Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το ΕΣΠΑ των αριθμών

Εικόνα του άρθρου Το ΕΣΠΑ των αριθμών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/11/2018, 17:47
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020», το ηπειρώτικο ΕΣΠΑ, πάει καλά. Αυτό λένε τουλάχιστον οι αριθμοί, και που αυτοί έχουν τη σημασία τους ώς έναν βαθμό. Η καλή πορεία αναγνωρίστηκε πάντως από στελέχη τόσο του υπουργείου Οικονομίας όσο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έδωσαν το παρών στη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής παρακολούθησης του επιχειρησιακού προγράμματος, η οποία έγινε στο ξενοδοχείο Du Lac, στα Γιάννενα.

Μια μικρή λοιπόν ακτινογραφία: Το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020» χρηματοδοτείται με 337.076.281,00 ευρώ.  Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 176 αποφάσεις ένταξης έργων που αντιστοιχούν στο 62,2%. Οι νομικές δεσμεύσεις (σ.σ. η υπογραφή δηλαδή των συμβάσεων) ανέρχονται σε 131.356.713,00 ευρώ και αντιστοιχούν στο 39%.. Οι δαπάνες (οι πληρωμές) αντίστοιχα ανέρχονται σε 56.061.442,00 ευρώ και αντιστοιχούν στο 16,6% του επιχειρησιακού προγράμματος. Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης ανέφερε κατά τη συνεδρίαση ότι στο τέλος του 2019 θα ενεργοποιηθεί το σύνολο των δράσεων του επιχειρησιακού προγράμματος. Η εκτίμηση του ιδίου και των υπηρεσιών είναι ότι σε έναν χρόνο (και κάτι) οι συμβάσεις θα ανέλθουν στο 75% και οι δαπάνες στο 36%.

Κατά τα άλλα, ο κ. Καχριμάνης έκανε αναφορά στα έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ: από την ενίσχυση των επιχειρήσεων και την πολιτιστική διαδρομή στα αρχεία θέατρα μέχρι τις υποδομές, όπως η σύνδεσης της Ιόνιας οδού με τη 2η επαρχιακή οδό και την κατασκευή βιολογικών καθαρισμών στο παράλιο μέτωπο. Επιπλέον, επεσήμανε τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν λόγω εκκρεμοτήτων της κεντρικής διοίκησης.

Το ΕΣΠΑ είναι το πρόγραμμα που «τροφοδοτεί» επί της ουσίας την οικονομία της χώρας, και πάνω στο οποίο, σε κρίσιμες στιγμές, βασίστηκε ακόμα και η κοινωνική ειρήνη. Ο αναπτυξιακός του χαρακτήρας είναι αναμφισβήτητα κρίσιμος. Οι επιλογές χρηματοδότησης του τάδε ή του άλλου έργου έχουν τη σημασία τους, και το αποτέλεσμα των επιλογών αυτών θα φανεί στην πράξη τα επόμενα χρόνια.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back