ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Ραραού και οι αφηγήσεις της στο λόμπι ενός ξενοδοχείου

Εικόνα του άρθρου Η Ραραού και οι αφηγήσεις της στο λόμπι ενός ξενοδοχείου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/02/2024, 18:20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Η μητέρα του σκύλου» του Παύλου Μάτεσι είναι ένα από τα κορυφαία έργα της ελληνικής –κι όχι μόνο- σύγχρονης λογοτεχνίας. Ένα έργο που δίνει τον λόγο στους «πτωχούς τω πνεύματι», όπως είχε γράψει κάποτε ένας κριτικός.

Η Καλλιτεχνική Σκηνή Ηπείρου «Σύνθεση» αποφάσισε να παρουσιάσει το έργο αυτό στο κοινό με έναν θεατρικό μονόλογο. Μια γυναίκα στη σκηνή, η ηρωίδα του μυθιστορήματος, η Ραραού. Ο θεατρικός αυτός μονόλογος έρχεται να λειτουργήσει περισσότερο ως μια γέφυρα μεταξύ λογοτεχνίας και θεάτρου.

Γι αυτό και κάθε άλλο παρά παράταιρο μοιάζει το ανέβασμα της παράστασης στο λόμπι ενός ξενοδοχείου. Ενός άνετου και ιδιαίτερου λόμπι, όπου οι θεατές ακούν τις αφηγήσεις μιας γυναίκας, μιας γυναίκας που αναζητά ανθρώπους να την ακούσουν και να τη συντροφέψουν στις δύσκολες αναμνήσεις της από την περίοδο πριν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και την Κατοχή.

Τη Ρουμπίνη που έγινε Ραραού, τη γυναίκα αυτή που επιχειρεί να δραπετεύσει από την τραγικότητα της ζωής της με αστείο τρόπο και να προλάβει να γελοιοποιήσει τον εαυτό της πριν τη γελοιοποιήσει η ίδια η κοινωνία, την υποδύεται η Ελευθερία Πανταζή. Η Ελευθερία Πανταζή, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Γιώργου Νάκου, αναλαμβάνει μια δύσκολη αποστολή. Επί 75’ αφηγείται τις ιστορίες της Ραραούς με τους περιφερειακούς χαρακτήρες της «μητέρας του σκύλου» να εμφανίζονται σε αυτές. Η ερασιτέχνης ηθοποιός καταφέρνει να κουμαντάρει την ιστορία και να αναδείξει το κωμικοτραγικό, δομικό στοιχείο της ηρωίδας του Μάτεσι, προκαλώντας συγκίνηση και γέλιο.

Ο θεατρικός αυτός μονόλογος αποτελείται από αποσπάσματα της ιστορίας της ζωής της Ραραούς. Σύμφωνα με τη «Σύνθεση», θα ακολουθήσει και ένα δεύτερο μέρος του έργου.

Η «Μητέρα του σκύλου» ανεβαίνει κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, στις 20:30, στο λόμπι του ξενοδοχείου Ermis, στην οδό Σίνα.

Εισιτήριο: 9 ευρώ. Μειωμένο 7 ευρώ. Στην τιμή του εισιτηρίου περιλαμβάνεται ένα ποτήρι κρασί. Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων είναι απαραίτητη η κράτηση.

Τηλέφωνο κρατήσεων: 6947691698.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back