δεη πισω tc1
ΒΟΥΛΗ

Βουλή: Ο προκλητικός κ. υφυπουργός Παιδείας

Εικόνα του άρθρου Βουλή: Ο προκλητικός κ. υφυπουργός Παιδείας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/07/2022, 22:15
ΒΟΥΛΗ - ΕΛΛΑΔΑ

Στα ύψη ανέβηκε το πολιτικό θερμόμετρο στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το νέο πλαίσιο λειτουργίας των ΑΕΙ, με αφορμή τις αναφορές του υφυπουργού Παιδείας, Άγγελου Συρίγου, στην επταετία της Χούντας και στο Πολυτεχνείο.

Η φράση του, ότι το καθεστώς της Χούντας, δεν έπεσε υπό το βάρος των φοιτητικών διαμαρτυριών αλλά υπό το βάρος των γεγονότων της Κύπρου, πυροδότησε ακόμα περισσότερο τις διαμαρτυρίες των βουλευτών, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, που έκαναν λόγο για προσβλητική παραποίηση της πολιτικής ιστορίας της χώρας και τον κάλεσαν να ανακαλέσει.

Νωρίτερα, ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του απέναντι στις καταλήψεις, που όπως είπε «γίνονται για ψύλλου πήδημα και αντί να συνιστούν ύβρη για τα πανεπιστήμια κατέστησαν κοινός τόπος αντιδραστικών στοιχείων».

«Δεν μπορεί να κλείνουμε τα μάτια σε ακρότητες, όπως αυτή στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, με πανεπιστημιακούς καθηγητές να διαπομπεύονται, με συστηματικές καταστροφές των πανεπιστημίων. Στη μεταπολιτευτική περίοδο έχουν όνομα οι αντιδραστικές αντιεξουσιαστικές ενέργειες. Ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κόμμα συγχώρησης της ψευτοαριστερής αντιεξουσιαστικής κουλτούρας και της απόλυτης μηδενιστικής. Μιας ιδεολογίας που είναι αντίστοιχη του χουλιγκανισμού στα πανεπιστήμια, με το σύνθημα βία στη βία, με αναγραφή συνθημάτων στους τείχους νομίζοντας ότι κάνουν κάτι επαναστατικό», είπε ο κ. Συρίγος.

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της προστασίας των πανεπιστημίων από την αστυνομία τονίζοντας ότι ο ρόλος της είναι «να προστατέψει τα πανεπιστήμια από την αντιεξουσιαστική αριστερά, η οποία τα καταστρέφει με βαριοπούλες και να βοηθήσει για να λειτουργούν οι βιβλιοθήκες τους», ανέφερε ο κ. Συρίγος.

Η αναφορά του ωστόσο, περί πολιτικής μυθολογίας που έχει στο επίκεντρο της το Πολυτεχνείο, με την προσθήκη ότι «όσο οι εθιμικές πορείες του Πολυτεχνείου είναι επαναστατικές, άλλο τόσο είναι επαναστατικές και οι διαμαρτυρίες του ΣΥΡΙΖΑ που καταλήγουν σε ταβέρνες με παϊδάκια», πυροδότησε έντονες αντιδράσεις.

«Παρά τη μεγάλη αποστροφή και την αποδοκιμασία της Χούντας από το λαό, το χουντικό καθεστώς δεν έπεσε λόγω εσωτερικής αντιστάσεως, υπό το βάρος των ανομημάτων της αλλά υπό το βάρος της κυπριακής τραγωδίας. Δεν υπάρχουν ογκώδεις συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις, μόνο κάποιοι γενναίοι ενάντια στο καθεστώς. Μετά το 1974 είχαμε τις πορείες μας, τα λάβαρα μας, τραγουδάγαμε αντάρτικα στις ταβέρνες και μετά λέγαμε ότι εκπληρώσαμε το αντιστασιακό μας καθήκον. Επρόκειτο για θεατρικό παίγνιο, για παρωδία. Δημιουργήθηκε λοιπόν μια πολιτική μυθολογία που είχε και έχει στο επίκεντρο το Πολυτεχνείο, γιατί υπήρξε το μοναδικό σοβαρό γεγονός μαζικής αντίστασης απέναντι στη δικτατορία...

