ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Το Ισραήλ συνεχίζει τις επιδρομές παρά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου

Εικόνα του άρθρου Γάζα: Το Ισραήλ συνεχίζει τις επιδρομές παρά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/05/2024, 21:04
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν περισσότερους από 30 ανθρώπους σε νέες επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσαν οι Παλαιστίνιοι γιατροί το Σάββατο, μία ημέρα αφότου οι δικαστές του ανώτατου δικαστηρίου των Ηνωμένων Εθνών διέταξαν το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεσή του στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας.

Οι μάχες συνεχίζονται στη Γάζα παρά τη διαμεσολάβηση και παρά το γεγονός ότι οι δικαστές του ανώτατου δικαστηρίου των Ηνωμένων Εθνών διέταξαν την Παρασκευή το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική του επίθεση στη Ράφα, όπου, όπως λέει, προσπαθεί να ξεριζώσει τους μαχητές της Χαμάς.

Η απόφαση της Παρασκευής από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αυξάνει την πίεση που αντιμετωπίζει ένα όλο και πιο απομονωμένο Ισραήλ, ενώ έρχεται μόλις λίγες ημέρες αφότου η Νορβηγία, η Ιρλανδία και η Ισπανία δήλωσαν ότι θα αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος και ο επικεφαλής εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ζήτησε εντάλματα σύλληψης για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου καθώς και για ηγέτες της Χαμάς.

Περισσότεροι από 35.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στην επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Το Ισραήλ ξεκίνησε την επίθεση μετά την επίθεση μαχητών υπό την ηγεσία της Χαμάς σε κοινότητες του νότιου Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους και συλλαμβάνοντας περισσότερους από 250 ομήρους, σύμφωνα με ισραηλινούς καταμετρητές.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι πραγματοποίησε «επιχειρησιακή δραστηριότητα σε συγκεκριμένες περιοχές της Ράφα» την Παρασκευή, συμπεριλαμβανομένης της θανάτωσης μαχητών, της διάλυσης μέρους του συστήματος σηράγγων της Χαμάς και του εντοπισμού κρυμμένων όπλων.

Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι διεξάγει επιχειρήσεις στη Ράφα, παρά την αυξανόμενη διεθνή αντίδραση, για να απομακρύνει τα τάγματα της Χαμάς που έχουν καταφύγει εκεί. Κάποιοι από τους ομήρους του κρατούνται επίσης εκεί, λέει.

Η πόλη είχε γίνει καταφύγιο για τους κατοίκους της Γάζας που διαφεύγουν από τις μάχες σε άλλα σημεία του θύλακα. Αφού η Ράφα έγινε επίσης στόχος, εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι εγκατέλειψαν την πόλη.

Μέχρι στιγμής, οι μάχες έχουν λάβει χώρα στο νότιο άκρο και στις ανατολικές συνοικίες της Ράφα, μακριά από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν καλέσει το Ισραήλ να μην εισέλθει σε πιο κεντρικές συνοικίες, λέγοντας ότι το Ισραήλ δεν έχει ακόμη παρουσιάσει ένα αξιόπιστο σχέδιο για το πώς αυτό μπορεί να γίνει χωρίς να προκαλέσει μαζικές απώλειες.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3