ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η πόλη θα ξανασκαφτεί (και πολύ μάλιστα)…

Εικόνα του άρθρου Η πόλη θα ξανασκαφτεί (και πολύ μάλιστα)…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/03/2022, 17:24
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τις λεπτομέρειες των προδιαγραφών των έργων φυσικού αερίου που πρόκειται να εκτελεστούν στον Δήμο Ιωαννιτών συζήτησε η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Τατιάνα Καλογιάννη με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΔΑ Α.Ε. Βασίλη Κοτρώνη. Μια ενέργεια με την οποία η κα Καλογιάννη στέλνει και το μήνυμά της προς τη δημοτική αρχή Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ που δεν έχει πάρει ανάλογη πρωτοβουλία (από όσο είναι γνωστό τουλάχιστον, βάσει και των πολλών ανακοινώσεων που 'βγάζει' το Δημαρχείο).

Την περίοδο αυτή η ΔΕΔΑ βρίσκεται στη φάση του προσυμβατικού ελέγχου για την υλοποίηση του έργου του δικτύου διανομής φυσικού αερίου.

Το έργο αφορά την κατασκευή 119 χλμ. δικτύου χαμηλής πίεσης στον αστικό ιστό της πόλης των Ιωαννίνων και 10 χλμ. δικτύου μέσης πίεσης για τη μεταφορά του φυσικού αερίου από τη ΒΙΠΕ Ιωαννίνων όπου θα εγκατασταθούν οι μονάδες υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG. Μέχρι το 2026, προβλέπεται να πραγματοποιηθούν τουλάχιστον 2.650 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών (οικιακών, εμπορικών, βιομηχανικών).

Η κα Καλογιάννη, σε ανακοίνωσή της, αναγνωρίζει τη μεγάλη σημασία του έργου αυτού για την οικονομία του Δήμου. Ωστόσο υπογραμμίζει δύο σημαντικά θέματα.

Πρώτον ότι απαιτείται ενημέρωση της κοινωνίας για ενδεχόμενες κυκλοφοριακές οχλήσεις, δεδομένου ότι μεγάλο τμήμα του δικτύου διέρχεται από πυκνοδομημένες περιοχές. Ήδη, τα τρία τελευταία χρόνια το κέντρο των Ιωαννίνων έχει επιβαρυνθεί από 25 εργολαβίες διέλευσης τηλεπικοινωνιακών δικτύων (οπτικών ινών) «με όχι σωστή αποκατάσταση των μικροτάφρων» όπως σημειώνεται.

Δεύτερον η κα Καλογιάννη θίγει ένα άλλο ζήτημα, με το οποίο ο Δήμος Ιωαννιτών έχει έρθει αντιμέτωπος ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν. «Καμία δημοτική αρχή μέχρι σήμερα, δεν έχει φροντίσει να αποτυπώσει σε ‘ως κατασκευάσθει’ τα τοπογραφικά σχέδια με αναλυτική αποτύπωση κάθε δικτύου κοινής ωφέλειας που διέρχεται κάτω από κάθε οδόστρωμα ή πεζοδρόμιο» τονίζεται. Η μη αναλυτική αποτύπωση των δικτύων έχει οδηγήσει αρκετές φορές, κατά την εκτέλεση κάποιου έργου, σε σπάσιμο αγωγών κ.λπ.

Στον κ. Κοτρώνη, η κα Καλογιάννη έθεσε και δύο ζητήματα: την επεκτασιμότητα του δικτύου φυσικού αερίου σε όλες τις περιοχές που δεν περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό που θα υλοποιηθεί άμεσα και στη διασύνδεση του δικτύου με οποιαδήποτε άλλη πηγή τροφοδοσίας φυσικού αερίου στο απώτερο μέλλον.

«Η δημοτική παράταξη ‘Ιωάννινα_2023’, θεωρεί ότι το μέλλον του Δήμου για την απόκτηση μιας νέας εικόνας και λειτουργίας και για την καλυτέρευση της καθημερινής ζωής των δημοτών, πρέπει να στηριχθεί σε νέα έργα υποδομών μικρής και μεγάλης κλίμακας. Σχεδιασμένα με πλήρη τεχνική και οικονομική τεκμηρίωση και όχι αποσπασματικά και τυχαία» αναφέρει.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back