ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αλέξης Χαρίτσης από τα Γιάννενα: Στόχοι, κριτική στα κόμματα, αλλά και αιθαλομίχλη..

Εικόνα του άρθρου Αλέξης Χαρίτσης από τα Γιάννενα: Στόχοι, κριτική στα κόμματα, αλλά και αιθαλομίχλη..
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/01/2024, 14:25
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια «πολιτική πρεμιέρα» είναι η σημερινή (17/1/24) για τη Νέα Αριστερά, καθώς ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής της ομάδας Αλέξης Χαρίτσης είναι σε περιοδεία στα Γιάννενα και θα μιλήσει στην ανοιχτή συνέλευση στα Λιθαρίτσια.

«Έχουμε περάσει στη φάση της εξωστρέφειας και της εδραίωσης της παρουσίας μας μέσα στην ελληνική κοινωνία» τόνισε, περιγράφοντας το τρέχον σχέδιο της Νέας Αριστεράς.


Όσο για το απώτερο, είπε ότι ένας πρώτος στόχος είναι η συνδιάσκεψη, στα τέλη Φεβρουαρίου και η «ευρεία απεύθυνση στους προοδευτικούς πολίτες», αλλά και το ορόσημο των ευρωεκλογών, όπου «θα δώσουμε τη μάχη με ευρύτητα», όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρίτσης. Εκεί, είπε ότι θα επιδιωχθεί συσπείρωση με δυνάμεις της αριστεράς, της οικολογίας, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας.

Τέλος, τον προσεχή Σεπτέμβριο θα γίνει το πρώτο συνέδριο, όπου η Νέα Αριστερά θα διαμορφωθεί πλέον ως κόμμα. «Θέλουμε να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνουμε και ασκούμε πολιτική. Θέλουμε να είμαστε η φωνή της κοινωνίας στο κεντρικό πολιτικό σύστημα, και στο κοινοβούλιο, αλλά για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να ακούσουμε την κοινωνία», πρόσθεσε.

Ο κ. Χαρίτσης μίλησε για μια σειρά ζητήματα, τοπικού και γενικού ενδιαφέροντος.

Αναφέρθηκε, για παράδειγμα, στη συζήτησή του με τον δήμαρχο Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα και το «μεγάλο περιβαλλοντικό και υγειονομικό πρόβλημα της αιθαλομίχλης» αλλά και για την «τεράστια αδράνεια τα τελευταία 4,5 χρόνια σε σημαντικές υποδομές της περιοχής».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, συνδέοντάς το με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: «Η κυβέρνηση θα οδηγήσει πρωτίστως τα περιφερειακά πανεπιστήμια, γιατί αυτά θα είναι τα πρώτα θύματα, στον αφανισμό. Οφείλουμε να αντιταχθούμε στο σχέδιο της κυβέρνησης και καλούμε σε αντίσταση σε αυτή την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση κατά παράβαση και του συντάγματος από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά ταυτόχρονα παρουσιάζουμε και το σχέδιό μας για την ουσιαστική, ποιοτική αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου».

Σε ό,τι αφορά την πολιτική αντιπαράθεση, ο κ. Χαρίτσης είπε ότι «στις μέρες μας επικυριαρχεί η δεξιά του κ. Μητσοτάκη και προσπαθεί να επιβάλλει όρους μονοκρατορίας. Αυτή είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορούμε να την ανεχτούμε. Δεν μπορούν οι πολίτες για το μέλλον τους να έχουν μπροστά τους την πρόταση της δεξιάς του κ. Μητσοτάκη».

Είχε όμως κριτική και για την αντιπολίτευση:

«Η αντιπολίτευση μέχρι σήμερα, όσοι αυτοπροσδιορίζονται στο προοδευτικό φάσμα, δεν έχουν τη δυνατότητα να παίξουν ρόλο, είναι ευθύνη της Νέας Αριστεράς να παρέμβει στα πράγματα και με τις προτάσεις και το σχέδιό της, με ένα διαφορετικό ύφος, ήθος και περιεχόμενο στην πολιτική μας πρόταση, να διαμορφώσουμε τις συνθήκες με τις οποίες ο αριστερός κόσμος θα μπορέσει να ακουστεί και να αποκτήσει ξανά ελπίδα για το μέλλον».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, από τον οποίο προήλθε ο κορμός της Νέας Αριστεράς, ο κ. Χαρίτσης ξεκαθάρισε ότι «τελειώσαμε με τις πολιτικές που δεν έχουν σχέση με το προγραμματικό και ιδεολογικό πλαίσιο μιας σύγχρονης αριστερής δύναμης και τις μεσσιανικές αντιλήψεις» και με « λογικές και αντιλήψεις που θεωρούμε ότι προσβάλλουν και εκφυλίζουν την αριστερά», ξεχωρίζοντας έτσι κάπως το «ρεύμα Κασσελάκη» από το κόμμα, καθαυτό.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back