ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Σωστό μομέντουμ» και υπουργικά παράπονα

Εικόνα του άρθρου «Σωστό μομέντουμ» και υπουργικά παράπονα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/01/2017, 20:17
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με… παράπονα έκλεισε τη διήμερη περιοδεία του στα Γιάννενα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, για τα δημοσιεύματα σχετικά με τις συσκέψεις που είχε. Ο κ. Χαρίτσης, πέραν των θεμάτων στα οποία απάντησε, έκανε και… πέντε ρητορικές ερωτήσεις για να δώσει πέντε απαντήσεις. Πάντως, η ενόχληση του ΣΥΡΙΖΑ για τα δημοσιεύματα δείχνει ότι το κόμμα «επένδυσε» πολιτικά στην επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού, προκειμένου να προβάλλει και ένα πολιτικό «αντίβαρο» σε προγραμματικά θέματα, στα Γιάννενα.

Εν συντομία, ο κ. Χαρίτσης είπε ότι για τους «παρά την Ιόνια» οδικούς άξονες θα αναζητηθούν πόροι στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κυρίως, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου. Για την «επανεκκίνηση» βιομηχανικών μονάδων, τόνισε ότι τα προβλήματα δεν θα λυθούν με «οριζόντιες» λύσεις, αλλά η κυβέρνηση και η διϋπουργική επιτροπή παρεμβαίνουν στο βαθμό και με τον τρόπο που μπορούν για να βρεθούν λύσεις και να διατηρηθούν θέσεις εργασίας, ανάλογα πάντα και με τα ειδικά χαρακτηριστικά κάθε περίπτωσης. Είπε ακόμα ότι ο αναπτυξιακός νόμος, σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες προκηρύξεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα λειτουργήσουν θετικά για την οικονομία και ότι «το μομέντουμ είναι θετικό, παρά τα προβλήματα». Τέλος, είπε ότι περιμένει να κλείσει άμεσα η 2η αξιολόγηση, με θετικό τρόπο.

Πιο αναλυτικά:  

Γιάννενα-Κακαβιά και Ιόνια οδός-Άκτιο: «Έχουμε ένα πρόγραμμα υποδομών το οποίο βάσει των εντάξεων από την προηγούμενη κυβέρνηση, έχει μια υπερδέσμευση 260% ήδη. Για κάθε 100 ευρώ διαθέσιμα, έχουμε 260 ευρώ έργων δηλαδή.  Θα πρέπει να αναζητήσουμε άλλες πηγές χρηματοδότησης για τα δύο πολύ σημαντικά οδικά έργα. Τα έργα είναι πολύ σημαντικά για την περιοχή. Αυτά, θα έπρεπε εξαρχής να έχουν ενταχθεί στο σχεδιασμό της Ιόνιας οδού. Σε συνεργασία με την Περιφέρεια θα ερευνήσουμε τις δυνατότητες, και με ώριμες μελέτες-είναι πολύ σημαντικό αυτό- να πάμε στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με την οποία έχουμε αναπτύξει μια πολύ χρήσιμη συνεργασία και να καλύψουμε τα χρήματα που απομένουν.

Κοινωνικές δράσεις-επιχειρηματικότητα και ΕΣΠΑ:

«Οι κοινωνικές δράσεις πρέπει να χρηματοδοτηθούν και από το ΕΣΠΑ, στην κρίσιμη κατάσταση που βρίσκεται η ελληνική οικονομία. Αναφέρω τις προσλήψεις αναπληρωτών καθηγητών ή τους παιδικούς σταθμούς. Στην πρώτη περίπτωση άνοιξαν τα σχολεία στην ώρα τους, με όλους τους καθηγητές στη θέση τους, στη δεύτερη ξεπεράσαμε φέτος τα 90.000 παιδιά και ειδικά, όλα τα παιδιά οικογενειών με πολύ χαμηλά εισοδήματα. Επίσης, αναφέρω τη μεταρρύθμιση την πρωτοβάθμια υγεία με τη δημιουργία κέντρων σε όλη την περιφέρεια. Δεν αφήνουμε σε δεύτερη μοίρα την επιχειρηματικότητα όμως. Η ενίσχυσή της είναι κεντρικό ζήτημα στο νέο ΕΣΠΑ. Να επισημάνω ότι για πρώτη φορά έχουμε τέσσερις προσκλήσεις αποκλειστικά για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, ταυτόχρονα. Επίσης το ΕΠΑΝΕΚ έχει ήδη πολύ υψηλό ποσοστό ενεργοποίησης. Για πρώτη φορά έχουμε το νέο Αναπτυξιακό Νόμο, που σε αντίθεση με τους παλιότερους οι οποίοι χρηματοδοτούσαν κυρίως τη μεγάλη επιχειρηματικότητα, δίνουμε τη δυνατότητα σε ΜμΕ να ενταχθούν στα προγράμματα. Τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον κυρίως από τη μεταποίηση, για την ένταξη στον Αναπτυξιακό».

Για τα εργαλεία χρηματοδότησης

Το έχω δηλώσει δημοσίως ότι τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, δεν λειτουργούν εν κενώ, επηρεάζονται από το συνολικότερο οικονομικό περιβάλλον. Με τον ανοιχτό καταπιστευτικό λογαριασμό μπορούν οι δικαιούχοι των προγραμμάτων να λάβουν την ενίσχυση, χωρίς εγγυητική επιστολή. Παράλληλα, προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες. Στο τέλος του ’16 προετοιμάσαμε ένα ειδικό «υπερταμείο συνεπενδύσεων», με το οποίο οι ΜμΕ που αδυνατούν να βρουν τα κεφάλαια που χρειάζονται, μέσω συμμετοχών, να μπορούν να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους. Θεωρούμε ότι το μομέντουμ είναι θετικό, παρόλα τα προβλήματα.

