Λυκ πίσω
ΘΕΑΤΡΟ

«Ηλέκτρα» και ψυχανάλυση

Εικόνα του άρθρου «Ηλέκτρα» και ψυχανάλυση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/07/2018, 15:50
ΘΕΑΤΡΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η «Ηλέκτρα», η φετινή παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου θα συνυπάρξει με το ψυχαναλυτικό συμπόσιο, στο φετινό φεστιβάλ Δωδώνης, ένας συμβολισμός που δεν περνάει απαρατήρητος.

«Ο Δήμος επωμίζεται το κόστος, πιστεύοντας ότι ο πολιτισμός είναι πυλώνας ανάπτυξης» τόνισε ο δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, παρουσιάζοντας επιγραμματικά τις εκδηλώσεις, οι οποίες έχουν δωρεάν είσοδο. Αργότερα, όταν κλήθηκε να απαντήσει για τα σχεδόν συμπίπτοντα φεστιβάλ στον αρχαιολογικό χώρο, απάντησε με… παραβολή του Σικελιανού,  σύμφωνα με την οποία "η τραγωδία έχει το πολύτιμο πλεονέκτημα να είναι απολιτική, αδογμάτιστη, χωρίς μείγματα κομματικών και ταξικών προκαταλήψεων. Είναι τόσο μεγάλη, που αντιμαχόμενα κράτη και αντιμαχόμενες θρησκείες, μπορεί να καθίσουν μαζί στο ίδιο ευρύ θέατρο... Γι΄αυτό το λόγο το ιερό της Ελευσίνας πρόσταξε τον Αισχύλο να γράψει τραγωδίες". 

Ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Γοργόλης δήλωσε και αυτός, στο ίδιο «επενδυτικό» κλίμα: «Επενδύουμε στον πολιτισμό και συνδιοργανώνουμε τις εκδηλώσεις», αναφερόμενος τόσο στο ψυχαναλυτικό συμπόσιο, όσο και στις παράλληλες δραστηριότητες, όπως η προσπάθεια σύνδεσης με τοπικά προϊόντα κ.λπ.

Ο Φώτης Ζυγούρης, αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Δωδώνης είπε με τη σειρά του ότι «πρόκειται για κορυφαίο γεγονός που απευθύνεται σε όλη την Ήπειρο και χρόνο με το χρόνο θέλουμε να γίνεται μεγαλύτερο».

 Τέλος, ο Φώτης Γιωτάκης, συντονιστής του συμποσίου, υπογράμμισε τους παραλληλισμούς μεταξύ της λειτουργίας του μαντείου και της ψυχανάλυσης, με τους ρόλους των «οιωνών» και είπε επίσης ότι στόχος του συμποσίου δεν είναι η αυθεντία, αλλά η ισότιμη συμμετοχή όλων των συνομιλητών.


Το πρόγραμμα του φεστιβάλ θα ανοίξει στις 7 και 8 Ιουλίου με το συμπόσιο με τίτλο «Σύνδεση αρχαίας ελληνικής με την ψυχαναλυτική και την ομαδική-αναλυτική σκέψη: Οιωνός- Ερμηνεία-Πρόληψη» από το Ινστιτούτο Ομαδικής Ανάλυσης «S.H.Foulkes» σε χώρο εκδηλώσεων στην περιοχή της Δωδώνης.

Ένα μέρος του συμποσίου, για λόγους συμβολικούς, θα πραγματοποιηθεί στον αρχαιολογικό χώρο. Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει σύντομες εισηγήσεις ομαδικών αναλυτών, αρχαιολόγων και ιστορικών, οι οποίες θα ολοκληρωθούν μέσω του διαλόγου με το κοινό, ομάδες βιωματικής συμμετοχής και συζήτησης, καθώς και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις:

«Μουσική Ηχοτοπίου Δωδώνης»: Δημήτρης Καραγεώργος-Αφήγηση αποσπασμάτων ορφικών ύμνων και αρχαίων ελληνικών τραγωδιών από τους ηθοποιούς: Γιάννα Κούλα, Γιολάντα Καπέρδα και Βασίλη Σιάφη. Τραγούδι: Ειρήνη Δόβα, Υψίφωνος

Έκθεση Γλυπτικής «Τα φαντάσματά μου»: Θεόδωρος Παπαγιάννης (Ομότιμος Καθηγητής Γλυπτικής Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών - Ιδρυτής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Θ. Παπαγιάννης» - Ελληνικό, Ιωαννίνων)


Οι υπόλοιπες εκδηλώσεις του φεστιβάλ:

  • Στις 30 Ιουλίου, θα φιλοξενηθεί η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ η οποία παρουσιάσει τα «Πορτρέτα Γυναικών» του Θοδωρή Λεμπέση. Η ορχήστρα αποτελείται από 40 μέλη και αποδίδει θεατρικά αποσπάσματα από την αρχαία γραμματεία αλλά και έλληνες και ξένους συγγραφείς.
  • Στις 5 Αυγούστου η «Ηλέκτρα» σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου και με πρωταγωνιστές την Αλεξία Καλτσίκη, τη Μαρία Ναυπλιώτου, τον Αλέξανδρο Μαυρόπουλο και τον Χρήστο Λούλη θα ανέβει στο αρχαίο θέατρο.
  • Στις 12 Αυγούστου θα ανέβει η «Ελένη» του Γιάννη Ρίτσου, σε σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη και με ερμηνεύτρια τη Βερόνικα Αργέντζη.
  • Στις 26 Αυγούστου, στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης θα γίνει εκδήλωση με τίτλο «Κάθε νύχτα είναι μόνο μια σελίδα», με την τραγουδοποιό Νένα Βενετσάνου, τον συνθέτη-κιθαριστή Νότη Μαυρουδή και τον κιθαριστή Γιώργο Τοσικιάν να παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα, βασισμένο στην ποίηση
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back