ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μια μέρα στη ζωή του Πίτερ Γκριν

Εικόνα του άρθρου Μια μέρα στη ζωή του Πίτερ Γκριν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/10/2017, 11:24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σήμερα ο Πίτερ Γκριν, ένας από τους μεγαλύτερους κιθαρίστες του ροκ εν ρολ και ταυτόχρονα, από τους πιο αυτοκαταστροφικούς του, κλείνει τα 71. O αξιότιμος κύριος Γκρίνμπαουμ, λονδρέζος στην καταγωγή, θα μπορούσε να είναι ο… σωστός Έρικ Κλάπτον ή ο επιβιώσας Τζίμι Χέντριξ, αλλά δεν το επέτρεψε στον εαυτό του.

Ο Γκριν ηγήθηκε του βρετανικού μπλουζ για χρόνια, επιβάλλοντας το στυλ και κυρίως, την τονικότητα στην κιθάρα, που ποτέ δεν μπόρεσε να προτείνει ο Έρικ Κλάπτον. Κάποτε, οι δρόμοι τους διασταυρώθηκαν στους Bluesbreakers του Τζον Μάγιαλ. Όταν ο Κλάπτον εγκατέλειψε τη μπάντα, συστήσανε τον Γκριν ως «καλύτερο του Κλάπτον» στον Μάγιαλ, ο οποίος λέγεται ότι είπε «καλύτερο; Αποκλείεται». Τα γεγονότα όμως τον διέψευσαν.

Το Supernatural ήταν ένα από τα πρώτα οργανικά κομμάτια του Γκριν (στο A Hard Road των Bluesbrakers), τομέα όπου ο κιθαρίστας διέπρεψε πραγματικά. Μετά από μια σχεδόν τρίχρονη θητεία στους Bluesbrakers, ο Γκριν αποφάσισε, μαζί με τον επίσης bluesbraker Μικ Φλίτγουντ, να φτιάξουν τη δική τους μπάντα: Τους Peter Green’s Fleetwood Mac. Μαζί τους ήταν και ο Τζέρεμι Σπένσερ, ένας από τους τρεις κιθαρίστες του γκρουπ.

Το Then Play On του 1969 είναι το πιο προσιτό και ταυτόχρονα, θαυμάσιο δείγμα της δουλειάς του Γκριν με τους Mac. Το άλμπουμ είναι άνετα ένα από τα καλύτερα που έχουν βγει ποτέ και το Oh Well είναι ένα κιθαριστικό πανηγύρι ρυθμού και συνθετικής ευστροφίας.

Και κάπου εκεί, έπεσε σκοτάδι. Για μια δεκαετία σχεδόν, ο Γκριν εξαφανίστηκε, πάσχων από ψυχική νόσο. Εγκατέλειψε τη μουσική, δούλεψε μεταξύ άλλων ως... τραυματιοφορέας, χάρισε τα πράγματά του. Νοσηλεύτηκε επανειλημμένα και κάπου το 1978 άρχισε να επανέρχεται με τη βοήθεια των συγγενών του. Σχεδόν… ξέχασε να παίζει κιθάρα και ξαναέμαθε από την αρχή. Το 1979 όμως, το In the skies, το προσωπικό του άλμπουμ, απέδειξε ότι μάθαινε γρήγορα…

Ο Γκριν συνέχισε να διατηρεί καλές σχέσεις με τον Φλίτγουντ, κάνοντας ακόμα και γκεστ εμφανίσεις σε άλμπουμ όπως το Tusk των Fleetwood Mac, παρότι πια η μπάντα ήταν κάτι τελείως διαφορετικό από το blues άρμα με τους τρεις κιθαρίστες. Στη συνέχεια, συνέστησε τους Splinter Group με τους οποίους έπαιξε και στην Ελλάδα.


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back