ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Επειδή τα «δύο λόγια» δεν αρκούν…

Εικόνα του άρθρου Επειδή τα «δύο λόγια» δεν αρκούν…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/11/2023, 19:08
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Tα τηλεφωνήματα σε περιφερειακούς συμβούλους παράταξης της αντιπολίτευσης και όλα όσα επακολούθησαν, έρχονται να αναδείξουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πώς ασκεί πολιτική η περιφερειακή αρχή Ηπείρου, και δη ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνη.

Πριν από δύο ημέρες, κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο περιφερειάρχης είπε το εξής: Ότι πήρε τηλέφωνο περιφερειακούς συμβούλους της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» του Γιώργου Ζάψα για να ελέγξει αν είχαν υπογράψει την επερώτηση για τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στην Περιφέρεια Ηπείρου!

Με αυτόν τον τρόπο, φάνηκε καταρχάς η ενόχληση του κ. Καχριμάνη από την κατάθεση της επερώτησης. Όσον αφορά την επιχείρηση… παρέμβασης σε άλλη παράταξη, για τον κ. Καχριμάνη φαίνεται ότι δεν υπήρχε κάποιο θέμα πολιτικής δεοντολογίας. 

Διαβάστε: Τα τηλέφωνα του κ. Καχριμάνη σε παράταξη (όχι τη δική του)

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο κ. Ζάψας και έκανε λόγο για «αλαζονεία» και «πολιτική απρέπεια» του κ. Καχριμάνη, προσθέτοντας παράλληλα ότι ο περιφερειάρχης έκανε το «μαύρο άσπρο» με τις απαντήσεις που έδωσε σε επερωτήσεις για σημαντικά θέματα.

Λίγη ώρα αργότερα, η περιφερειακή αρχή ήρθε να πει «δύο λόγια για τον κ. Ζάψα», όπως είναι ο τίτλος της ανακοίνωσή της.

Αφού δείχνει «κατανόηση» για τον κ. Ζάψα που «επιθυμεί να ολοκληρώσει τη συμμετοχή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο με επίδειξη έντονου αντιπολιτευτικού λόγου», τον κατηγορεί ότι καταφεύγει σε ακρότητες και ότι επιδιώκει να προσαρμοστεί στα «δικά του θέλω».

Ανταποδίδει δε τον χαρακτηρισμό περί «απρέπειας». «Απρέπεια διαπράττει αυτός που επιχειρεί να παραπλανήσει το Σώμα και την Κοινή Γνώμη ότι έχει τη συγκατάθεση και άλλων συμβούλων για την υποβολή αιτήματος για να συζητηθεί θέμα της επιλογής του στο Περιφερειακό Συμβούλιο και όχι ο Περιφερειάρχης που εξετάζει αν όντως είναι υπαρκτές ή όχι οι υπογραφές που είναι απαραίτητες για να γίνει η συζήτηση. Περί αυτού, ούτε σήμερα έδωσε εξήγηση» αναφέρει η περιφερειακή αρχή. 

Καταρχάς κανένας περιφερειάρχης δεν έχει αρμοδιότητα να εξετάζει αν οι υπογραφές σε μια επερώτηση είναι υπαρκτές ή όχι. Αν κάποιος έχει ένα τέτοιο δικαίωμα και υποχρέωση είναι το προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Κατά δεύτερο, δεν είναι εκεί η ουσία του θέματος. Είναι προφανής η πρόθεση του περιφερειάρχη να παραπλανήσει. Αυτό που δεν εξηγεί ο κ. Καχριμάνης είναι γιατί ενοχλήθηκε τόσο πολύ από την επερώτηση. Όπως και πώς έκρινε ότι είναι δικαίωμά του να πάρει τηλέφωνα σε περιφερειακούς συμβούλους παράταξης που δεν είναι η δική του.

Η αντίληψη του κ. Καχριμάνη για το πώς πρέπει να λειτουργεί το Περιφερειακό Συμβούλιο – ως «ενός ανδρός αρχή» δηλαδή-, είναι σαφής και από αυτή την τοποθέτηση στη σημερινή ανακοίνωση: «Ο κ. Ζάψας είναι και μέλος της Οικονομικής Επιτροπής οπότε μπορούσε ή και μπορεί να ζητήσει εξηγήσεις για κάθε ένα ζήτημα που εκ των υστέρων σχολιάζει».

Η Οικονομική Επιτροπή συνεδριάζει σε ένα μικρό γραφείο της Περιφέρειας, χωρίς την παρουσία ΜΜΕ. Οι συνεδριάσεις της μπορεί να είναι δημόσιες, αλλά στην ουσία δεν είναι.

Ο κ. Καχριμάνης υποστηρίζει δηλαδή ότι για όποιο θέμα ήθελε να ρωτήσει κάτι ο κ. Ζάψας, μπορούσε να το κάνει στην Οικονομική Επιτροπή. Μια τέτοια διαδικασία όμως δεν αποτελεί διαδικασία ελέγχου της διοίκησης. Και αυτό ακριβώς θέλει ο κ. Καχριμάνης: Να μην υπάρχει κανένας δημόσιος έλεγχος.

Η περιφερειακή αρχή κάνει και ένα σχόλιο για τις απαντήσεις που δόθηκαν εκ μέρους της στο Περιφερειακό Συμβούλιο: «Ήταν αναλυτικές, κατανοητές και τεκμηριωμένες. Όσοι θέλουν να καταλάβουν και ειδικά οι πολίτες, νομίζουμε ότι κατάλαβαν»…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3