό του.

Στη συνέχεια, άσκησε την ιατρική στο Παζαρτζίκ της Βουλγαρίας. Εκεί, δίδαξε και ιστορία στην Ελληνική Σχολή. Το 1868 επέστρεψε στα Γιάννενα, διαμένοντας στο μεταξύ για τρία χρόνια στη Γερμανία. 

Παράλληλα με την ιατρική, ο Λαμπρίδης συγκέντρωσε μεγάλο όγκο ιστορικού και λαογραφικού υλικού, δημοσιεύοντας τις έρευνές του σε έντυπα της εποχής.

Ο Λαμπρίδης πέθανε το 1891 στο Δρομοκαΐτειο, στην Αθήνα. Ογδόντα χρόνια μετά, το 1971, η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών κατέταξε τα έργα του και τα παρέδωσε στο κοινό.

«Για τον προικισμένο με νοημοσύνη Κώστα Φρόντζο, εν ολίγοις λόγοις, τα Ηπειρωτικά Μελετήματα του αμιγούς Ιωάννη Λαμπρίδη δεν είναι παρά Ιστορία και Ανθρωπογεωγραφία» γράφει σχετικά ο Μιχάλης Αράπογλου.

Η υπόστασή του όμως στην ιστορία των Ιωαννίνων και η επίδρασή του, ήταν κατά καιρούς καθολική. Ο Λαμπρίδης δεν ήταν απλά ο πολυπράγμων γιατρός και ο «ανθρωπογεωγράφος» που περιέγραφε τον τόπο του και τους ανθρώπους του.  Ασχολούνταν σχεδόν με όλες τις δραστηριότητες στην πόλη και ήταν επιδραστικός, μέσω των άρθρων του. Κάπου στα 1870, με άρθρο του στην εφημερίδα «Γιάνγια», ο Λαμπρίδης εκθειάζει τη μπύρα, που είναι και τοπικό προϊόν τότε, έναντι της «διεστραμμένης ρακής».

Ο Λαμπρίδης είχε επίσης ευεργετήσει τη Ριζάρειο, όπως επίσης είχε διαθέσει καταπίστευμα για να σπουδάζουν φοιτητές από τα Γιάννενα.


Πηγές:

iZagori

Αρχείο Δήμου Ιωαννιτών

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back