Το Πολυτεχνείο, μετά το 1974 προσέλαβε μυθικές διαστάσεις, που αποτυπώνονται στα αντιμνημονιακά συνθήματα η Χούντα δεν τελείωσε το 73’. Ο μύθος του πολυτεχνείου αντανακλά στα ελληνικά πανεπιστήμια. Στη πολιτική του λειτουργία ως μύθου στα μεταπολιτευτικά χρόνια, κομματικές παρατάξεις, αστυνομία καταλήψεις, για ψύλλου πήδημα διαμαρτυρίες, καταστροφές στα πανεπιστήμια. Επιτομή της Μεταπολίτευσης είναι οι ενέργειες της αντιεξουσιαστικής Αριστεράς, της Αντιεξουσιαστικής κουλτούρας, είναι οι μηδενιστές. Αυτή η ψευδοκουλτούρα βραχυκυκλώνει τον ΣΥΡΙΖΑ. Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο επαναστατική όσο και οι εθιμοτυπικές πορείες του ΣΥΡΙΖΑ στην πρεσβεία των ΗΠΑ, που είναι τόσο ανατρεπτικές που καταλήγουν σε ταβέρνες να τρώνε παϊδάκια και να τραγουδούν αντάρτικα τραγούδια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Συρίγος.


Οι αντιδράσεις

«Μη ξεπλένετε τη Χούντα, δεν σας αξίζει να κατέχετε αυτό τον θώκο», αντέδρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης χαρακτηρίζοντας ανιστόρητη και προσβλητική για τη Βουλή, τα όσα υποστήριξε στη παρέμβαση του ο κ. Συρίγος για το Πολυτεχνείο και για όσους πρωτοστάτησαν στον αγώνα εναντίον της Χούντας.

«Το μεγαλείο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου που μπόρεσε και εξέφρασε τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ο οποίος ζήταγε δημοκρατία, ελευθερία. «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία», είναι μεμονωμένο γεγονός; Εσείς σήμερα είστε εδώ και κατέχετε τον θώκο του υπουργού Παιδείας. Είναι προσβολή για τους φοιτητές, για την ίδια την παιδεία στην Ελλάδα. Επειδή εσείς δεν έχετε συμφιλιωθεί με τις αξίες της Μεταπολίτευσης, δεν έχετε δικαίωμα να προσβάλετε εδώ μέσα, στην αίθουσα του Κοινοβουλίου, τις μεγάλες αξίες που ακόμη εμπνέουν, όχι μόνο τη νέα γενιά, αλλά όλο το φάσμα του δημοκρατικού κόσμου. Να ανασκευάσετε. Δεν σας αξίζει να κατέχετε αυτό τον θώκο», τόνισε ο κ. Σκουρλέτης.

«Η προσπάθεια του υφυπουργού Παιδείας να ξαναγράψει την ιστορία του Πολυτεχνείου, είναι άκρως απαράδεκτη και απολύτως ανιστόρητη και συνιστά ύβρη για τη Βουλή, τους φοιτητές, όλους όσους αγωνίστηκαν για να πέσει η δικτατορία», υπογράμμισε από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης.

«Δεν αναφέρομαι στο αξιακό άρωμα του Πολυτεχνείου αλλά στην πολιτική του λειτουργία ως μύθο στα μεταπολιτευτικά χρονικά», προσπάθησε να διευκρινίσει ο κ. Συρίγος κάτω από φωνές και αντιδράσεις των βουλευτών τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και του ΜέΡΑ25.

«Εδώ μέσα δεν θα φιμωθεί κανείς. Η Βουλή δεν είναι χώρος όμως δημιουργίας εντυπώσεων», παρενέβη ο προεδρεύων του Σώματος της Ολομέλειας Χαράλαμπος Αθανασίου προσπαθώντας να κατευνάσει τις αντιδράσεις.

«Κύριε Φίλη δεν είναι αμφιθέατρο εδώ όποιος φωνάζει πιο δυνατά», αντέτεινε ο κ. Συρίγος σχολιάζοντας τις διαμαρτυρίες του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι προφανές ότι αναφέρθηκα παρά τη μεγάλη προσπάθεια να διαστρεβλωθούν αυτά που είπα, ότι το καθεστώς της Χούντας δεν έπεσε από τις φοιτητικές διαμαρτυρίες αλλά υπό το βάρος της Κύπρου», πρόσθεσε ο υφυπουργός Παιδείας.

