ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μελέτες του παρελθόντος με 2,6 εκατ. ευρώ

Εικόνα του άρθρου Μελέτες του παρελθόντος με 2,6 εκατ. ευρώ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/01/2024, 21:42
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πριν πολλά πολλά χρόνια, όταν ακόμα υπήρχε η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) Ιωαννίνων, υπήρχε και ένας τεχνικός σύμβουλος (εταιρία) για την υποστήριξη του έργου της. Σε αυτόν τον τεχνικό σύμβουλο ανατέθηκε επιπλέον και η εκπόνηση 21 μελετών για ωρίμανση έργων ενόψει συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων. Κάτι σαν παράλληλα καθήκοντα δηλαδή. Εικοσιμία μελέτες, συνολικού προϋπολογισμού 3,2 εκατ. ευρώ. Όχι και μικρό ποσό. Η χρηματοδότηση προερχόταν από το πάλαι ποτέ πρόγραμμα τοπικής αυτοδιοίκησης «Θησέας».

Ακολούθησε δε η υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ της ΤΕΔΚ –διάδοχος της οποίας ήταν η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Ηπείρου- και του κάθε εμπλεκόμενου Δήμου.

Το 2012 ολοκληρώθηκαν, παραδόθηκαν και πληρώθηκαν οι έξι από τις 21 μελέτες, συνολικού κόστους 647.000 ευρώ.

Οι υπόλοιπες μελέτες βάλτωσαν, ο τεχνικός σύμβουλος αποχώρησε από την ΠΕΔ, οι νόμοι άλλαξαν. Και το ζήτημα που ταλανίζει την ΠΕΔ Ηπείρου σήμερα είναι το εξής: Ισχύουν οι προγραμματικές συμβάσεις εκείνης της εποχής; Και γιατί προέκυψε το ερώτημα; Επειδή κάποιοι Δήμοι, όπως ο Δήμος Πωγωνίου, ζητάνε από πέρσι, εν έτει 2023, να πληρωθεί ο μελετητής (ο τεχνικός σύμβουλος της ΠΕΔ εκείνα τα παλιά χρόνια) τα υπόλοιπα… 2,6 εκατ. ευρώ. Η πλευρά αυτή των δημάρχων υποστηρίζει ότι από τη στιγμή που υπήρξε παράταση του προγράμματος «Θησέας», υφίσταται και παράταση των προγραμματικών συμβάσεων.

Μάλιστα, στη συνεδρίαση της 28ης Δεκεμβρίου, η θέση αυτή «πέρασε» από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ Ηπείρου, με πλασματική απαρτία όπως αποδείχθηκε, καθώς η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας ακύρωσε τη νομιμότητα των αποφάσεων της συνεδρίασης εκείνης.

Μέσα στον Ιανουάριο, έγιναν δύο απόπειρες (η μία σήμερα) να ξανασυνεδριάσει το συμβούλιο της ΠΕΔ για να ανακαλέσει τις αποφάσεις της 28ης Δεκεμβρίου, μετά την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Την ερχόμενη Παρασκευή θα γίνει άλλη μία απόπειρα (στη συνεδρίαση αυτή απαιτείται η παρουσία των 40% των μελών).

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου και δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης είναι από αυτούς που δεν αποδέχονται την παράταση των προγραμματικών συμβάσεων και που εκτιμά ότι δεν υφίσταται νόμιμο έρεισμα για την πληρωμή του τεχνικού συμβούλου για μελέτες που… ξεχάστηκαν επί μια δεκαετία και που προέκυψαν ξανά τελευταία.

«Όσες ολοκληρώθηκαν μέχρι το 2012, καλώς έγιναν. Από και πέρα όμως τελείωσε ο συμβατικός δεσμός του τεχνικού συμβούλου με την ΠΕΔ και άρα και η ισχύς των προγραμματικών συμβάσεων» τόνισε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, μετά τη μη πραγματοποιηθείσα συνεδρίαση της ΠΕΔ, για μια ακόμη φορά. Ο κ. Ντακαλέτσης έδωσε δε στη δημοσιότητα τους τίτλους και των 21 μελετών, όπως και τον προϋπολογισμό της κάθε μελέτης.

Μιλώντας για την περίπτωση του Δήμου Δωδώνης, ανέφερε ότι υπάρχουν τρεις μελέτες στον κατάλογο των μελετών της προγραμματικής σύμβασης του παρελθόντος: ένα πάρκο ιστορίας 1821 (Δήμος Λάκκας Σουλίου, τότε), πυρήνες ανάπτυξης θρησκευτικού τουρισμού (Δήμος Αγίου Δημητρίου τότε) και ανάπτυξη συστημάτων πρόληψης και υποδομές προστασίας δασών Δήμων Λάκκας Σουλίου και Αγίου Δημητρίου – συνολικός προϋπολογισμός και των τριών μελετών: 415.000 ευρώ.

Οι μελέτες αυτές δεν είχαν ολοκληρωθεί το 2012, με τον Δήμο Δωδώνης να αναζητά στη συνέχεια άλλους τρόπους για να τις υλοποιήσει. Και επομένως, όπως είπε ο κ. Ντακαλέτσης, ο Δήμος «δεν χρειάζεται τις μελέτες που σήμερα παραδίδονται».

Στην όλη υπόθεση, όπως είναι αναμενόμενο, έχει εμπλακεί και το υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με τον κ. Ντακαλέτση, το υπουργείο ζητά να μάθει αν υπάρχουν προγραμματικές συμβάσεις και ενεργές επιτροπές.


* Φωτό αρχείου


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back