Συντακτης: Γιώργος Τσαντίκος
Δημοσιευση: 21-04-2021, 17:40
ΕΛΛΑΔΑ

Μια από τις πιο άστοχες και ανιστορικές ανακοινώσεις σε επέτειο 21ης Απριλίου έκανε η Νέα Δημοκρατία σήμερα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το κυβερνόν κόμμα προσπαθεί να «χωρέσει» το νόημα επετείων στο σύγχρονό του πολιτικό αφήγημα, αλλά αυτή τη φορά, το αποτέλεσμα προκάλεσε περισσότερες απορίες: «Το πραξικόπημα των συνταγματαρχών είναι μια διαρκής υπόμνηση των δεινών που μπορεί να φέρει ο ακραίος διχασμός που θρέφεται από τον λαϊκισμό και την έλλειψη στοιχειώδους συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων».

Κάπως έτσι, η ΝΔ προσπάθησε να «εξηγήσει» τη χούντα, μια διαδικασία που στηρίχθηκε από ένα σημαντικότατο κομμάτι του ελληνικού επιχειρηματικού κεφαλαίου, καθώς επίσης και από τις ΗΠΑ, που επανειλημμένα είχαν επενδύσει σε αυτόν ακριβώς το διχασμό, σε όλη τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, στην Ελλάδα.

Το μήνυμα πήγε ακόμα πιο μακριά από την αναθεωρητική ιστορική τάση που προσπαθεί να εξηγήσει ό,τι συνέβη στην Ελλάδα, από τον Εμφύλιο και μετά, αποκλειστικά με μια διαλεκτική περί διχασμού και τελικά, εξιδανίκευσης κάκιστων πολιτικών πρακτικών του επίσημου ελληνικού κράτους.

Αντίθετα, το μήνυμα του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα ήταν σαφώς πιο «κεντρώο» και γενικής απεύθυνσης: ««Τον Ιανουάριο του 1822, η πρώτη Εθνική Συνέλευση της Επιδαύρου εξέδωσε την περίφημη διακήρυξή της, με την οποία διατράνωνε πως ‘ηναγκάσθημεν να λάβωμεν τα όπλα εις χείρας και να εκδικήσωμεν εαυτούς και την πατρίδα ημών από μίαν τοιαύτην φρικτήν και άδικον τυραννίαν’. Ακολούθως, καθόρισαν το στόχο του πολέμου που κήρυξαν, που ήταν ‘η ανάκτησις των δικαίων της προσωπικής ημών ελευθερίας, της ιδιοκτησίας και της τιμής, τα οποία χαίρουσιν όλοι οι ευνομούμενοι λαοί της Ευρώπης’. Από τότε, από την Ανεξαρτησία μας δηλαδή και την ανάκτηση της ελευθερίας μας, η χώρα μας τριπλασιάστηκε σε έκταση και δεκαπενταπλασιάστηκε σε πληθυσμό. Και αυτό επιτεύχθηκε βασικά υπό κοινοβουλευτικό καθεστώς. Μεγαλύτερη, θλιβερή και καταστροφική παρένθεση αυτής της πορείας, υπήρξε η επταετής δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967. Σήμερα, 54 χρόνια μετά από αυτήν, και θυμόμαστε και γι’ αυτό φυλάσσουμε την ελευθερία και τη δημοκρατία μας, που είναι κατακτήσεις του μεγάλου Εθνικού ξεσηκωμού του 1821. Συγχρόνως, διεκδικούμε και κατακτούμε το πολύτιμο δικαίωμα στην προκοπή και στην πρωτοπορία. Παρά τις πρόσκαιρες παγκόσμιες δυσχέρειες, προχωρούμε ελεύθερα και δημοκρατικά. Όπως ακριβώς ξεκινήσαμε πριν δύο αιώνες!».

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα