Συντακτης: κύριος Τύπος
Δημοσιευση: 12-09-2018, 16:37
ΗΠΕΙΡΟΣ

Προσλήψεις, αλλά και περισσότερα χρήματα ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης στην πρώτη του συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ). Στη συνάντηση συμμετείχε και ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέκος Καχριμάνης.

Κατά την σχεδόν τρίωρης διάρκειας συνάντηση των δύο πλευρών, οι περιφερειάρχες έθεσαν ως βασικά ζητήματα την υποστελέχωση των υπηρεσιών και την έλλειψη των αναγκαίων πόρων στις νέες αρμοδιότητες που έχουν αναλάβει οι ΟΤΑ β΄ βαθμού από τον «Κλεισθένη», όπως ο καθαρισμός και η αστυνόμευση των ρεμάτων.

Όσον αφορά τις προσλήψεις προσωπικού, ο κ Χαρίτσης είπε ότι θα είναι στοχευμένες και ιεραρχημένες ανάλογα με τις ανάγκες των Περιφερειών και στη βάση των δημοσιονομικών περιορισμών.

Σε οικονομικό επίπεδο, ανακοίνωσε διπλασιασμό των επενδυτικών πόρων προς τις Περιφέρειες (από 32 εκατ. ευρώ το 2017 σε 64 εκατ. ευρώ φέτος) και τη δημιουργία χρηματοδοτικού προγράμματος, στα πρότυπα του «ΦιλόΔημος», για την αρμοδιότητα των ρεμάτων.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Χαρίτσης επανέλαβε ότι το υπουργείο θα προχωρήσει σε νέα μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία, ως πρόγραμμα «Κλεισθένης ΙΙ», με αιχμή το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ της κεντρικής διοίκησης, των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και των ΟΤΑ. Για το σκοπό αυτό, είπε, σε λίγες μέρες πιάνει δουλειά η σχετική επιτροπή που προβλέπει ο «Κλεισθένης Ι». Για την πλήρη και άμεση υλοποίηση του τελευταίου, οι υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών εργάζονται εντατικά για την έκδοση όλης της αναγκαίας δευτερογενούς νομοθεσίας, των εφαρμοστικών νόμων, Υπουργικών Αποφάσεων, εγκυκλίων κ.λπ., ανέφερε ο κ. Χαρίτσης.


ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, επισήμανε ότι «ο υπουργός Εσωτερικών κ. Αλ. Χαρίτσης έκανε δεκτές τις προτάσεις της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας».

«Σήμερα δεν ακούσαμε λόγια της κάλπης ούτε συναντήσαμε τοίχο όπως στην τελευταία επίσκεψή μας στο υπουργείο Εσωτερικών προ διμήνου. Σήμερα, ο διάλογος με τον κ. Χαρίτση, με τον οποίο έχουμε συνεργαστεί στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, εστιάστηκε σε θέματα που αφορούν την καθημερινότητα κάθε ελληνικής οικογένειας και την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας. Αναμένουμε, βεβαίως, οι δεσμεύσεις του Υπουργού να γίνουν πράξη στους επόμενους μήνες», επισήμανε ο Κώστας Αγοραστός.


ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΘΕΝΤΕΣ ΠΟΡΟΙ

Τέλος ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας επέδωσε στον υπουργό Εσωτερικών μελέτη της ΕΝΠΕ από την οποία προκύπτει ότι οι παρακρατηθέντες πόροι των Περιφερειών, δηλαδή η διαφορά μεταξύ των θεσμοθετημένων και αποδοθέντων πόρων, ανέρχεται σε 2 δις 473 εκατ. ευρώ.

«Πρόκειται για ένα τεράστιο ποσό που αποδεικνύει ακριβώς την τεράστια συμβολή των Περιφερειών στην επίτευξη των υψηλών πλεονασμάτων του προϋπολογισμού όλα αυτά τα χρόνια», σχολίασε ο Κ. Αγοραστός.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου η υφυπουργός Μαρίνα Χρυσοβελώνη και ο γενικός γραμματέας Κώστας Πουλάκης και από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΠΕ οι περιφερειάρχες Aττικής Ρένα Δούρου, Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, Ιονίων Νήσων Θόδωρος Γαλιατσάτος, Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρος Καρυπίδης, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Χρήστος Μέτιος, οι Αντιπεριφερειάρχες Χαλκιδικής Γιώργος Γιάννης και Δυτικού Τομέα Αθηνών Σπύρος Τζόκας και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Ιονίων Νήσων Σπύρος Σπύρου, Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης, Πελοποννήσου Νίκος Πατσαρίνος, Στερεάς Ελλάδας Νίκος Στουπής και Αττικής Αλεξάνδρα Μπαλού.

Η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών θα έχει ανάλογη συνάντηση, αύριο Πέμπτη, με το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ. Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας


200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
solidus