Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Η χειρότερη κυβέρνηση στη χειρότερη στιγμή»

Εικόνα του άρθρου «Η χειρότερη κυβέρνηση στη χειρότερη στιγμή»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/07/2022, 19:01
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πολιτική εκδήλωση με τον βουλευτή και τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αλέξη Χαρίτση διοργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ιωαννίνων σήμερα στις 21:30, στην πλατεία Μαβίλη. Ο κ. Χαρίτσης θα μιλήσει για την ακρίβεια και τις επιπτώσεις της και θα παρουσιάσει τις προτάσεις του κόμματος.

Μια πρόγευση των όσων θα πει, έδωσε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, σε αίθουσα του ξενοδοχείου Du Lac, με τον συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής Ιωαννίνων Σάββα Δημητριάδη να τον καλωσορίζει. Η συνέντευξη Τύπου έγινε λίγη ώρα μετά την επίσκεψη του κ. Χαρίτση στη ΔΕΗ. Η επιλογή της επίσκεψης αυτής δεν ήταν φυσικά τυχαία. Το ενεργειακό ζήτημα αποτελεί ένα από τους «ακριβούς» πυλώνες της σημερινής οικονομικής κατάστασης.

Ο κ. Χαρίτσης μίλησε για μια ελληνική κοινωνία που πληρώνει πολύ ακριβά την κρίση πληθωρισμού και την έκρηξη της ακρίβεια, μια κρίση που διαλύει την κοινωνική συνοχή και υπονομεύει κάθε αναπτυξιακή πολιτική. Όπως είπε, η κρίση του πληθωρισμού αφορά τέσσερις κατηγορίες: ενέργεια, τρόφιμα, στέγαση και καύσιμα.

Ανέφερε δε ότι η κρίση έχει δύο χαρακτηριστικά: «Έκρηξη τιμών και κόστους ζωής από τη μία και καθήλωση του διαθέσιμου εισοδήματος από την άλλη. Ένας εκρηκτικός συνδυασμός που φέρνει τη χώρα μας στη χειρότερη θέση στην Ευρώπη».

Ο κ. Χαρίτσης άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ λέγοντας ότι «είναι η χειρότερη κυβέρνηση στη χειρότερη στιγμή» ενώ την κατηγόρησε ότι επί έναν χρόνο, από τον Ιούνιο του 2021, επιχειρεί να υποτιμήσει τις διαστάσεις της κρίσης, «να εξωραΐσει την κατάσταση και να παρουσιάσει μια εικονική πραγματικότητα».

«Η συνέχιση της πολιτικής αυτής από την κυβέρνηση της ΝΔ, θα έχει τεράστιες συνέπειες στην κοινωνία… Η μόνη λύση η προσφυγή στις κάλπες» είπε. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση «δεν θέλει να αντιμετωπίσει την κρίση. Είναι βαθιά νεοφιλελεύθερη και δεν πιστεύει στον κρατικό παρεμβατισμό» είπε μεταξύ άλλων, βάζοντας στην εξίσωση και τα διάφορα συμφέροντα.

Σε αυτό το σημείο κατέθεσε, περιληπτικά, τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της κρίσης, οι οποίες, όπως είπε, βασίζονται στο τρίπτυχο: στήριξη, ελάφρυνση και ρύθμιση. Και εξήγησε: Στήριξη σημαίνει αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, Ελάφρυνση: μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, Ρύθμιση: πλαφόν στη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος, αναστολή της ρήτρας προσαρμογής, πλήρης αναμόρφωση της λειτουργίας του χρηματιστηρίου ενέργειας, επαναφορά του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ.

«Η ΔΕΗ είναι μια επιχείρηση που πρέπει να παίξει ρόλο εθνικού ενεργειακού πυλώνα και να ανακτήσει τη λειτουργία της υπηρεσίας κοινής ωφέλειας. Στη Γαλλία, η κυβέρνηση προχώρησε σε 100% κρατικοποίηση του ενεργειακού κολοσσού ΕDF. Και δεν το κάνει η Ελλάδα που πληρώνει το υψηλότερο τίμημα από την ενεργειακή κρίση» τόνισε. Και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση νομίζει «ότι  θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα με το power pass και το fuel pass».

Τοποθέτηση στη συνέντευξη Τύπου έκανε και η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη, η οποία δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι έτοιμος «για την επόμενη μέρα». Η κα Τζούφη στάθηκε ιδιαίτερα στη συνεισφορά του κ. Χαρίτση ως αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Θύμισε την έγκριση της χρηματοδότησης για την επέκταση της Μονάδας Βιολογικού Καθαρισμού, ενός έργου που προχωρά, αλλά και την προσπάθειά του για ενίσχυση των ορεινών Δήμων με πόρους μέσω του «ΦιλόΔημου».

Σε αυτό το σημείο, με αφορμή και το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, για το οποίο έχουν σημειωθεί πολλές αντιδράσεις, αλλά και τις πυρκαγιές, η κα Τζούφη επεσήμανε την ανάγκη για περιβαλλοντικά έργα. Και για άλλη μια φορά μίλησε για το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος της Λίμνης, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «άφησε παρακαταθήκη το Π.Δ. της λίμνης, το οποίο είχε φτάσει στην τελική φάση» και τελικά «παραπέμπεται στις καλένδες ενώ παράλληλα ανοίγει θέμα διεύρυνσης των ορίων της λίμνης».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back