ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Γέφυρα Πλάκας: Ο χρόνος πιέζει

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/04/2018, 21:05
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Θέμα ημερών φαίνεται ότι η ανάδειξη του αναδόχου που θα αναλάβει το έργο της αποκατάστασης/αναστήλωσης της Γέφυρας Πλάκας στα Τζουμέρκα, η οποία κατέρρευσε τον Φεβρουάριο του 2015. Η διακήρυξη του έργου, με προϋπολογισμό 5,6 εκατ. ευρώ, έχει γίνει από τα μέσα Απριλίου, με το υπουργείο Υποδομών να έχει αναλάβει τη διαπραγμάτευση με τρεις εταιρίες, τις οποίες έχει υποδείξει το υπουργείο Πολιτισμού ως εξειδικευμένες.

Η διαδικασία που επιλέχθηκε, δεν είναι αυτή του «κλασικού» διαγωνισμού, αλλά της διαπραγμάτευσης με συγκεκριμένες εταιρίες, καθώς, όπως αναφέρεται στη διακήρυξη, «η μοναδικότητα και η μέγιστη δυσκολία του έργου έγκειται κυρίως στο εξαιρετικά μεγάλο μέγεθος-άνοιγμα του τόξου της γέφυρας που είναι το μεγαλύτερο των Βαλκανίων και για το λόγο αυτό ο ανάδοχος θα πρέπει να έχει οπωσδήποτε εμπειρία σε θολωτές λιθόκτιστες κατασκευές, διαφορετικά δεν θα μπορέσει να εκτελέσει το έργο». Τρεις είναι οι εταιρίες που προσδιορίστηκαν ότι διαθέτουν την εμπειρία αυτή. Αυτές είναι: ΝΗΡΙΚΟΣ Τεχνική Α.Ε., Κατασκευαστική Ιλισσός ΑΤΕ και ΑΝΤΑΙΟΣ Τεχνικών Κατασκευών Α.Ε.

Στη διακήρυξη σημειώνεται ότι το έργο, που χαρακτηρίζεται «κατεπείγον» και «ειδικό», πρέπει να εκτελεστεί εντός δύο θερινών περιόδων λόγω των περιορισμών από τη στάθμη του ποταμού.

Την πρώτη περίοδο (αν όλα πάνε καλά, αυτό το καλοκαίρι δηλαδή), θα εκτελεστούν οι εξής εργασίες: Αποκατάσταση ανατολικού μεσόβαθρου, αποκατάσταση της ανατολικής καμάρας και ένωση με το σωζόμενο μικρό τμήμα του ανατολικού ακροβάθρου, επισκευή και ενίσχυση των σωζόμενων τμημάτων του δυτικού μεσόβαθρου, της δυτικής καμάρας και του δυτικού ακρόβαθρου. Τη δεύτερη περίοδο, οι εργασίες αφορούν την αποκατάσταση του κεντρικού τόξου, την αποκατάσταση του καταστρώματος και των στηθαίων και την τελική διαμόρφωση της κοίτης.

Λόγω της ιδιαιτερότητας του έργου, ο χρόνος εγγύησης κατά τον οποίο ο ανάδοχος φέρει τον κίνδυνο του έργου και υποχρεούται στη συντήρησή του καθορίζεται στα τρία χρόνια. Σημειωτέον ότι ο υπουργός Υποδομών όρισε ως διευθύνουσα υπηρεσία για την υλοποίηση του έργου την Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων Ηπείρου και Κέρκυρας.

Στόχος του υπουργείου Υποδομών είναι να ξεκινήσει το έργο της αναστήλωσης της Γέφυρας Πλάκας όσο το δυνατόν νωρίτερα. Με την ανάδειξη του αναδόχου, θα ακολουθήσουν ο προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο και στη συνέχεια η υπογραφή της σύμβασης. Είναι προφανές ότι τα χρονοδιαγράμματα είναι στενά, αν το υπουργείο και ο όποιος ανάδοχος θέλουν να ξεκινήσουν εργασίες στις αρχές του καλοκαιριού. Επιπλέον, η προετοιμασία για την οργάνωση και την ανάπτυξη εργοταξίου από τον ανάδοχο στην περιοχή της Γέφυρας Πλάκας απαιτεί τον δικό της χρόνο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back