Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Συνεχίζει τους σφοδρούς βομβαρδισμούς

Εικόνα του άρθρου Ισραήλ: Συνεχίζει τους σφοδρούς βομβαρδισμούς
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/05/2021, 00:03
ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) επιβεβαίωσαν τον βομβαρδισμό του πολυώροφου κτιρίου στη Λωρίδα της Γάζας νωρίτερα σήμερα και σημείωσαν πως το εν λόγω κτίριο το χρησιμοποιούσε η Χαμάς για στρατιωτικούς σκοπούς.

Σύμφωνα με τις IDF, το κτίριο, όπου στεγάζονταν τα γραφεία του Associated Press και του Al Jazeera, χρησιμοποιείτο από τη Χαμάς ως κεντρικά των υπηρεσιών πληροφοριών της, μεταξύ άλλων.


Σοκαρισμένο

Το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων AP δήλωσε σήμερα «σοκαρισμένο και τρομοκρατημένο» από τον ισραηλινό βομβαρδισμό, που κατέστρεψε τον πύργο, όπου στεγάζονταν τα γραφεία του και εκείνα του τηλεοπτικού δικτύου Al-Jazeera στη Γάζα, χαρακτηρίζοντάς τον «μια απίστευτα ανησυχητική εξέλιξη».

«Είμαστε σοκαρισμένοι και τρομοκρατημένοι από το γεγονός ότι ο ισραηλινός στρατός στόχευσε και κατέστρεψε το κτίριο όπου στεγάζονταν το γραφείο του AP και άλλων ΜΜΕ στη Γάζα», αναφέρει σε ένα δελτίο τύπου ο επικεφαλής του οργανισμού Γκάρι Προύιτ.

«Γνωρίζουν εδώ και καιρό την τοποθεσία του γραφείου μας και γνωρίζουν ότι εκεί βρίσκονταν δημοσιογράφοι. Μας προειδοποίησαν ότι το κτίριο θα πληγεί», συμπλήρωσε.

«Πρόκειται για μια απίστευτα ανησυχητική εξέλιξη. Αποφύγαμε για λίγο τρομερές ανθρώπινες απώλειες. Καμιά δεκαριά δημοσιογράφοι και ανεξάρτητοι συνεργάτες του AP βρίσκονταν στο κτίριο και ευτυχώς, μπορέσαμε να το εκκενώσουμε εγκαίρως», σημείωσε.

Ο Τζαβάντ Μεχντί, ιδιοκτήτης του πύργου Jala, ανέφερε πως ένας Ισραηλινός αξιωματικός τον προειδοποίησε, πριν από το αεροπορικό πλήγμα, ότι είχε στη διάθεσή του μία ώρα για να εκκενώσει το κτίριο. Ζήτησε επιπλέον 10 λεπτά προκειμένου οι δημοσιογράφοι να μπορέσουν να μεταφέρουν εκτός του κτιρίου τον εξοπλισμό τους, ωστόσο το αίτημά του απορρίφθηκε.


Επίθεση με ρουκέτες

Η Χαμάς, μετά το χτύπημα στο Al Jalaa εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση με ρουκέτες στο Ραμάτ Γκαν, κατοικημένη περιοχή στην περιφέρεια του Τελ Αβίβ. Οι παλαιστινιακές ρουκέτες έχουν χτυπήσει αστικές περιοχές σε αρκετές πόλεις στο κεντρικό Ισραήλ προκαλώντας εκτός από υλικές ζημιές και ανθρώπινα θύματα.

Από την επίθεση σκοτώθηκε ένας Ισραηλινός, ηλικίας 50 ετών, σύμφωνα με τις ισραηλινές ομάδες διάσωσης και την αστυνομία.

Νωρίτερα, δέκα μέλη μιας οικογένειας Παλαιστινίων σκοτώθηκαν σε αεροπορικό πλήγμα του ισραηλινού στρατού στο δυτικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσε η παλαιστινιακή υπηρεσία διάσωσης. Μεταξύ των θυμάτων είναι οκτώ ανήλικα και δύο γυναίκες που έχασαν τις ζωές τους, όταν βρίσκονταν σε τριώροφη κατοικία στον καταυλισμό προσφύγων αλ Σάτι.


Επικοινωνία Αμπάς-Μπάιντεν

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δέχτηκε σήμερα το πρώτο του τηλεφώνημα από τον Τζο Μπάιντεν μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Αμερικανού προέδρου τον Ιανουάριο και αυτό, μεσούσης της κρίσης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο εκπρόσωπος της παλαιστινιακής προεδρίας Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα δήλωσε ότι αυτή η επικοινωνία ήταν "σημαντική" χωρίς ωστόσο να αναφέρει επί του παρόντος το ακριβές περιεχόμενο αυτής της συνομιλίας.

Ο Μπάιντεν έστειλε απεσταλμένο στην περιοχή την Παρασκευή για να βοηθήσει στις προσπάθειες για κατευνασμό της έντασης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters/Sputnik


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back