Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ήπειρος με λίγο φυσικό αέριο

Εικόνα του άρθρου Ήπειρος με λίγο φυσικό αέριο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/08/2018, 19:17
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πριν από τρεις εβδομάδες, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο πενταετούς προγράμματος ανάπτυξης 2018-2022 του δικτύου διανομής φυσικού αερίου, όπως αυτό υποβλήθηκε από τη Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ), τον διαχειριστή του δικτύου διανομής φυσικού αερίου της λοιπής Ελλάδας, πλην Θεσσαλονίκης και των περιφερειών Αττικής και Θεσσαλίας.

Το πενταετές αυτό πρόγραμμα ανοίγει το παράθυρο για την έλευση φυσικού αερίου και στην Ήπειρο. Όπως φαίνεται όμως, το παράθυρο αυτό δεν ανοίγει και τόσο πολύ, με τον Δήμο Ιωαννιτών να θέτει εύλογα τις ανησυχίες του και τις επιφυλάξεις του και να αναδεικνύει ένα μείζον ζήτημα για την περιοχή.

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, έχοντας στο πλευρό του τον ειδικό συνεργάτη σε θέματα περιβάλλοντος και ενέργειας Γιώργο Αντωνίου, μίλησε για ένα σχέδιο που με πολύ μικρό αριθμό συνδέσεων, στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται οι βιομηχανικοί χρήστες. «Η Ήπειρος βρίσκεται με διαφορά στις τελευταίες θέσεις τόσο στον αριθμό συνδέσεων όσο και στο κόστος επένδυσης, με ελάχιστη διαφορά από τις νησιωτικές περιφέρειες της χώρας μας» τόνισε μεταξύ άλλων, εκτιμώντας ότι όλοι οι φορείς της Ηπείρου πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να «να διεκδικήσουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε».

Το σχέδιο της ΔΕΔΑ προβλέπει τη δημιουργία δικτύων στις τέσσερις μεγάλες πόλεις της Ηπείρου, 69 συνολικά χλμ. – τα 30 από αυτά στα Γιάννενα. Στα δίκτυα αυτά, προβλέπεται να συνδεθούν μόλις 690 οικιακοί και 165 εμπορικοί νέοι τελικοί πελάτες, για τους οποίους προβλέπεται κατανάλωση που ανέρχεται αντίστοιχα σε 13.800 MWh για τους οικιακούς και 16.500 MWh για τους εμπορικούς τελικούς πελάτες. Το συνολικό προβλεπόμενο κόστος εγκατάστασης ανέρχεται σε 6.563.796 ευρώ. Το «μεταφερόμενο» δε φυσικό αέριο θα είναι CNG (συμπιεσμένο φυσικό αέριο), και το σχέδιο προβλέπει συνολικά 9 σταθμούς -3 στα Γιάννενα και 2 στις άλλες πόλεις.

Ο κ. Μπέγκας, αφού ξεκαθάρισε ότι ο Δήμος Ιωαννιτών τάσσεται θετικά προς την απόφαση της ΔΕΔΑ να αναπτύξει το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Ηπείρου, εξήγησε τις παρατηρήσεις που κατέθεσε ήδη ο Δήμος στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης. Καταρχάς ανέφερε ότι ο χρόνος της διαβούλευσης ήταν ελάχιστος, ότι τα δεδομένα που υπήρχαν, ήταν ελλιπή όπως και ότι τα περί χρηματοδότησης των υποδομών δεν είναι σαφή. Με την παρέμβασή του στη διαβούλευση, ο Δήμος ζήτησε να γίνει γνωστή και η μελέτη που συνοδεύουν τον σχεδιασμό των υποδομών και του δικτύου. «Κάτι τέτοιο απαιτείται όχι μόνο για τη χρηματοοικονομική ανάλυση της επένδυσης αλλά και για να εξασφαλίσουμε πρωταρχικά ότι το απομακρυσμένο δίκτυο, όπως αυτό της Ηπείρου, δεν θα μείνει χωρίς φυσικό αέριο και δευτερευόντως ότι οι τιμές του φυσικού αερίου δεν θα είναι υψηλότερες για τους κατοίκους των περιοχών αυτών σε σχέση με τους συνδεδεμένους καταναλωτές», επεσήμανε ο δήμαρχος. Έθεσε δε και ζητήματα που αφορούν τη χάραξη του δικτύου και την εγκατάσταση των βασικών υποδομών. «Ο Δήμος Ιωαννιτών θα σταθεί σύμμαχος σε αυτή τη διαδικασία και θα υποστηρίξει τη διαδικασία για την εύρεση γης και την αδειοδότηση των υποδομών» είπε χαρακτηριστικά.

Ο μεγάλος προβληματισμός του Δήμου σχετίζεται το μέγεθος της επένδυσης, η οποία χαρακτηρίστηκε από τον δήμαρχο «πολύ μικρό», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι λίγο μεγαλύτερο από τις ανάλογες επενδύσεις που προβλέπονται στη νησιωτική χώρα.  «Επίσης, με λύπη παρατηρούμε πως, ενώ στην Περιφέρεια και πλησίον του Δήμου Ιωαννιτών φιλοξενούνται ορισμένες από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας, με τεράστιες ενεργειακές ανάγκες, δεν υπάρχει πρόβλεψη για συνδέσεις βιομηχανικών χρηστών», σημείωσε.

Ο κ. Μπέγκας, με αφορμή τα όσα συμβαίνουν (ή δεν συμβαίνουν) με τον ενεργειακό σχεδιασμό, ζήτησε από όλους τους φορείς «να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι και να διεκδικήσουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε». «Δεν επιτρέπεται στον ενεργειακό σχεδιασμό να μην έχει η Ήπειρος- μια απ’ τις πιο φτωχές περιφέρειες της Ευρώπης- σημαντικό μερίδιο στην επένδυση για την ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back