Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια μικρή γεύση από φυσικό αέριο

Εικόνα του άρθρου Μια μικρή γεύση από φυσικό αέριο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/10/2018, 20:02
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το φυσικό αέριο… επιστρέφει στην Ήπειρο, με τη Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Αερίου (ΔΕΔΑ) να προετοιμάζεται για την εφαρμογή του πενταετούς προγράμματος ανάπτυξης του δικτύου διανομής 2018-2022 που αφορά 43 πόλεις και νησιά. Ο διευθύνων σύμβουλος Θεόδωρος Τερζόπουλος και ο διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Χρηματοδοτήσεων Κωνσταντίνος Διονυσόπουλος της ΔΕΔΑ ήρθαν στην Ήπειρο για να συναντήσουν τον περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη λόγω… ΕΣΠΑ.

Η περιφερειακή αρχή, όπως ανακοίνωσε η ίδια, δεσμεύτηκε ότι θα συμμετάσχει στο χρηματοδοτικό σχήμα για την εφαρμογή του σχεδιασμού της ΔΕΔΑ στην Ήπειρο μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020». Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της επιχείρησης, η χρηματοδότηση του πλάνου σε όλη τη χώρα θα γίνει κατά 50% από το ΕΣΠΑ, κατά 40% μέσω δανεισμού από διεθνή πιστωτικά ιδρύματα και το υπόλοιπο 10% από ίδια κεφάλαια. Η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη υπογραμμίζει σε γραπτή της δήλωση «την πάγια υποστήριξη της περιφερειακής αρχής σε κάθε έργο που διασφαλίζει την άμεση πρόσβαση της Ηπείρου σε φθηνή ενέργεια».

Ο σχεδιασμός της ΔΕΔΑ στην Ήπειρο αφορά τις τέσσερις μεγάλες πόλεις, με προβλεπόμενη ημερομηνία έναρξης της τροφοδοσίας των πόλεων με φυσικό αέριο το 2020.

Ωστόσο, ας μην βιάζονται να χαρούν τα νοικοκυριά των Ιωαννίνων και των άλλων πόλεων.

Το μέγεθος της επένδυσης είναι πολύ μικρό. Σε οικονομικό επίπεδο, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΔΕΔΑ, ο προϋπολογισμός φτάνει τα 6,5 εκατομμύρια ευρώ. Σε πρακτικό επίπεδο, το σχέδιο της ΔΕΔΑ προβλέπει τη δημιουργία δικτύων στις τέσσερις μεγάλες πόλεις 69 συνολικά χλμ. – τα 30 από αυτά στα Γιάννενα. Στα δίκτυα αυτά, προβλέπεται να συνδεθούν μόλις 690 οικιακοί και 165 εμπορικοί νέοι τελικοί πελάτες. Για τα Γιάννενα, συγκεκριμένα, προβλέπονται από το 2020 και μετά, 300 οικιακοί πελάτες και 60 εμπορικοί πελάτες.  Το «μεταφερόμενο» δε φυσικό αέριο θα είναι CNG (συμπιεσμένο φυσικό αέριο), και το σχέδιο προβλέπει συνολικά 9 σταθμούς -3 στα Γιάννενα και από 2 στις άλλες πόλεις.

Για το «ολίγον» αυτό φυσικό αέριο, η δημοτική αρχή Ιωαννίνων είχε εκφράσει από αρχές Αυγούστου τους έντονους προβληματισμούς της –συν το γεγονός ότι δεν προβλέπονται συνδέσεις για βιομηχανικούς πελάτες (η σημερινή ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου κάνει λόγο και για βιομηχανικούς πελάτες, εφόσον εκδηλωθεί το ανάλογο ενδιαφέρον). Μετά δε τη ΔΕΘ, όπου σε ημερίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας ο σχεδιασμός για το φυσικό αέριο στην Ήπειρο… μετατέθηκε στο 2036, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας είχε ζητήσει πιο επίμονα την από κοινού, με όλους τους φορείς, διεκδίκηση της έλευσης του φυσικού αερίου στην περιοχή. Ο μόνος φορέας που έχει ανταποκριθεί μέχρι στιγμής, είναι το Επιμελητήριο Ιωαννίνων. Η Περιφέρεια Ηπείρου από την πλευρά της δεν ήθελε και δεν θέλει καν να καθίσει σε οποιοδήποτε τραπέζι για συζητήσεις, θεωρώντας ότι το όλο ζήτημα πρέπει να το χειρίζεται η ίδια. Κάτι που προκύπτει και από τη σημερινή της «κοφτή»  ανακοίνωση: «Για τα επόμενα βήματα και τη διευθέτηση ζητημάτων που θα προκύπτουν, θα υπάρχει τακτική επικοινωνία της Διοίκησης της ΔΕΔΑ με την Περιφέρεια, η οποία θα έχει και την αποκλειστική ευθύνη της ενημέρωσης των πολιτών»…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back