ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το «φώλι» των 40 εκατ. ευρώ

Εικόνα του άρθρου Το «φώλι» των 40 εκατ. ευρώ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/07/2022, 23:27
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το πάρκο υψηλής τεχνολογίας και έρευνας επανήλθε στην επικαιρότητα, μετά τη χτεσινή παρέμβαση του βουλευτή Ιωαννίνων της ΝΔ Σταύρου Καλογιάννη ο οποίος κατέθεσε μια διαφορετική θέση και πρόκρινε τη δημιουργία τεχνόπολης.

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, όπως ήταν αναμενόμενο, υποστήριξε το εγχείρημα της Περιφέρειας, χωρίς να συμμερίζεται τους προβληματισμούς του κ. Καλογιάννη περί «ενός κτιρίου που θα στεγάζει επιχειρήσεις». 

Επικαλέστηκε την «απόλυτη στήριξη της κυβέρνησης» και είπε ότι «είναι δημιούργημα δικό μας και της κεντρικής διοίκησης». Σε αυτό το σημείο ανέφερε ότι «γι αυτό μας έχουν βάλει προκαταβολικά στο Ταμείο Ανάκαμψης». Μια φράση που δεν είναι και πολύ σαφές τι σημαίνει. 

Η Περιφέρεια Ηπείρου κατέθεσε όντως την πρότασή της πριν από λίγο καιρό στο Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., χωρίς όμως να παρουσιάσει το περιεχόμενο της πρότασης αυτής, όπως είναι ο ακριβής προϋπολογισμός, αν και έχει γίνει λόγος για 40 εκατ. ευρώ, η μελέτη βιωσιμότητας, το μοντέλο λειτουργίας κ.λπ. Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω πρόταση διεκδικεί χρηματοδότηση έως 50% από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα υπόλοιπα θα αποτελέσουν δάνειο. Ο κ. Καχριμάνης επανέλαβε σήμερα τα περί οικονομικής συμμετοχής και από τις γερμανικές εταιρίες. Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, υπάρχει «πρόθεση του εκπροσώπου της P&I για το τμήμα που θέλει η δική του εταιρία να αναλάβει αυτός της δαπάνη έναντι των μελλοντικών ενοικίων».

Ακόμα και αυτή η δήλωση όμως προκαλεί μια σύγχυση. Όπως σύγχυση προκαλεί και η επιχειρηματολογία του κ. Καχριμάνη περί τεχνόπολης. Ο κ. Καχριμάνης είπε ότι το πάρκο υψηλής τεχνολογίας και έρευνας θα κατασκευαστεί σε δημόσια έκταση και θα αποτελέσει «το ‘φώλι’ ώστε να προσελκυστούν κι άλλες εταιρίες του κλάδου στην περιοχή». Και πρόσθεσε: «Από κει και πέρα η ευρύτερη περιοχή μπορεί να γίνει μια τεχνόπολη».

Αν τώρα ο κ. Καχριμάνης προσδίδει σε μια τεχνόπολη την ίδια έννοια που προσδίδει ο κ. Καλογιάννης, είναι ένα ερώτημα.

Συν τοις άλλοις το «φώλι» του πάρκου υψηλής τεχνολογίας φαίνεται ότι θα κοστίσει τουλάχιστον 40 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back