ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Για την αγάπη των Yarbirds

Εικόνα του άρθρου Για την αγάπη των Yarbirds
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/06/2023, 16:00
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ξέρετε ότι υπάρχει ένα άλμπουμ στο οποίο έχουν παίξει μαζί ο Έρικ Κλάπτον και ο Τζεφ Μπεκ, ενώ λίγο αργότερα, στην ίδια μπάντα, έπαιξε και ο Τζίμι Πέιτζ;

Ή ότι σε ένα δίσκο της συγκεκριμένης μπάντας έπαιξε και ο Μάνφρεντ Μαν και ο Μπράιαν Ώγκερ;

Πριν από 58 ολόκληρα χρόνια τέτοιες μέρες, οι Yarbirds, γιατί περί αυτών πρόκειται, κυκλοφορούσαν το «For your love», το πρώτο τους αμερικάνικο άλμπουμ.

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή ή δωρεά, εδώ:

Η βρετανική μπάντα ουσιαστικά έβγαλε ένα δίσκο για να εκμεταλλευτεί την επιτυχία του ομώνυμου σινγκλ, ενός κομματιού που έγραψε ο Γκρέιαμ Γκούλντμαν των 10cc.

Τω καιρώ εκείνω έτσι γίνονταν οι ηχογραφήσεις των δίσκων, μαζεύονταν διάφοροι μαστόροι και παίζανε. Ο Κλάπτον είχε αποχωρήσει λίγο πριν από τους Yarbirds και ο Μπεκ ήταν ο αντικαταστάτης του και στο ομώνυμο κομμάτι είναι αυτός που παίζει κιθάρα. Ο Μπεκ ακολουθεί στο I’m not talking του Μόουζ Άλισον, καθώς και σε ένα από τα λίγα «εδώδιμα» κομμάτια, το I Ain’t Done Wrong που έγραψε ο αδικοχαμένος Κιθ Ρελφ.

Αυτός, ήταν ο ιδρυτής του γκρουπ και τραγουδιστής του. Πέθανε απροσδόκητα, από ηλεκτροπληξία, παίζοντας ηλεκτρική κιθάρα στο σπίτι του, μόλις στα 33 του χρόνια, το 1976.

Πίσω στο ’65 λοιπόν, ο Κλάπτον ήταν λίγο αντιπαθητικός (από τότε). Είχε εμπλακεί σε ένα επεισόδιο με τον Σόνι Μπόι Γουίλιαμσον, ο οποίος τον απείλησε με μαχαίρι όταν ο Κλάπτον πήγε να το παίξει έξυπνος σε μια περιοδεία. Τελικά, όταν βγήκε το σινγκλ και ήρθε η επιτυχία, αποφάσισε ότι δεν θέλει να είναι μέλος σε μια «ποπ μπάντα» και πήγε στους Bluesbrakers του Τζον Μέιαλ, μαζί με τον Τζον μακ Βι και άλλους.

Γενικώς, γινόταν μια κατάσταση «φύγε ‘συ, έλα ‘συ» και κάπου εκεί ανάμεσα, βγήκε και το For Your Love.

Όσο για την επιρροή του, θα τη βρείτε σχεδόν σε όλη τη γραμμή του ροκενρόλ, έκτοτε…


 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back