Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η ΠΕΔ Ηπείρου προειδοποιεί για την ακρίβεια

Εικόνα του άρθρου Η ΠΕΔ Ηπείρου προειδοποιεί για την ακρίβεια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/10/2021, 18:25
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σε εξέλιξη βρίσκεται το συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη, με κεντρικό ζήτημα (και εκεί), τις αυξήσεις σε ρεύμα-καύσιμα που επιφέρουν κύμα ακρίβειας.

Ενώ η κυβέρνηση λοιπόν θεωρεί ότι πρόκειται περί «παροδικού φαινομένου», οι ΟΤΑ ζητάνε άμεσα μέτρα στήριξης, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το κόστος, αλλά ούτε και να το μεταφέρουν στον πολίτη.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Χρήστος Ντακαλέτσης μιλώντας στο συνέδριο, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Η αύξηση των τιμών της ενέργειας θα μας φέρει αντιμέτωπους ως Δήμους με ένα ενεργειακό κόστος που θα αφορά αφενός τις υποδομές μας και αφετέρου τους συνδημότες μας. Για τις υποδομές η αύξηση των τιμών της ενέργειας θα αφορά αντλιοστάσια, οδοφωτισμό αλλά και τα λειτουργικά κόστη των σχολικών μονάδων, δηλ. ένα πρόσθετο κόστος που επ’ ουδενί δε μπορεί να μετακυλιστεί στους συμπολίτες μας μέσω των λογαριασμών καθαριότητας-οδοφωτισμού, ύδρευσης και αποχέτευσης».

Ζήτησε να καλύψει η πολιτεία το κόστος, όπως επίσης και το επιπλέον κόστος θέρμανσης στα ορεινά σχολεία.

Ακόμα, ο κ. Ντακαλέτσης έφερε στο προσκήνιο ένα όχι… ιδιαίτερα «αγαπητό» θέμα στην κυβερνητική πρακτική, αυτό των ενεργειακών κοινοτήτων.

«Προτείνουμε με απευθείας χρηματοδότηση προς τους Δήμους, να υπάρξει επιτάχυνση της σύστασης και λειτουργίας Ενεργειακών Κοινοτήτων, όπως αυτές θεσπίζονται μέσω του Νόμου 4513/2018,και η δυνατότητα σε ΟΤΑ, πολίτες, κοινωνικούς φορείς και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να συμμετάσχουν σε ενεργειακά εγχειρήματα ως παραγωγοί και ταυτόχρονα καταναλωτές ενέργειας. Άμεσα θα έχουμε έτσι άμβλυνση του φαινομένου της ενεργειακής φτώχειας», είπε.

Άλλα ζητήματα που έθιξε ήταν η επιτάχυνση της αξιολόγησης προτάσεων στο «Αντώνης Τρίτσης» που καθυστερεί σημαντικά, η αντίθεση της ΠΕΔ με τα κλεισίματα τραπεζικών υποκαταστημάτων, καθώς και η ένταξη στο ταμείο Ανάκαμψης έργων όπως το Ιωάννινα-Κακαβιά, Ιόνια-Πρέβεζα

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back