ΑΠΟΨΕΙΣ

Κάτι «σαν τεχνόπολη»

Εικόνα του άρθρου Κάτι «σαν τεχνόπολη»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/11/2019, 11:52
ΑΠΟΨΕΙΣ

Και ξαφνικά προέκυψε η ανάγκη για τεχνόπολη, για έναν οργανωμένο χώρο υποδοχής εταιριών υψηλής τεχνολογίας. Μόνο που η όλη υπόθεση, όπως την έχει θέσει ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, δεν είναι και τόσο ξεκάθαρη. 

Καταρχάς, ο περιφερειάρχης μίλησε για «κάτι σαν τεχνόπολη». Σε πρώτη φάση, είναι σαφές ότι η περιφερειακή αρχή θέλει να συμβάλει στη βελτίωση των συνθηκών για τις δύο μεγάλες γερμανικές εταιρίες, P&I και TeamViewer, οι οποίες ανήκουν στο ίδιο επενδυτικό fund. 

Ο κ. Καχριμάνης δεν έκανε τίποτα άλλο παρά να μεταφέρει την επιθυμία των δύο εταιριών να βρουν μια νέα έκταση ακόμα και στον πρωθυπουργό, αλλά και να γνωστοποιήσει στους Γιαννιώτες ότι μαζί με τον δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ συζητούν για την εξεύρεση μιας έκτασης 9.000 τ.μ. Μάλιστα, είπε ότι οι δύο εταιρίες θέλουν να προσλάβουν 3.000 άτομα.  

Το νούμερο αυτό των 3.000 ατόμων βέβαια είναι ασύλληπτο και εξωπραγματικό για τέτοιου είδους εταιρίες. Και σε δεύτερο επίπεδο, οι πράξεις δεν βγαίνουν: για 3.000 άτομα αντιστοιχούν μόλις 3 τ.μ. μιας έκτασης 9.000 τ.μ.

Και το βασικό ερώτημα που προκύπτει: Σε αυτόν τον σχεδιασμό για «κάτι σαν τεχνόπολη» χωράνε οι γιαννιώτικες εταιρίες τεχνολογιών αιχμής, οι οποίες κάθε άλλο παρά λίγο προσωπικό απασχολούν, ενώ έχουν δυναμική παρουσία και στη διεθνή αγορά; 

Μπορεί να μην είναι πολλές, αλλά υπάρχουν και εντέλει υπάρχει μια «μαγιά» για να γίνουν περισσότερες. Η Περιφέρεια Ηπείρου ενδιαφέρεται μόνο για τις δύο γερμανικές εταιρίες (σημειωτέον ότι δεν είναι αθέμιτη η διευκόλυνση, ώς ένα σημείο βέβαια, των δραστηριοτήτων τους εκ μέρους των τοπικών αρχών) ή γενικά για τον τομέα αυτόν;

Στα Γιάννενα, υπάρχει ένα Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου. Ένα Πάρκο που ο ρόλος του ήταν να βοηθήσει εταιρίες στα πρώτα τους τεχνολογικά βήματα. Βέβαια, η αποστολή αυτή δεν εξετελέσθη ποτέ. Το Πάρκο, το οποίο έγινε με ευρωπαϊκά χρήματα, δεν τα κατάφερε. Τουλάχιστον, τα τελευταία χρόνια καταφέρνει να μην «μπαίνει μέσα».  

Σήμερα, είναι γεμάτο και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα αιτήματα που υπάρχουν. Και γέμισε με την έλευση της P&I, η οποία ανέπτυξε όλες τις δραστηριότητές της εκεί. Προφανώς, ένα Τεχνολογικό Πάρκο δεν μπορεί να λειτουργεί ως βάση καθιερωμένων στην αγορά επιχειρήσεων.

Το Πάρκο αυτό (και ο επαναπροσδιορισμός του τρόπου λειτουργίας του) δεν μπορεί να βγει από οποιαδήποτε εξίσωση για το όποιο μέλλον έχουν οι εταιρίες τεχνολογιών αιχμής στην περιοχή.  

Και σίγουρα, οποιαδήποτε συζήτηση για τη δημιουργία μιας τεχνόπολης ή μιας υποδομής «κάτι σαν τεχνόπολη» (επειδή ακούγεται ωραία;) δεν μπορεί να γίνεται χωρίς την απουσία όλων των εμπλεκόμενων: από εταιρίες μέχρι επιστημονικούς φορείς. 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3