ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Φυσικό αέριο θα ακούτε, αλλά φυσικό αέριο δεν θα βλέπετε…

Εικόνα του άρθρου Φυσικό αέριο θα ακούτε, αλλά φυσικό αέριο δεν θα βλέπετε…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/07/2024, 20:38
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πριν 1,5 χρόνο ήρθε στα Γιάννενα ένα κλιμάκιο της Δημόσιας Επιχείρησης Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ), υποτίθεται για να «πληροφορήσει έγκυρα και υπεύθυνα» τους πολίτες και επαγγελματίες, για το δίκτυο του φυσικού αερίου.

Πρόκειται για το έργο που υποτίθεται η ΔΕΔΑ ή αλλιώς Enaon EDA όπως λέγεται πλέον, θα ολοκλήρωνε στο τέλος του 2023.

Δεν το ολοκλήρωσε.

Φαίνεται πως ο «ενθουσιασμός» τον οποίο είχε διαπιστώσει ο εμπορικός διευθυντής της ΔΕΔΑ Δημήτρης Αυλωνίτης, ο οποίος είχε έρθει για την «ενημερωτική εκδήλωση» του Ιανουαρίου 2023, δεν ήταν ιδιαίτερα… ενθουσιώδης.

Επίσης, η εκδήλωση δεν ήταν ενημερωτική.

Ήταν ένα «εμπορικό γκαλά» στα παλιά σφαγεία, χωρίς κάποια ενημέρωση, ούτε καν για τα βασικά όπως για παράδειγμα για την πορεία υλοποίησης του έργου, για το πώς θα επεκταθεί μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων (όπου αρκετοί δρόμοι ήταν ήδη ξανά στρωμένοι με άσφαλτο) κ.α.

Κάπου εκεί άρχισε να διαφαίνεται ότι το έργο δεν είναι δα και τόσο σίγουρο.

Σήμερα, τον Ιούλιο του 2024, το έργο σίγουρα δεν έχει φτάσει τα 119 χλμ δικτύου χαμηλής πίεσης στον αστικό ιστό των Ιωαννίνων, καθώς έχει σταματήσει.

Ωστόσο, ο κ. Αυλωνίτης είχε διαβεβαιώσει ότι «στόχος είναι η πόλη των Ιωαννίνων εντός του 2023 να τροφοδοτείται»…

Σημειώνεται επίσης ότι το έργο αφορά 3.000 μόνο, οικιακές και βιομηχανικές συνδέσεις και η επέκταση του δικτύου θα γινόταν ανάλογα με τη ζήτηση. Έτσι και αλλιώς, το πλάνο δεν φαίνεται να απευθύνεται σε μαζικό κοινό, σε αυτή τουλάχιστον τη φάση του.

Τα Γιάννενα είναι μια πόλη που «ακριβαίνει» και δεν έχει εναλλακτικές: πολύ ακριβά καύσιμα, πολύ ακριβές μετακινήσεις, ιδιότυπος «αποκλεισμός» λόγω κόστους, ιδιαίτερα επιβαρυμένη ατμόσφαιρα τον χειμώνα λόγω καύσεων που επιτείνεται από την πίεση του κόστους.

Παρόλα αυτά, το φυσικό αέριο παραμένει ένα σενάριο που ανανεώνεται τα τελευταία 6 χρόνια (κυρίως), με πιο χειροπιαστή υλοποίησή τους ένα κομμάτι δικτύου που εγκαταστάθηκε στη Βουνοπλαγιά.

Σήμερα, ελλείψει επίσημων ανακοινώσεων, η υπόθεση μοιάζει περισσότερο με φιάσκο, παρά με σοβαρή και αναγκαία επένδυση.

Σημειώνεται ότι ο Τύπος Ιωαννίνων έχει απευθυνθεί επίσημα στην ENAON ζητώντας ενημέρωση για το θέμα, αλλά δεν έχει λάβει απάντηση, μέχρι το κλείσιμο της ύλης του «Εξωφύλλου».


