Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Περιφερειάρχες και δήμαρχοι απορρίπτουν τον «Κλεισθένη 1»

Εικόνα του άρθρου Περιφερειάρχες και δήμαρχοι απορρίπτουν τον «Κλεισθένη 1»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/05/2018, 22:01
ΕΛΛΑΔΑ

Την απόσυρση του «Κλεισθένη 1» ζητούν με μια φωνή η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) μετά την ολοκλήρωση των συνεδριάσεων των διοικητικών συμβουλίων για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, στην τοποθέτηση του, χαρακτήρισε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ως την «χειρότερη νομοθετική παρέμβαση για την Αυτοδιοίκηση», που «στην ουσία αφορά μόνο την αλλαγή του εκλογικού συστήματος» και κατηγόρησε την ηγεσία του υπουργείου ότι το «κράτησαν σκόπιμα κρυφό για 14 ολόκληρους μήνες και το έδωσαν για διαβούλευση για μόλις δέκα εργάσιμες ημέρες».

Αναφερόμενος στη θέσπιση της απλής αναλογικής είπε ότι οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι ολιγάρχες «που με μικρές χορηγίες θα ελέγχουν εύθραυστες πλειοψηφίες στα Συμβούλια. Αδιαμφισβήτητα, πρόκειται για κυνικό παιχνίδι εξουσίας με στόχο τον έλεγχο της Αυτοδιοίκησης».

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΝΠΕ αποφάσισε επίσης τη σύγκλιση έως την Τετάρτη 9 του μηνός των Περιφερειακών Συμβουλίων νέα συνεδρίαση στις 11 του μηνός του ΔΣ, ανοικτή σε όλα τα μέλη του Συνεδρίου, ενώ το Σάββατο 12 του μηνός θα πραγματοποιηθεί το κοινό συνέδριο ΕΝΠΕ - Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

 

Η ΚΕΔΕ

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ΚΕΔΕ. Υπέρ της απόσυρσης τάχθηκαν κατά τη σχετική συζήτηση στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, όλες οι παρατάξεις, εκτός της «Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας». Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, αλλά και η συντριπτική πλειονότητα όσων τοποθετήθηκαν στη συνεδρίαση χαρακτήρισαν, μεταξύ άλλων, «καταστροφικό για την Αυτοδιοίκηση» το νομοσχέδιο αυτό.

Από τις 4 έως 7 Μαΐου, με απόφαση της ΚΕΔΕ, συγκαλούνται τα δημοτικά συμβούλια όλης της χώρας, στις 8 και 9 του μηνός τα Διοικητικά Συμβούλια των Περιφερειακών Ενώσεων (ΠΕΔ ), στις 11 του μηνός η έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ και στις 12 Μαΐου το κοινό Συνέδριο της ΚΕΔΕ και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), όπου θα συζητηθεί το νομοσχέδιο και θα αποφασιστούν οι επόμενες ενέργειες της Αυτοδιοίκησης. «Καλούμε όλα τα δημοτικά συμβούλια και τις ΠΕΔ να ζητήσουν την απόσυρσή του» δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φωτογραφία: ΚΕΔΕ


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back