dodoni back
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Γιατί η πόλη δεν διεκδικεί το στρατόπεδο Βελισσαρίου;

Εικόνα του άρθρου Γιατί η πόλη δεν διεκδικεί το στρατόπεδο Βελισσαρίου;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/12/2021, 17:16
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στον καθιερωμένο, κάθε εξάμηνο, απολογισμό της κοινοβουλευτικής του θητείας προχώρησε σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Σταύρος Καλογιάννης.

O κ. Καλογιάννης, με την τοποθέτησή του, επανήλθε σε δύο κρίσιμα ζητήματα για την πόλη των Ιωαννίνων και τις προοπτικές της: στο στρατόπεδο Βελισσαρίου και στην τεχνόπολη. Δύο ζητήματα που, κατά τη γνώμη του βουλευτή, θα μπορούσαν να αλλάξουν την πόλη με χρηματοδότηση μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης. Πρόκειται, ωστόσο, για δυο ζητήματα για τα οποία οι τοπικές αρχές είτε έχουν εντελώς διαφορετική οπτική είτε δεν έχουν καμία οπτική.

Τον φάκελο «στρατόπεδο Βελισσαρίου» τον έκλεισε οριστικά πέρσι ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ παραπέμποντας σε μια «οριστική απάντηση της κυβέρνησης ότι το στρατόπεδο δεν μπορεί να παραχωρηθεί», χωρίς να εξηγηθούν τα πώς και τα γιατί (διαβάστε εδώ).

Για τον κ. Καλογιάννη, όμως, η υπόθεση κάθε άλλο παρά έχει κλείσει. Ο βουλευτής εξήγησε ότι κανένας δεν παραχωρεί μια έκταση εκατοντάδων στρεμμάτων με μία ή δύο επαφές και ότι απαιτείται τεκμηριωμένη πρόταση και πραγματική διεκδίκηση από τους φορείς. «Δεν γίνεται να βρίσκονται τέτοια στρατόπεδα ενσωματωμένα σε πόλεις σαν τα Γιάννενα» τόνισε.

Ο βουλευτής Ιωαννίνων υπενθύμισε ότι τα περί μετεγκατάστασης του στρατοπέδου Βελισσαρίου, που θα αποτελούσαν μια «μοναδική ευκαιρία θεραπείας χρόνιων προβλημάτων του αστικού σχεδιασμού» όπως είπε, συζητιούνται εδώ και μία 20ετία. Υπενθύμισε δε απάντηση υπουργού Εθνικής Άμυνας σε ερώτηση του ιδίου στη Βουλή στην οποία αναφέρεται «έχει αποφασισθεί η μετεγκατάσταση του στρατοπέδου Βελισσαρίου». Η απάντηση αυτή είναι από το μακρινό 2001.

Ανέφερε δε ότι οι λόγοι διατήρησης του στρατοπέδου έχουν εκλείψει, καθώς η VIIη Μεραρχία έχει, από δεκαετίας σχεδόν, αναδιοργανωθεί σε σχηματισμό επιπέδου Ταξιαρχίας. Υπενθύμισε δε το Ρυθμιστικό Σχέδιο Ιωαννίνων (το οποίο δεν θεσμοθετήθηκε) όπου προβλέπεται η παραχώρηση του συνόλου της έκτασης στον Δήμο, με σκοπό τη δημιουργία, κατόπιν διεθνούς πολεοδομικού διαγωνισμού, πάρκου πρασίνου και πολιτισμού που θα φιλοξενεί και κτίρια διοίκησης, όπως είναι τα διοικητήρια της Περιφέρειας και της Αστυνομίας.

«Με τον τρόπο αυτό θα λυθεί οριστικά και το θέμα της χωροθέτησης του Δημαρχείου Ιωαννίνων» είπε. Παρέπεμψε δε στα όσα προβλέπει ο Ν. 2745/1999 για τη μεταφορά των στρατοπέδων είτε σε ήδη υφιστάμενα στρατόπεδα είτε σε δημόσια ή δημοτική έκταση μέσω αντιπαροχής.

Το δεύτερο κρίσιμο ζήτημα που έθεσε και το οποίο βρίσκεται στην επικαιρότητα, είναι η δημιουργία τεχνόπολης, όπως τουλάχιστον αυτή προβλέπεται στο Ρυθμιστικό Σχέδιο, στο θεσμοθετημένο χωροταξικό σχέδιο του πρώην Δήμου Μπιζανίου αλλά και στο αναθεωρημένο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο Περιφέρειας Ηπείρου. Η τεχνόπολη αυτή έχει χωροθετηθεί στην ευρύτερη περιοχή της Πεδινής, δίπλα από την εθνική οδό Ιωαννίνων-Αθηνών.

Ο κ. Καλογιάννης ξεκαθάρισε ότι μια τεχνόπολη είναι οριοθετημένη και πολεοδομημένη, όπως και το ότι έχει φορέα διαχείρισης με τη συμμετοχή του διαφόρων φορέων. Καμία σχέση δηλαδή με ό,τι προσπαθεί να φτιάξει η Περιφέρεια Ηπείρου με το Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας, το οποίο με απόφαση περιφερειάρχη χωροθετήθηκε επίσης στην περιοχή της Πεδινής, απέναντι από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και που δεν διαθέτει φορέα διαχείρισης. Σχολιάζοντας την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ηπείρου, ο κ. Καλογιάννης περιορίστηκε να πει ότι «τα βήματα δεν είναι τα πρέποντα» και υπενθύμισε ότι ο ίδιος έχει αποστείλει επιστολή για την τεχνόπολη τόσο στην Περιφέρεια Ηπείρου όσο και στον Δήμο Ιωαννιτών.

Επεσήμανε επίσης ότι σε μια τεχνόπολη θα μπορούσε να εγκατασταθεί και το data center το οποίο θέλει να δημιουργήσει στα Γιάννενα το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και «να μη βρισκόμαστε τώρα στη θέση να ψάχνουμε εκτάσεις δεξιά και αριστερά» όπως είπε χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3