Εμφανώς ενοχλημένη από την πρόταση του βουλευτή Ιωαννίνων της ΝΔ Σταύρου Καλογιάννη για δημιουργία τεχνόπολης με συγκεκριμένους όρους, η περιφερειακή αρχή Ηπείρου σπεύδει, με ανακοίνωσή της, να υποστηρίξει το εγχείρημά της περί πάρκου υψηλής τεχνολογίας και έρευνας («για να μη διαχέονται εσφαλμένες εντυπώσεις» όπως λέει) και να προχωρήσει σε έναν δαιδαλώδη συλλογισμό.
Έναν συλλογισμό που καταλήγει στο ότι «η Περιφέρεια Ηπείρου έρχεται να συμπληρώσει και να ολοκληρώσει, με το πάρκο της, την υποδομή της Τεχνόπολης Ιωαννίνων. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο». Με άλλα λόγια, η περιφερειακή αρχή λέει ότι υπάρχει ήδη τεχνόπολη και ότι το πάρκο υψηλής τεχνολογίας και έρευνας, το οποίο ευελπιστεί σε χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., δεν θα είναι τίποτα άλλο από μέρος της τεχνόπολης…
Μέχρι πρόσφατα βέβαια, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης δήλωνε ότι «η κατασκευή του πάρκου δεν αποκλείει τη δημιουργία της τεχνόπολης» και πιο παλιά ότι το πάρκο τεχνολογίας θα είναι «κάτι σαν τεχνόπολη».
Η νέα «γραμμή» της περιφερειακής αρχής «λέει» ότι σήμερα στα Ιωάννινα λειτουργούν τρεις πυλώνες που συγκροτούν την τεχνόπολη: Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου και τα ερευνητικά κέντρα. Επικαλείται μάλιστα τις «επιτυχημένες τεχνοπόλεις παγκοσμίως ως οικοσυστήματα καινοτομίας, όπως για παράδειγμα η silicon Valley των Η.Π.Α. και η Sofia Antipolis της Γαλλίας που στο ξεκίνημα τους εδώ και 30 και πλέον έτη, αναπτύχθηκαν με βάση 4 βασικούς πυλώνες».
Και οι 4 αυτοί πυλώνες, όπως σημειώνει, είναι: Πανεπιστήμιο (ένα ή περισσότερα): για την τροφοδότηση υψηλού επιπέδου ανθρώπινου δυναμικού και γνώσης, Τεχνολογικό πάρκο: για την πρώτη εγκατάσταση των υπό δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων του οικοσυστήματος, Ερευνητικά Κέντρα: για την ανάπτυξη ερευνητικών αποτελεσμάτων που θα αξιοποιηθούν στο οικοσύστημα, Πάρκο: εγκατάστασης υφιστάμενων επιχειρήσεων τεχνολογίας που συνεργάζονται άμεσα με τους υπόλοιπους πυλώνες προς όφελος δικών τους και του οικοσυστήματος συνολικά.
Άρα, σύμφωνα με το σκεπτικό της Περιφέρειας Ηπείρου, το πάρκο υψηλής τεχνολογίας και έρευνας είναι ο τέταρτος πυλώνας. Μάλιστα, αναφέρει ότι επιλέχθηκε η υψηλή τεχνολογία της πληροφορικής γιατί αποτελεί τον κλάδο με τις καλύτερες προοπτικές και απασχόλησης.
Οι αναφορές της Περιφέρειας ακροβατούν μεταξύ προσπάθειας πολιτικού χειρισμού και επιστημονικών ανακριβειών, σε ό,τι αφορά τα «οικοσυστήματα» επιστήμης και καινοτομίας
«Με την ολοκλήρωση των πρώτων κτιρίων, θα εγκατασταθούν εκεί όσες πολυεθνικές εταιρείες έχουν μέχρι τότε έρθει στα Ιωάννινα. Αργότερα φυσικά όταν υπάρξει ζήτηση το πάρκο θα επεκταθεί περαιτέρω» αναφέρει. Και προσθέτει ότι σκοπός της Περιφέρειας είναι να προσελκύσει κι άλλες εταιρίες, «επενδύοντας» κυρίως στο επενδυτικό fund της Permira, υπό τη στέγη της οποίας βρίσκονται η P&I, η TeamViewer, η Best Secret και η Engel & Völkers –οι δύο πρώτες δραστηριοποιούνται τα τελευταία χρόνια στην περιοχή ενώ η τρίτη ετοιμάζεται. Σε αυτό το σημείο αναφέρει ότι ο διευθύνων εταίρος της Permira, Jörg Rockenhäuser, θα είναι ο επίσημος ομιλητής στην εκδήλωση που έχει προγραμματίσει το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο στα εγκαίνια της ΔΕΘ.
Ένα παιχνίδι με τις λέξεις, και για πολιτικούς λόγους, και καλλιέργεια ενός έντονου αναπτυξιακού κλίματος εκ μέρους της περιφερειακής αρχής, η οποία απευθύνει πρόσκληση συστράτευσης «στο συγκεκριμένο και δύσκολο έργο της προσέλκυσης και άλλων εταιριών από την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό, έχοντας ως παράδειγμα χώρες σαν την Ιρλανδία της οποίας οι περιφέρειές της εδώ και 30 χρόνια καρπούνται τα οφέλη της τότε προσπάθειας».
Στην ανακοίνωσή της κάνει αναφορά και στο ότι για τη δημιουργία του πάρκου υψηλής τεχνολογίας και έρευνας αξιοποιούνται δημόσιες εκτάσεις «χωρίς δηλαδή να επιβαρύνονται οι πολίτες με επιπλέον κόστη αγοράς ακινήτων».
Δεν κάνει αναφορά βέβαια ούτε στον υψηλή προϋπολογισμό του έργου ούτε στον μεγάλο δανεισμό που πρέπει να γίνει. Η πρόταση προς το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. διεκδικεί χρηματοδότηση το πολύ έως 50% λόγω των εσόδων που θα υπάρχουν από τη μίσθωση των κτιρίων. Το υπόλοιπο 50% πρέπει να βρεθεί από δανεισμό. Ο συνολικός δε προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ συν ΦΠΑ. Και φορέας υλοποίησης του έργου ορίστηκε η Αναπτυξιακή Ηπείρου Α.Ε.
Η περιφερειακή αρχή, ωστόσο, δεν απαντά στη βασική κριτική που δέχεται: ότι το πάρκο υψηλής τεχνολογίας αφορά επί της ουσίας τη στέγαση μεγάλων κυρίως εταιριών μέσω της μίσθωσης. Επίσης εδώ και ενάμιση μήνα, έχει δεσμευτεί ότι «θα είναι στη διάθεση όλων των περιφερειακών συμβούλων η μελέτη του έργου». Κάτι που δεν έχει γίνει ακόμα…