ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Για την αγάπη της Πάτι

Εικόνα του άρθρου Για την αγάπη της Πάτι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/11/2018, 18:00
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα τελευταία χρόνια της δεκαετίας του ’60 ήταν η εποχή των σούπερ γκρουπς. Αν υπήρχε όμως μια μπάντα τόσο εφήμερη και τόσο τρομερή συνάμα, αυτή ήταν οι Derek & The Dominos.

Τέτοιες μέρες (9 Νοεμβρίου συγκεκριμένα), πριν από 48 ολόκληρα χρόνια, κυκλοφορούσαν το μοναδικό τους άλμπουμ, το Layla & Other Assorted Love Songs, που έμεινε στην ιστορία για το διαβολεμένης έμπνευσης κιθαριστικό σκοπό του (σχεδόν) ομώνυμου τραγουδιού.

Δεν ήταν μόνο αυτό όμως, το άλμπουμ.

Καταρχάς, υπάρχει μια γενική σύγχυση και πολλές, όχι απλές απαντήσεις στην ερώτηση «τινοσεισεσύ;». Το «Layla…» θεωρείται (και είναι σε ένα σημαντικό βαθμό), προσωπικό άλμπουμ του Έρικ Κλάπτον, ο οποίος εκείνη την εποχή βολόδερνε μεταξύ Cream, Blind Faith κ.α.

Σε κάποια φάση λοιπόν, αποφάσισε να παίξει με διάφορους φίλους του, όπως πχ ο Τζωρτζ Χάρισον (μέχρι τότε ήταν φίλοι…), ο Ντουέιν Ώλμαν, ο ισοβίτης σήμερα Τζιμ Γκόρντον, ο Ντέιβ Μέισον κ.α.

Βασικά, το άλμπουμ ήταν κάτι σαν ροκ εν ρολ σανατόριο. Όλοι τους εκείνη την περίοδο βρίσκονταν σε αναζήτηση μέλλοντος και κάποιοι εξ αυτών βυθίζονταν στις χημειοεξαρτήσεις (και ο Κλάπτον ανάμεσά τους).

Την κατάσταση δεν βοηθούσαν οι απανωτές τραγωδίες: πρώτα ο Χέντριξ, με τον οποίο ο Κλάπτον ήταν στενός φίλος και έπειτα ο Ώλμαν, στο τροχαίο με τη μοτοσικλέτα του.

Ούτε επίσης ήταν ευνοϊκές οι… μούσες. Ο Κλάπτον έγραψε τη Layla για την Πάτι Μπόιντ, η οποία ήταν σύζυγος του Χάρισον. Εμπνεύστηκε από το ποίημα του Νιζαμί Γκαντζαβί «Η ιστορία της Λεϊλά και του Ματζνούν» για ένα ποιητή που τρελάθηκε από τον ανεκπλήρωτο έρωτά του.

Τελικά, μερικά χρόνια αργότερα η Μπόιντ χώρισε με τον Χάρισον και παντρεύτηκε τον Κλάπτον, με τους τρεις να κρατάνε φιλικές σχέσεις.

Μουσικά, το άλμπουμ δεν είναι κάτι το τρομερό, αλλά ένα μάλλον μέτριο rhythm and blues έργο με εξάρσεις. Η αρχική αποδοχή, κριτικών και αγοραστικού κοινού ήταν νωθρή, αργότερα όμως ο δίσκος έγινε επιτυχία. Σε αυτό συνέβαλε και το γεγονός ότι μόλις η μπάντα πήγε να γράψει το δεύτερο δίσκο, διαλύθηκε…


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back