Μεταλλουργική-Spider και «επανεκκίνηση» βιομηχανιών

Μας έχει απασχολήσει ιδιαίτερα αυτό το θέμα και ήδη, έχουν έρθει στη Γενική Γραμματεία Βοιμηχανίας πολλές περιπτώσεις από όλη τη χώρα. Ειδικά οι δύο συγκεκριμένες έχουν τα χαρακτηριστικά «προβληματικών επιχειρήσεων», όπως λέγαμε παλιότερα. Το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με οριζόντιες παρεμβάσεις κατά τη γνώμη μου. Έχουμε συστήσει μια διϋπουργική επιτροπή και εξετάζουμε όλα τα ζητήματα που προκύπτουν, όπως π.χ. τα εργασιακά. Κάθε περίπτωση έχει τις ιδιαιτερότητές της όμως και προσπαθούμε να βρούμε, σε συνεργασία και με τις τράπεζες, τις λύσεις. Επαναλαμβάνω όμως ότι δεν είναι δυνατή η οριζόντια παρέμβαση, καθώς οι επιχειρήσεις έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά. Η ΕΒΖ είναι σημαντική βιομηχανία, για την παραγωγή, αλλά και με έντονο συμβολισμό γιατί έχει παίξει πολύ μεγάλο ρόλο στην ελληνική οικονομία και έχουμε καταφέρει να ξαναλειτουργήσει το ένα εργοστάσιο, από το ’15 και προχωράμε με το business plan που έχει συμφωνηθεί με την Τράπεζα Πειραιώς. Είναι αυτό ένα παράδειγμα για το πώς μπορούμε να παρέμβουμε, με ένα σοβαρό σχεδιασμό και σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους, για να βρούμε λύσεις.

Για τη 2η αξιολόγηση:

Δουλέψαμε συστηματικά για να κλείσει η σημαντική εκκρεμότητα. Από τημεριά μας κάναμε όλα τα βήματα για να κλείσει η αξιολόγηση και θεωρώ ότι είμαστε στο τελικό στάδιο της διαπραγμάτευσης. Πολύ σύντομα θα έχουμε κατάληξη, γιατί είναι προς το συμφέρον όλων των εμπλεκόμενων να κλείσει αυτή η διαδικασία.

Και τα… παράπονα: 

Ο υπουργός, σε μια ασυνήθιστα γενικά κίνηση σε συνεντεύξεις Τύπου, έθεσε πέντε ερωτήματα για να δώσει ο ίδιος πέντε απαντήσεις, εκφράζοντας τη διαφωνία του με πρωτοσέλιδους τίτλους μερίδας του γιαννιώτικου Τύπου, σχετικά με την προχτεσινή σύσκεψη στην Περιφέρεια: «Δεν μπορώ να μην επισημάνω κάτι που βίωσα σήμερα το πρωί στα Γιάννενα, γι αυτό κάνω και για πρώτη φορά αυτές τις αναφορές, κάποια σημερινά πρωτοσέλιδα του τοπικού Τύπου απέχουν πολύ από αυτά που ειπώθηκαν στις χτεσινές συναντήσεις και από τη δικιά μου τη μεριά και από τη μεριά των αυτοδιοικητικών και παραγωγικών φορέων» είπε ο κ. Χαρίτσης. «Είναι σα να ετοιμάστηκαν πριν από τις συναντήσεις αυτά τα πρωτοσέλιδα. Αναγνωρίστηκε από τον περιφερειάρχη η συστηματική προσπάθεια του 2015, με τον οποίο ως γνωστόν ανήκουμε σε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συνεργαζόμαστε».

Μετά, ο κ. Χαρίτσης έκανε… μόνος του το ρεπορτάζ, διερωτώμενος για τη στάση του Τύπου τα προηγούμενα χρόνια απέναντι στη μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, στις εντάξεις χωρίς χρήματα, στο ΕΣΠΑ, στις υποδομές που δεν υλοποιήθηκαν σε απομακρυσμένους δήμους, στους παλιότερους αναπτυξιακούς νόμους και την καθυστέρηση στους οδικούς άξονες.  Ο κ. Χαρίτσης έδωσε απαντήσεις μόνος του, αλλά έτσι και αλλιώς, σε μια συνέντευξη Τύπου ήταν αναγκαστικά ρητορικές οι απαντήσεις του. Αν είχε ακριβή εικόνα των μέσων και κυρίως, της δουλειάς των δημοσιογράφων που εργάζονται σε αυτά, θα γνώριζε ότι έχουν γίνει πολλά, εμπεριστατωμένα και κατά περίπτωση, ιδιαίτερα κριτικά ρεπορτάζ για όλα τα ερωτήματα που ανέφερε. Ανάμεσα στα άλλα, ανέφερε ότι το κλείσιμο του προηγούμενου ΕΣΠΑ βρήκε την Ελλάδα πρώτη σε απορρόφηση και ότι στο νέο πρόγραμμα η απορρόφηση είναι κατά 50% πάνω από τους στόχους, ότι φέτος υπάρχει αύξηση του ΠΔΕ, ότι τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία θα «τονώσουν» τη ρευστότητα και ότι ειδικά για τα Γιάννενα που θα φιλοξενήσουν το φόρουμ της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής-Ιονίου, οι τοπικοί φορείς θα έχουν τη δυνατότητα να συνεργαστούν με αντίστοιχους φορείς από τις χώρες-μέλη της μακροπεριφέρειας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back