tc1
ΚΟΣΜΟΣ

Χάγη: Το Διεθνές Δικαστήριο διατάσσει το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση στη Ράφα

Εικόνα του άρθρου Χάγη: Το Διεθνές Δικαστήριο διατάσσει το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση στη Ράφα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/05/2024, 21:00
ΚΟΣΜΟΣ

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης διέταξε την Παρασκευή το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική του επίθεση στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας, αλλά δεν διέταξε την κατάπαυση του πυρός στον θύλακα. Αν και το Ισραήλ είναι απίθανο να συμμορφωθεί με την εντολή, θα αυξήσει την πίεση στην ολοένα και πιο απομονωμένη χώρα.

Η κριτική για τη συμπεριφορά του Ισραήλ στον πόλεμο στη Γάζα έχει αυξηθεί, ιδίως από τότε που έστρεψε την προσοχή του στη Ράφα. Μόνο αυτή την εβδομάδα, τρεις ευρωπαϊκές χώρες ανακοίνωσαν ότι θα αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος και ο επικεφαλής εισαγγελέας ενός άλλου διεθνούς δικαστηρίου ζήτησε εντάλματα σύλληψης για ισραηλινούς ηγέτες, μαζί με αξιωματούχους της Χαμάς.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δέχεται επίσης πιέσεις στο εσωτερικό της χώρας του να τερματίσει τον πόλεμο, ενώ χιλιάδες Ισραηλινοί έχουν συμμετάσχει σε εβδομαδιαίες πορείες καλώντας την κυβέρνηση να καταλήξει σε συμφωνία για την επιστροφή των ομήρων στην πατρίδα, φοβούμενοι ότι ο χρόνος τελειώνει.

«Οι κατηγορίες της Νότιας Αφρικής για γενοκτονία κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι ψευδείς, εξωφρενικές και ηθικά αποκρουστικές», δήλωσε η κυβέρνηση Νετανιάχου ως απάντηση στην απόφαση, επιμένοντας στη θέση της ότι ο στρατός δεν έχει και δεν πρόκειται να στοχεύσει αμάχους.

Αν και η απόφαση αποτελεί πλήγμα για το διεθνές κύρος του Ισραήλ, το δικαστήριο δεν διαθέτει αστυνομική δύναμη για να επιβάλει τις εντολές του. Σε μια άλλη υπόθεση που έχει στο χαρτοφυλάκιό του, η Ρωσία αγνόησε την εντολή του δικαστηρίου το 2022 να σταματήσει την πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία.

Η αιχμηρά εστιασμένη απόφαση έστειλε ένα τριπλό μήνυμα στο Ισραήλ, διατάσσοντας τη διακοπή της επίθεσης στη Ράφα, την πρόσβαση στη Γάζα για τους ερευνητές εγκλημάτων πολέμου και τη μεγάλη και άμεση αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή, τμήματα της οποίας υποφέρουν από λιμό.

Οι φόβοι που εξέφρασε το δικαστήριο νωρίτερα φέτος σχετικά με μια επιχείρηση στη Ράφα έχουν «επαληθευτεί», ανέφερε η απόφαση, και το Ισραήλ πρέπει «να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική του επίθεση» στην πόλη και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να οδηγήσει σε συνθήκες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τη «φυσική καταστροφή εν όλω ή εν μέρει» των Παλαιστινίων εκεί.

Αλλά η απόφαση δεν ζήτησε πλήρη κατάπαυση του πυρός σε όλη τη Γάζα, όπως ζήτησε την περασμένη εβδομάδα η Νότια Αφρική.

Το αίτημα για κατάπαυση του πυρός αποτελεί μέρος μιας υπόθεσης που κατηγορεί το Ισραήλ ότι διέπραξε γενοκτονία κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του στη Γάζα. Το Ισραήλ αρνείται σθεναρά τους ισχυρισμούς. Η υπόθεση θα πάρει χρόνια για να επιλυθεί, αλλά η Νότια Αφρική θέλει προσωρινές διαταγές για την προστασία των Παλαιστινίων όσο συνεχίζεται η νομική διαμάχη.

Τη Δευτέρα, ο επικεφαλής εισαγγελέας του ΔΠΔ, Καρίμ Χαν, δήλωσε ότι ζήτησε από τους δικαστές του ΔΠΔ να εγκρίνουν εντάλματα σύλληψης για τον Νετανιάχου, τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ και τρεις κορυφαίους ηγέτες της Χαμάς - τον Γιαχία Σινουάρ, τον Μοχάμεντ Ντέιφ και τον Ισμαήλ Χανίγια - για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Λωρίδα της Γάζας και το Ισραήλ.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, υπενθύμισε ότι οι αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου είναι δεσμευτικές και αναμένει την συμμόρφωση όλων των πλευρών με αυτές.

«Σημειώνοντας» τις αποφάσεις του ΔΔ που διατάσσει να σταματήσει η ισραηλινή επιχείρηση στη νοτιότερη πόλη της Λωρίδας της Γάζας, να επιτραπεί η απρόσκοπτη είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας και να απελευθερωθούν οι όμηροι, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με τον Χάρτη και το καταστατικό του Δικαστηρίου, οι αποφάσεις είναι δεσμευτικές και έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στο γεγονός ότι τα μέρη θα συμμορφωθούν ως οφείλουν με τις εντολές του Δικαστηρίου», είπε στους δημοσιογράφους ο Στεφάν Ντουζαρίκ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
δεη πισω Μαννι πισω dodoni back