πλαισιο πισω tc1
ΚΟΣΜΟΣ

ΔΠΔ: Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου, Γκάλαντ και ηγέτες της Χαμάς

Εικόνα του άρθρου ΔΠΔ: Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου, Γκάλαντ και ηγέτες της Χαμάς
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/05/2024, 17:16
ΚΟΣΜΟΣ

Την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και των ηγετών της Χαμάς για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στην Λωρίδα της Γάζας, ζήτησε ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Ο Καρίμ Χαν δηλώνει σε ανακοίνωσή του ότι ζητεί την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά του Νετανιάχου και του υπουργού Αμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ για εγκλήματα όπως «σκόπιμη πρόκληση λιμού κατά πολιτών», «ανθρωποκτονία εκ προθέσεως» και «εξόντωση ή δολοφονία».

«Δηλώνουμε ότι τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που αναφέρονται στα αιτήματα εγγράφονται στην παράταση μίας γενικευμένης και συστηματικής επίθεσης κατά του άμαχου παλαιστινιακού πληθυσμού στο πλαίσιο της επιδίωξης της (εφαρμογής) της πολιτικής μίας οργάνωσης. Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις μας, ορισμένα από τα εγκλήματα αυτά συνεχίζουν να διαπράττονται», δηλώνει ο εισαγγελέας αναφερόμενος στο Νετανιάχου και Γκάλαντ.

Οι κατηγορίες που αφορούν τους ηγέτες της Χαμάς, ανάμεσά τους ο Γιαχία Σινουάρ, περιλαμβάνουν την «εξόντωση», «τον βιασμό και άλλες μορφές σεξουαλικής βίας και την σύλληψη ομήρων ως έγκλημα πολέμου».

«Δηλώνουμε ότι τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στα οποία αναφέρονται τα αιτήματα εγγράφονται στην παράταση μίας γενικευμένης και συστηματικής επίθεσης που διεξάγει η Χαμάς καθώς και άλλες ένοπλες ομάδες στο πλαίσιο της επιδίωξης της (εφαρμογής) της πολιτικής μίας οργάνωσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το Ισραήλ δεν είναι μέλος του δικαστηρίου, οπότε ακόμη και αν εκδοθούν τα εντάλματα σύλληψης, ο Νετανιάχου και ο Γκαλάντ δεν αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο δίωξης. Όμως η ανακοίνωση του Χαν βαθαίνει την απομόνωση του Ισραήλ καθώς πιέζει στη Γάζα, και η απειλή της σύλληψης θα μπορούσε να δυσκολέψει τους Ισραηλινούς ηγέτες να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

Ο τελευταίος πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου, όταν μαχητές από τη Γάζα πέρασαν στο Ισραήλ και σκότωσαν περίπου 1.200 ανθρώπους, κυρίως αμάχους, και πήραν άλλους 250 ομήρους.

Η ισραηλινή επίθεση έχει σκοτώσει περισσότερους από 35.000 Παλαιστίνιους, τουλάχιστον τους μισούς από αυτούς γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των υγειονομικών αξιωματούχων της Γάζας. Η ισραηλινή επίθεση έχει επίσης προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, εκτοπίζοντας περίπου το 80% του πληθυσμού και αφήνοντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στα πρόθυρα της πείνας, σύμφωνα με αξιωματούχους του ΟΗΕ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΡ


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
δεη πισω Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3