Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Γέφυρα Γότιστας: Το «γιατί» της κατάρρευσης

Εικόνα του άρθρου Γέφυρα Γότιστας: Το «γιατί» της κατάρρευσης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/12/2021, 23:11
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Την ώρα που η Περιφέρεια Ηπείρου συνεργάζεται με τον Στρατό για την τοποθέτηση μιας γέφυρας μπέλλεϋ επί του ποταμού Αράχθου, στον δρόμο που οδηγεί προς Γότιστα, η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» αναζητά το «γιατί» της κατάρρευσης της προηγούμενης γέφυρας μετά τις προ ημερών βροχοπτώσεις.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης Τίνα Ζέκα, Κώστας Κωτσαντής και Γιώργος Πρέντζας κατέθεσαν επερώτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Η επερώτηση σχετίζεται με την πορεία του έργου που βρισκόταν σε εξέλιξη από την Περιφέρεια Ηπείρου στη γέφυρα Τριαντάφυλλου (σ.σ. το όνομα της γέφυρας) πριν αυτή καταρρεύσει.

Μάλιστα, η «Λαϊκή Συσπείρωση» αναφέρει ότι από επίσκεψη των περιφερειακών συμβούλων στο σημείο, μετά από καταγγελίες που δέχτηκαν από κατοίκους της περιοχής, φάνηκε ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών για τη δημιουργία των συρματοκιβωτίων «χρησιμοποιήθηκε υλικό από την περιοχή γύρω από τα βάθρα της γέφυρας το οποίο, σύμφωνα με καταγγελίες, έφερε την πιο γρήγορη υποχώρησή της». Οι εκπρόσωποι της περιφερειακής παράταξης καλούν λοιπόν τον περιφερειάρχη να ενημερώσει για την πορεία των εργασιών πριν την υποχώρηση της γέφυρας με βάση την έκθεση των επιβλεπόντων μηχανικών του έργου, όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά το επίμαχο έργο, αυτό ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο και αφορούσε «την άμεση αποκατάσταση και στερέωση του βάθρου, καθώς και την άμεση κατασκευή τοίχου από συρματοκιβώτια, για την προστασία των ιδιοκτησιών».

Ωστόσο, η απόφαση ανάθεσης του έργου από την Οικονομική Επιτροπή είχε παρθεί τον Ιούλιο. Τότε η Επιτροπή είχε αναγνωρίσει την «ανάγκη για αποκατάσταση του βάθρου γέφυρας στο ύψος της Γότιστας, επί του επαρχιακού οδικού δικτύου, που παρουσιάζει προβλήματα έντονης υποσκαφής, καθώς και την αποκατάσταση όμορου τμήματος που παρασύρεται από τα νερά του ποταμού και καταρρέει τμήμα της ιδιοκτησίας».

«Η πραγματική ανάγκη που ανακάλυψε η Περιφέρεια Ηπείρου τον Ιούλιο, αξιοποιήθηκε για ακόμα μια φορά ώστε να προχωρήσει το έργο με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση. Πρόκειται για μια διαδικασία στην οποία η περιφερειακή αρχή -βάση νόμου- καλεί μόνο όσους επιλέγει να δώσουν προσφορές και δεν δημοσιοποιεί το έργο ευρύτερα. Παρά τον επείγοντα χαρακτήρα που αναγνώρισε έστω και όψιμα η Περιφέρεια, μόλις το Σεπτέμβριο ξεκίνησαν οι εργασίες και η γέφυρα υποχώρησε το Δεκέμβριο του 2021» τονίζεται.


Photo credit: ΓΕΕΘΑ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back