Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η λίμνη, τα όρια και τα μισόλογα

Εικόνα του άρθρου Η λίμνη, τα όρια και τα μισόλογα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/10/2022, 21:35
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία της λίμνης Παμβώτιδας συνεχίζει… να βλέπει τα χρόνια να περνάνε. Παρά τις κατά καιρούς δεσμεύσεις του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Αμυρά του τύπου «τώρα έρχεται για διαβούλευση», κανένα σχέδιο δεν έχει καταφτάσει. Η τελευταία του δέσμευση ήταν το καλοκαίρι: «Μέσα στη χρονιά θα έχουμε τελειώσει». Δυόμισι μήνες και κάτι έχουν απομείνει να τελειώσει η χρονιά, και ούτε κουβέντα για το Προεδρικό Διάταγμα.

Από τον περασμένο Φεβρουάριο, στο «παιχνίδι» μπήκαν τα περί αλλαγής της οριοθέτησης της λίμνης, με πρωτοβουλία της βουλευτή Ιωαννίνων Μαρίας Κεφάλα, επικαλούμενη κάποιο ανύπαρκτο αίτημα του «συνόλου της τοπικής κοινωνίας». Και λίγο αργότερα, και ο υφυπουργός (και βουλευτής Ιωαννίνων) κ. Αμυράς άρχισε να αναφέρει ότι το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος θα προχωρήσει παράλληλα με τον επανακαθορισμό των ορίων της λίμνης. Τον Αύγουστο, ήρθαν και οι δηλώσεις του περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη περί νέας οριοθέτησης –που σημαίνει περιορισμό του λιμναίου οικοσυστήματος- σε τέσσερις περιοχές (Λογγάδες, Καστρίτσα, Μάτσικας, Ντραμπάτοβα).

Η όλη υπόθεση διανθίστηκε με τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Αμυρά στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων ότι «δουλεύουμε για σημειακές διορθώσεις» και για «άλλη χάραξη». Μάλιστα, ο κ. Αμυράς έκανε μαζί με τον περιφερειάρχη τον γύρο της λίμνης και είδαν σημείο προς σημείο τα προβλήματα...

Σημειωτέον ότι στο παρελθόν προσφυγές ιδιοκτητών στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της οριοθέτησης της λίμνης απορρίφθηκαν. Επιπλέον από τις δηλώσεις του κ. Αμυρά προκύπτουν κάποια ερωτήματα: Ποιοι ακριβώς «δουλεύουν» για τις διορθώσεις; Υπάρχει κάποια μελετητική εταιρία που έχει αναλάβει το όλο εγχείρημα; Γνωρίζει το υπουργείο Οικονομίας για τις προσπάθειες νέας οριοθέτησης (δεδομένου ότι η παραλίμνια-παράκτια ζώνη είναι ιδιοκτησία της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου); Κι άλλα πολλά… Γιατί προφανώς αλλαγή οριοθέτησης δεν μπορεί να γίνει με μια βόλτα του κ. Αμυρά και του κ. Καχριμάνη γύρω από τη λίμνη.

Η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη, με ανακοίνωσή της, κατηγορεί την κυβέρνηση και την Περιφέρεια Ηπείρου ότι «σχεδιάζουν το μέλλον της λίμνης στα κρυφά, με αντιφάσεις, διαψεύσεις, δηλώσεις επί δηλώσεων για την αλλαγή των ορίων της και απόλυτη σιωπή για την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος». Ο ΣΥΡΙΖΑ, επί της κυβερνητικής του θητείας, δεν κατάφερε να προχωρήσει στην έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος. Η κα Τζούφη επαναλαμβάνει ότι το νομοθέτημα ήταν έτοιμο από τον Ιούλιο του 2019 για να κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αποφάσισε να «παγώσει» τη διαδικασία.

«Φτάνοντας στο σήμερα, οι υπουργοί και οι βουλευτές της ΝΔ ανακοινώνουν κάθε τόσο και μια νέα ημερομηνία για την κατάθεση του Προεδρικού Διατάγματος. Γιατί προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο και τι σχεδιάζουν πίσω από τις κλειστές πόρτες, απουσία της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της; Γιατί ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Γιώργος Αμυράς απαντά με μισόλογα, ενώ πρόσφατα υπαινίχθηκε πως θα γίνει νέα χάραξη στα όρια της λίμνης; Τι και ποιους εξυπηρετεί μια τέτοια εξέλιξη;» αναρωτιέται η κα Τζούφη.

Η βουλευτής ζητά ακόμα να τελειώσουν το «’παρασκήνιο’ και οι κρυφές διαβουλεύσεις της κυβέρνησης σε βάρος της Παμβώτιδας και να κατατεθεί επιτέλους το Προεδρικό Διάταγμα».


Διαβάστε: Η λίμνη δεν ψηφίζει...


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back