Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η δύσκολη επόμενη μέρα…

Εικόνα του άρθρου Η δύσκολη επόμενη μέρα…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/07/2022, 23:26
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Mε την περίφημη τροπολογία της περασμένης εβδομάδας, ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Ηπείρου έγινε ο απόλυτος κυρίαρχος της υπόθεσης της διαχείρισης των απορριμμάτων, όπως εξάλλου προβλεπόταν για τον α’ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης σε νόμο του 2018.

Μέσα σε αυτά τα χρόνια, ο ΦοΔΣΑ βίωσε αρκετές συγκρούσεις με την Περιφέρεια Ηπείρου η οποία βρέθηκε απέναντι μαζί με τους Δήμους Ιωαννιτών, Ζίτσας κ.ά. Πολλά έχουν γραφεί όλα αυτά τα χρόνια. Τα της διαχείρισης των απορριμμάτων αποτέλεσαν το πεδίο πολιτικών μαχών, προσωπικών επιδιώξεων, κύρους, προσφυγών, δικαστικών αποφάσεων κ.ά.. Επιπλέον, όσα έγιναν ή υπονοήθηκαν από όλες τις πλευρές, άφησαν πολλά περιθώρια ερμηνείας κυρίως περί σύγκρουσης συμφερόντων.

Όπως και να ‘χει, η σκυτάλη περνάει στον ΦοΔΣΑ που καλείται να αποδείξει πράγματα και κυρίως ότι δεν ξόδεψε τις δυνάμεις του σε ένα ιδιότυπο και μη πολιτικό μπρα ντε φερ.

Η επόμενη μέρα για τον ΦοΔΣΑ, που δυστυχώς δεν διαθέτει το απαραίτητο προσωπικό, δεν θα είναι εύκολη. Παρακολούθηση και έλεγχος της σύμβασης σύμπραξης με την «Αειφορική Ηπείρου», που διαχειρίζεται τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων, λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, μεταφορά του υπολείμματος είναι τα πιο σημαντικά ίσως ζητήματα που πρέπει να διαχειριστεί και για τα οποία υπάρχουν αρκετές εκκρεμότητες.

Ο αντιπρόεδρος του ΦοΔΣΑ Θωμάς Μπέγκας μίλησε ήδη πριν από δύο μέρες για το πρόστιμο των 3,5 εκατ. ευρώ που επιβλήθηκε στην Περιφέρεια Ηπείρου μετά την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου, με τον δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ να προειδοποιεί ότι «δεν θα δεχθεί να επιβαρυνθεί ούτε ένα ευρώ ο Δήμος από αυτή τη διαδικασία».

Την ίδια ώρα, το τοπίο γύρω από τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων παραμένει θολό. Μόλις σήμερα, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ιωαννίνων κατήγγειλε ότι οι δημοτικές αρχές Ζίτσας και Πωγωνίου «τις τελευταίες 10 ημέρες αποφάσισαν να υπογράψουν προγραμματικές συμβάσεις με την Περιφέρεια Ηπείρου για να διαθέσουν προσωπικό που δεν διαθέτουν για τη δοκιμαστική λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), την οποία όμως δοκιμαστική λειτουργία η εταιρία ανάδοχος δεν δέχεται να κάνει». Ο Σύλλογος επιμένει στην πάγια θέση του ότι ο ΦοΔΣΑ πρέπει να προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Και μέσα σε όλα αυτά, και τα… απόνερα των προσφυγών στη διαδικασία της ανάθεσης της μεταφοράς του υπολείμματος στη θυγατρική εταιρία του Αστικού ΚΤΕΛ από την Περιφέρεια Ηπείρου. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας έκρινε ότι παραβιάστηκε ο νόμος από την Περιφέρεια Ηπείρου στις περιπτώσεις των αναθέσεων για τη μεταφορά υπολείμματος στη θυγατρική εταιρία του Αστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων.

Σημειωτέον ότι παράλληλα έχει «παγώσει» ο διαγωνισμός για τη μεταφορά του υπολείμματος, μέχρι την εκδίκαση προσφυγής ενδιαφερόμενης εταιρίας από την Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών.

Προφανώς είναι κρίσιμο το ζήτημα της μεταφοράς του υπολείμματος.

Σε αυτή τη μεταβατική περίοδο, πολλά είναι τα ανοιχτά ζητήματα. Οι συγκυρίες δεν είναι εύκολες και σίγουρα απαιτούν μια «εναρμόνιση» των κινήσεων του ΦοΔΣΑ και της Περιφέρειας Ηπείρου. 

Πόσο εύκολο είναι αυτό; Καθόλου.

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back