Την αναπτυξιακή πολιτική της Περιφέρειας Ηπείρου, και δη από τότε που οι αιρετές Περιφέρειες ανέλαβαν και τη διαχείριση του ΕΣΠΑ, επιχείρησε να υπερασπιστεί ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα.
Η τοποθέτηση του κ. Καχριμάνη έγινε με αφορμή τη δημοσιοποίηση των ποσοστών απορρόφησης των πόρων του ΕΣΠΑ σε κάθε Περιφέρεια μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2018. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι η Ήπειρος είναι μία από τις Περιφέρειες που βρίσκονται κάτω από τη βάση, με το ποσοστό να αγγίζει το 23,87% όταν ο μέσος όρος είναι 24,6%. Με άλλα λόγια, η Ήπειρος από τα 336,5 εκατ. ευρώ που έχει στη διάθεσή της, δεν έχει απορροφήσει ούτε το ¼. Ο περιφερειάρχης δεν αρνήθηκε αυτή την πραγματικότητα. Έδωσε όμως τη δική του εξήγηση, απαντώντας, όπως είπε, και «σε όσους αδαείς που σαν περιφερόμενοι θίασοι πηγαίνουν σε Περιφέρειες που δεν έχουν καμία σχέση με την Ήπειρο και ανακαλύπτουν την Αμερική». Η αναφορά αυτή πήγαινε στον υποψήφιο περιφερειάρχη Σπύρο Ριζόπουλο που επισκέφθηκε πρόσφατα την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας («για μένα η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, μπορεί να έχει μεγαλύτερο ΑΕΠ λόγω των εργοστασίων, αλλά είναι η φτωχότερη Περιφέρεια της Ελλάδας» είπε, σε ένα σημείο της συνέντευξής του, ο κ. Καχριμάνης).
Καταρχάς ανέφερε ότι το νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020 ξεκίνησε αργά, όπως και για την υπόλοιπη Ελλάδα. Για την περίπτωση του ηπειρώτικου ΕΣΠΑ, ο κ. Καχριμάνης υποστήριξε ότι αυτό ξεκίνησε χωρίς να μεταφερθούν πολλά έργα από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο. «Μεταφέραμε μόνο το 6% του προηγούμενου προγράμματος. Στο σύνολό τους, οι υπόλοιπες Περιφέρειες είχαν μεταφέρει τεράστια ποσά σε μη ολοκληρωμένα έργα» τόνισε. Επί της ουσίας, υποστήριξε ότι ήταν πολιτική επιλογή της περιφερειακής αρχής ήταν να ξεκινήσει το νέο ΕΣΠΑ σχεδόν από το μηδέν. Γι’ αυτό και, όπως συμπλήρωσε, αρκετά μη ολοκληρωμένα έργα μεταφέρθηκαν σε άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως στο Interreg ή σε επιχειρησιακά προγράμματα των υπουργείων.
«Το ΕΣΠΑ Ηπείρου έχει άριστους ρυθμούς. Το ζητούμενο είναι να πιάνουμε κάθε χρόνο τις δαπάνες που πρέπει να κάνουμε. Μέχρι σήμερα δεν χάσαμε ούτε ένα ευρώ» τόνισε. Μίλησε βέβαια και για τις περιφέρειες στόχου 1 και στόχου 2 (ένας διαχωρισμός που γίνεται βάσει του μέσου όρου του ΑΕΠ στην Ευρωπαϊκή Ένωση).
Εκ των πραγμάτων, στην όλη επιχειρηματολογία του, ενέπλεξε και το ΑΕΠ. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η Ήπειρος είναι η δεύτερη «φτωχότερη περιφέρεια» στην Ελλάδα, μετά την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Αν και ο κ. Καχριμάνης υποστήριξε ότι από το ΑΕΠ δεν βγάζει κανείς ασφαλή συμπεράσματα, ανέφερε ότι η Ήπειρος ήταν από τις Περιφέρειες που είχε άνοδο 1,5% στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ. «Υπάρχουν Περιφέρειες που έχουν ρυθμό πτώσης του ΑΕΠ σχεδόν 4%, ενώ εμείς έχουμε άνοδο» τόνισε, αποδίδοντας την άνοδο αυτή σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση του τουρισμού.
Βέβαια, το ζητούμενο πάντα με κάθε ευρωπαϊκό πακέτο, είτε αυτό λέγεται ΚΠΣ είτε ΕΣΠΑ, είναι η αποτελεσματικότητα και η πραγματική αναπτυξιακή τους προοπτική...