Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η (αναμενόμενη) διαδοχή και η δύσκολη συνέχεια

Εικόνα του άρθρου Η (αναμενόμενη) διαδοχή και η δύσκολη συνέχεια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/09/2022, 01:53
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Toν δρόμο της δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως παίρνει η διαπιστωτική πράξη του ασκούντα καθήκοντα συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Δημ. Γαζή με την οποία ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Ηπείρου διαδέχεται την Περιφέρεια Ηπείρου στη σύμβαση σύμπραξης με την «Αειφορική Ηπείρου» για τη διαχείριση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης.

Η διαπιστωτική αυτή πράξη ήρθε ως απόρροια μιας τροπολογίας του υπουργείου Ανάπτυξης στα τέλη Ιουνίου. Με την τροπολογία αυτή, η κυβέρνηση ήρθε να παρέμβει και να οριστικοποιήσει τα της ανάληψης της ευθύνης των αρμοδιοτήτων τα οποία είχαν μπλεχτεί σε ένα κουβάρι στην Ήπειρο. Η αντίδραση του περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη ήταν έντονη κάνοντας αρχικά λόγο για «πραξικόπημα».

Μέσα στο καλοκαίρι δεν έλειψαν αρκετές στιγμές έντασης, με τον κ. Καχριμάνη να τα βάζει με τη διοίκηση του ΦοΔΣΑ και τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας «Αειφορική Ηπείρου». Την ίδια ώρα απηύθυνε εκκλήσεις συνεργασίας με τον ΦοΔΣΑ.

Την 1η Αυγούστου, ο ΦοΔΣΑ, σε συνεδρίασή του, αποφάσισε να υποβάλει το αίτημα της «αυτοδίκαιης υποκατάστασης» του συμβαλλόμενου της σύμπραξης με τον Ιδιωτικό Φορέα Σύμπραξης στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, όπως προβλεπόταν εξάλλου από την τροπολογία.

Ακριβώς έναν μήνα μετά, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση υπέγραψε τη σχετική διαπιστωτική πράξη, με την οποία η Περιφέρεια Ηπείρου υποχρεούται επί της ουσίας να παραδώσει στον ΦοΔΣΑ τις εγκαταστάσεις που διαχειρίζεται.

Με αυτόν τον τρόπο κλείνει ένα μεγάλο κεφάλαιο στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο. Η πολιτική ένταση, ωστόσο, δεν  θα αποκλιμακωθεί εύκολα. Στην όλη εξίσωση μπαίνει και το γεγονός ότι πρόκειται για μια προεκλογική χρονιά. Κάτι που θα δυσκολέψει, εκ των πραγμάτων, την ήδη δύσκολη, νέα αποστολή του ΦοΔΣΑ. Ένας κύκλος έκλεισε, ένας άλλος ανοίγει. Και τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα, με τον ΦοΔΣΑ να καλείται να βρει άμεσα τα «πατήματά» του και να αποκτήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τις νέες αρμοδιότητες.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back