ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η ΠΕΔ Ηπείρου έχει παρατηρήσεις

Εικόνα του άρθρου Η ΠΕΔ Ηπείρου έχει παρατηρήσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/02/2021, 19:05
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Επτά σημεία θέτει προς συζήτηση η ΠΕΔ Ηπείρου για το νέο εκλογικό νόμο για την αυτοδιοίκηση. Στην τηλεσυνεδρίαση είχαν κληθεί και οι δήμαρχοι της Ηπείρου που δεν είναι εκλεγμένα μέλη της διοίκησης της ΠΕΔ.

Τα σημεία στα οποία κατέληξε η ΠΕΔ, είτε με ομοφωνία, είτε κατά πλειοψηφία, είναι τα εξής:

  1. Θεωρείται ότι είναι εξαιρετικά νωρίς η οριζόμενη ημερομηνία της 31ης Ιουνίου για την κατάθεση των ψηφοδελτίων, καθώς δημιουργεί προϋποθέσεις μιας μακράς προεκλογικής περιόδου, η οποία θα λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά για τους Δήμους, δεδομένου ότι οι εκλογές προγραμματίζονται για τον Οκτώβριο (σ.σ. του 2023).
  2. Η προτεινόμενη από το σχέδιο νόμου μείωση του αριθμού των μελών των δημοτικών συμβουλίων δε γίνεται αποδεκτή, καθώς ούτως ή άλλως με την επικείμενη απογραφή του 2021 αναμένεται να υπάρξει μείωση των εδρών πολλών δημοτικών συμβουλίων. Περαιτέρω μείωση του αριθμού των δημοτικών συμβούλων σε ένα Δήμο δε θα επιτρέπει να διοικείται ο Δήμος με πολλές δημοτικές ενότητες, για παράδειγμα. Η Π.Ε.Δ. Ηπείρου θα προτείνει κριτήρια όπως π.χ. η γεωγραφική έκταση, η ορεινότητα και ο αριθμός των Δημοτικών Ενοτήτων ώστε να αυξάνεται ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων πάνω από ένα κατώτατο όριο, το οποίο μπορεί να είναι 15 δημοτικοί σύμβουλοι.
  3. Η ΠΕΔ συμφωνεί με την κατάργηση της κάλπης για τα τοπικά συμβούλια, αλλά ζητάει να αλλάξει η προτεινόμενη διάταξη που ορίζει ότι η εκλογή των εκπροσώπων των δημοτικών κοινοτήτων με μόνιμο πληθυσμό έως και 500 κατοίκους γίνεται με ενιαίο ψηφοδέλτιο όλων των μεμονωμένων υποψηφίων. Συγκεκριμένα, ζητάει να πέσει το όριο το πολύ στους 300 κατοίκους. Ζητάει επίσης οι υποψήφιοι εκπρόσωποι των Δημοτικών Κοινοτήτων να εντάσσονται στα ξεχωριστά ψηφοδέλτια του κάθε συνδυασμού και όχι σε ενιαίο ψηφοδέλτιο όπως συμβαίνει σήμερα. Στις περιπτώσεις αυτές, πάνω από 200 ή 300 κατοίκους, να εκλέγονται τριμελή ή πενταμελή τοπικά συμβούλια.
  4. Για να είναι έγκυρος και να μετάσχει στις εκλογές ένας συνδυασμός, να διαθέτει εκπροσώπους ή υποψηφίους για τοπικό συμβούλιο για το 50% τουλάχιστον των Δημοτικών Κοινοτήτων του κάθε Δήμου.
  5. Η ΠΕΔ εκφράζει τον προβληματισμό της για την εκλογή δημοτικών συμβούλων ανά Δημοτική Ενότητα, θεωρώντας ότι «δεν ευνοείται η ομογενοποίηση των Καλλικρατικών Δήμων».
  6. Ζητάει να απαλειφθεί η διάταξη του σχεδίου νόμου που προβλέπει μη εκλογή εκπροσώπου ή συμβουλίου στη Δημοτική Κοινότητα της έδρας του κάθε Δήμου.
  7. Ζητάει, η προτεινόμενη από το σχέδιο νόμου προσαύξηση για τους υποψηφίους των συνδυασμών στο 120% επί των εκλεγόμενων να ανέβει στο 150%. H προσαύξηση στο 150% προβλέπεται ούτως ή άλλως για τους υποψηφίους των Δημοτικών Κοινοτήτων.

Τέλος, η ΠΕΔ συμφωνεί με τη μειοψηφική ανάδειξη δημοτικής αρχής με ποσοστό 43% από την πρώτη Κυριακή. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι «μέλη της ΠΕΔ προτείνουν ακόμα και περαιτέρω μείωση αυτού του ποσοστού», όπως αναφέρει η ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back