Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Γέφυρα Πλάκας: Το πρώτο κρίσιμο καλοκαίρι

Εικόνα του άρθρου Γέφυρα Πλάκας: Το πρώτο κρίσιμο καλοκαίρι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/06/2018, 02:44
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αρκετά είναι τα βήματα που πρέπει να γίνουν ακόμη για να ξεκινήσει το έργο με τον επίσημο τίτλο «Στερέωση, αποκατάσταση, αναστήλωση και ανάδειξη Γέφυρας Αράχθου στην Πλάκα», ή πιο απλά το έργο της αποκατάστασης της Γέφυρας Πλάκας η οποία κατέρρευσε τον Φεβρουάριο του 2015. Το υπουργείο Υποδομών ελπίζει σε ό,τι καλύτερο και ευελπιστεί, όπως και το υπουργείο Πολιτισμού, ότι το έργο θα βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη την τρέχουσα θερινή περίοδο. Προσωρινός ανάδοχος αναδείχθηκε πριν από 15 ημέρες η εταιρία «Νηρίκος», η οποία, στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης του υπουργείου με τρεις τεχνικές εταιρίες, κατέθεσε προσφορά 2,9 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ).

Τις επόμενες μέρες, ωστόσο, στη Γέφυρα Πλάκας θα πιάσει δουλειά η Περιφέρεια Ηπείρου για να εκτελέσει συμπληρωματικές εργασίες, και συγκεκριμένα την κατασκευή του κεφαλόδεσμου, με τη συνδρομή της εταιρίας ΤΕΡΝΑ. Μια εργασία που είχε συμφωνηθεί κατά την πρώτη φάση του έργου (πέραν της στερέωσης του ανατολικού και δυτικού βάθρου που έχει γίνει), πριν προχωρήσει ο διαγωνισμός από το υπουργείο Υποδομών.

Το βήμα αυτό αποφασίστηκε, όπως ήταν αναμενόμενο εξάλλου, σε σύσκεψη της κοινής επιτροπής παρακολούθησης του έργου, η οποία έγινε στο υπουργείο Πολιτισμού υπό την προεδρία της υπουργού Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, με αντικείμενο το συντονισμό των ενεργειών όλων των συμβαλλομένων της προγραμματικής σύμβασης για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος του έργου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η επιτροπή εκτίμησε ως ιδιαίτερα θετικά τα βήματα που έγιναν το τελευταίο διάστημα από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, το οποίο ως φορέας υλοποίησης της νέας προγραμματικής σύμβασης προχώρησε στη διακήρυξη του διαγωνισμού και σε ανάδειξη του προσωρινού αναδόχου του έργου. Το υπουργείο Πολιτισμού είχε την ευθύνη έγκρισης και συντονισμού των μελετών, ενώ το υπουργείο Υποδομών είχε την ευθύνη σύνταξης των μελετών και των τευχών δημοπράτησης σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Ε.Μ.Π.) και την Περιφέρεια Ηπείρου.

Για την έναρξη των εργασιών από την εταιρία «Νηρίκος», απαιτείται καταρχάς η έγκριση της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να γίνουν διαδικασίες όπως η περιβαλλοντική αδειοδότηση και η πιστοποίηση καταλληλότητας υλικών. Βάσει της διακήρυξης του έργου, το οποίο έχει χαρακτηριστεί «κατεπείγον» και «ειδικό», αυτό το καλοκαίρι πρέπει να γίνουν τα εξής: Αποκατάσταση ανατολικού μεσόβαθρου, αποκατάσταση της ανατολικής καμάρας και ένωση με το σωζόμενο μικρό τμήμα του ανατολικού ακροβάθρου, επισκευή και ενίσχυση των σωζόμενων τμημάτων του δυτικού μεσόβαθρου, της δυτικής καμάρας και του δυτικού ακρόβαθρου. Τη δεύτερη καλοκαιρινή περίοδο, αυτή του 2019, οι εργασίες θα αφορούν την αποκατάσταση του κεντρικού τόξου, την αποκατάσταση του καταστρώματος και των στηθαίων και την τελική διαμόρφωση της κοίτης.

Στη σύσκεψη της κοινής επιτροπής παρακολούθησης στο υπουργείο Πολιτισμού, συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών Γιώργος Δέδες, ο πρύτανης του ΕΜΠ Ιωάννης Γκόλιας, ο καθηγητής του ΕΜΠ Δημήτρης Καλιαμπάκος, ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, ο Γιώργος Σμύρης ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ηπείρου, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ηπείρου Γιάννης Λυκοτραφίτης και στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού.


* Φωτογραφία από τις εργασίες στερέωσης του δυτικού βάθρου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back