 

Νέες αντιδράσεις

Στην αναφορά αυτή του κ. Συρίγου προκλήθηκε νέος κύκλος αντιδράσεων.

«Ο λόγος μου ήταν με απόλυτο σεβασμό εκείνης της περιόδου. Ανέφερα ότι το πιο σημαντικό εκείνης της περιόδου ήταν οι φοιτητικές αντιστάσεις. Δυστυχώς όμως δεν υπήρξαν μαζικές λαϊκές αντιστάσεις που θα έριχναν το καθεστώς. Αν κάποιος το πιστεύει να έρθει να πει πως έπεσε η Χούντα. Ανέφερα επί λέξει για το Πολυτεχνείο ότι επειδή ήταν ένα φωτεινό γεγονός μαζικής λαϊκής αντίστασης είχε μυθικές διαστάσεις.

Είναι σαφές η προσπάθεια να μην συζητήσουμε για το νομοσχέδιο με το να λέμε πόσοι αντιστάθηκαν και πόσοι όχι στη Χούντα. Στέκομαι με κάθε σεβασμό σε όλους τους γενναίους ανθρώπους που αντιστάθηκαν στη δικτατορία αλλά δεν έπεσε για αυτό η Χούντα», επέμεινε ο κ. Συρίγος.


Ο Χάρης Καστανίδης

Στο σημείο αυτό ζήτησε και πήρε το λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Χάρης Καστανίδης.

«Είναι προφανής η παραβίαση του κανονισμού της Βουλής και κυρίως ο κώδικας δεοντολογίας, όταν κυβερνητικά στελέχη επίσημα, αμφισβητούν την ιστορία του τόπου, τον ποταμό του αίματος που χύθηκε για τη δημοκρατία. Υπάρχει θέμα σεβασμού της δεοντολογίας, αν δεν υπάρξει ρητή αναγνώριση του λάθους του υφυπουργού Παιδείας και να σβηστούν από τα πρακτικά λέξεις και φράσεις που υπονομεύουν τη συλλογική συνείδηση του έθνους και της πραγματικής ιστορίας.

Πολιτικός μύθος της δικτατορίας που διατάραξε την πολιτική ζωή του τόπου δεν υπάρχει. Υπάρχει η ουσία της πολιτικής ιστορίας που οφείλουμε όλοι να σεβόμαστε και ελπίζω να αναγνωρίσετε το ολίσθημα που κάνατε κύριε υφυπουργέ», τόνισε ο κ. Καστανίδης, καταχειροκροτούμενος εκτός από τους βουλευτές του κόμματος του και από τους βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25.

 

Ο Θανάσης Παφίλης

«Θα έπρεπε να νιώθει ντροπή ο υφυπουργός για όλα όσα συνειδητά είπε για το Πολυτεχνείο, σε μια προσπάθεια να κάμψει τις αντιδράσεις στο νομοσχέδιο. Η αντίσταση στη Χούντα ξεκίνησε αμέσως με την κήρυξή της και μάλιστα σε δύσκολες συνθήκες και πήρε πολλές μορφές και δεν ήταν μια στιγμή του Πολυτεχνείου», επεσήμανε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης και πρόσθεσε:

«Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου για Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία παραμένουν ακόμα και σήμερα επίκαιρα. Αν νομίζετε πως με αυτού του είδους τις ανιστόρητες τοποθετήσεις θα βάλετε φρένο στους κοινωνικούς αγώνες και ιδιαίτερα στο φοιτητικό κίνημα, είστε πολύ μακριά νυχτωμένοι. Και να ξέρετε πως θα φουντώσουν αυτοί οι αγώνες ακόμα περισσότερο».

 

Ο Κλ. Γρηγοριάδης

Έντονη ήταν η αντίδραση και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΜέΡΑ25, Κλέωνα Γρηγοριάδη, που αντέτεινε ότι «ήταν πανδημική η αντίσταση του λαού απέναντι στους συνταγματάρχες και τους φασίστες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ. Φωτογραφία αρχείου/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back