Το χρονολόγιο του σίριαλ «φυσικό αέριο στα Γιάννενα» πάει σε βάθος χρόνου:

  • Ιούνιος 2016: Το αστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων υπογράφει μνημόνιο συνεργασίας με την (τότε) ΔΕΠΑ για να τροφοδοτεί τα οχήματά του με φυσικό αέριο.
  • Οκτώβριος 2017: Ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρεται στο σχέδιο της (τότε) ΔΕΔΑ για 400 χλμ δικτύου (και) στις τέσσερις μεγάλες πόλεις της Ηπείρου.
  • Ιούνιος 2018: Η Ήπειρος δεν είναι μέσα στις υπουργικές αποφάσεις που έφεραν τις υπογραφές των κ.κ. Σταθάκη και Χαρίτση. Ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης δηλώνει ότι «Η εγκατάσταση μονάδας LNG (σ.σ. υγροποιημένο φυσικό αέριο) στην Ηγουμενίτσα, είναι η μόνη σίγουρη προοπτική για να μπορέσει η Ήπειρος να αποκτήσει πρόσβαση σε φυσικό αέριο και σε φτηνή ενέργεια».
  • Ιούλιος 2018: Τα πράγματα αλλάζουν και πάλι. Η ΡΑΕ θέτει σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο πενταετούς προγράμματος ανάπτυξης 2018-2022 του δικτύου διανομής φυσικού αερίου, όπως αυτό υποβλήθηκε από τη Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ).Το σχέδιο της ΔΕΔΑ προβλέπει τη δημιουργία δικτύων στις τέσσερις μεγάλες πόλεις της Ηπείρου, 69 συνολικά χλμ. – τα 30 από αυτά στα Γιάννενα. Το συνολικό προβλεπόμενο κόστος εγκατάστασης ανέρχεται σε 6.563.796 ευρώ. Το «μεταφερόμενο» φυσικό αέριο θα είναι CNG (συμπιεσμένο φυσικό αέριο), και το σχέδιο προβλέπει συνολικά 9 σταθμούς -3 στα Γιάννενα και 2 στις άλλες πόλεις. Ωστόσο, φαίνεται ότι τα Γιάννενα ήταν στο τελικό πλάνο της ΔΕΔΑ για το 2036.
  • Ιανουάριος 2022: Η ΔΕΔΑ σε επιστολή της προς τον Δήμο Αρταίων, διαβεβαίωνε ότι «θα πραγματοποιηθούν έργα κατασκευής δικτύων διανομής φυσικού αερίου στις πόλεις των Ιωαννίνων, της Ηγουμενίτσας, της Πρέβεζας και της Άρτας, συνολικού προϋπολογισμού 32,8 εκατ. ευρώ»
  • Φεβρουάριος 2023: Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας δηλώνει, με αφορμή την έναρξη των έργων στην περιοχή του Δήμου Ζίτσας: «Η άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Περιφέρειας Ηπείρου και η τροφοδοσία της με φυσικό αέριο, μέσα από τα μεγάλα έργα της ΔΕΔΑ, γίνεται επιτέλους πραγματικότητα».
  • Ιούνιος 2023: Στελέχη της ΔΕΔΑ σε εκδήλωση με το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, ενημερώνουν ότι το δίκτυο θα αρχίσει να ενεργοποιείται τμηματικά στα Γιάννενα, από τις αρχές του 2024.
  • Φεβρουάριος 2024: Η italgas ανακοινώνει ότι τα Γιάννενα βρίσκονται ανάμεσα στις 13 πόλεις όπου το 2024 θα επεκταθεί το δίκτυο φυσικού αερίου. Σημειωτέον ότι η ΔΕΔΑ έχει περάσει υπό τον έλεγχο της ιταλικής εταιρίας, στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Υποδομών.
  • Ιούλιος 2024: Ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Άρης Κασσής ενημερώνει το δημοτικό συμβούλιο ότι τα έργα έχουν σταματήσει, με βάση ανεπίσημη ενημέρωση που έλαβε
  • 11 Ιουλίου 2024: Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας με επιστολή του, ζητάει επίσημη ενημέρωση και εξηγήσεις από τη ΔΕΔΑ.
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back