ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Γέφυρα Πάπιγκου: και μια επερώτηση για την αύξηση του ορίου βάρους

Εικόνα του άρθρου Γέφυρα Πάπιγκου: και μια επερώτηση για την αύξηση του ορίου βάρους
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/09/2023, 12:36
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στις αρχές Αυγούστου, έξι πολίτες απέστειλαν καταγγελία στο Τμήμα Συγκοινωνιακών Έργων της Περιφέρειας Ηπείρου, ζητώντας εξηγήσεις για την αύξηση του ανώτατου ορίου βάρους στη γέφυρα Πάπιγκου (ή Αρίστης) στο Ζαγόρι.

Στη γέφυρα αυτή του Βοϊδομάτη που ενώνει την Αρίστη με το Πάπιγκο, εδώ και δύο μήνες, οι πινακίδες που είχαν ως ένδειξη για το όριο βάρους διέλευσης τους 15 τόνους, αντικαταστάθηκαν με άλλες πινακίδες στις οποίες αναγράφεται όριο βάρους για τα διαξονικά οχήματα οι 25 τόνοι και για τα τετραξονικά οι 36 τόνοι.

Την απάντηση στην καταγγελία των πολιτών την έδωσε, λίγες μέρες αργότερα, ο ίδιος ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης και όχι η υπηρεσία.

«Σας ενημερώνουμε ότι η πινακίδα με το όριο ταχύτητας (sic) στη γέφυρα Πάπιγκου τοποθετήθηκε από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Ιωαννίνων, αρμόδια υπηρεσία για το επαρχιακό δίκτυο, κατόπιν τεχνικής έκθεσης και υπολογισμών της μελέτης επάρκειας από εξειδικευμένο τεχνικό γραφείο της εν λόγω γέφυρας» απαντάει ο περιφερειάρχης.

Για την υπόθεση της γέφυρας Πάπιγκου, που φέτος κλείνει τα 100 της χρόνια, και της αύξησης των ορίων βάρος για τη διέλευση οχημάτων, η περιφερειακή παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» με επικεφαλής τον Γιώργο Πρέντζα κατέθεσε επερώτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο. 

«Προφανώς η Περιφέρεια Ηπείρου έκρινε ότι η γέφυρα κλείνοντας τα 100 χρόνια χρήση της έγινε πιο… έμπειρη και μπορεί να αντέξει μεγαλύτερο φορτίο από όταν κατασκευάστηκε. Η αλλαγή αυτή ήρθε να ‘απαντήσει’ στις συχνότατες καταγγελίες των κατοίκων για βαριά οχήματα που περνούσαν φορτωμένα τη γέφυρα για να μεταφέρουν υλικά στην κατασκευή της οικίας του εφοπλιστή στο Πάπιγκο για την οποία η ‘Λαϊκή Συσπείρωση’ έχει καταγγείλει τη δόμηση εκτός ορίων οικισμού» σημειώνεται στην επερώτηση.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» τονίζει ακόμα ότι πέραν της δεδομένης γήρανσης του υλικού, τα στηθαία της γέφυρας δεν είναι ικανά να ανασχέσουν φορτίο 30 και πλέον τόνων έστω και με ελάχιστη ταχύτητα.

Επισημαίνει ότι πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα καθώς η γέφυρα Πάπιγκου και ο Βοϊδομάτης αποτελούν σημείο αναφοράς για επισκέπτες.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back