Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Όλα της συνεργασίας δύσκολα

Εικόνα του άρθρου Όλα της συνεργασίας δύσκολα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/08/2019, 16:51
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η συνεργασία των παρατάξεων «Γιάννενα. Νέα Εποχή» του Μωυσή Ελισάφ και «Ενότητα Πολιτών» του Θωμά Μπέγκα μοιάζει σχεδόν ανέφικτη. Μετά και τα μετεκλογικά δώρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη που ενισχύουν σημαντικά τις παρατάξεις των νέων δημάρχων και που δίνουν τη δυνατότητα διαμόρφωσης της επιθυμητής (για κάθε δήμαρχο) νέας πλειοψηφίας, ίσοι όροι δεν υπάρχουν στο τραπέζι του διαλόγου. Ωστόσο, η πολιτική ηθική και η διαφορετική λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία είναι πιο κοντά στον πολίτη, επιβάλλει τη δημιουργία ενός σαφούς πολιτικού πλαισίου αλλά και μια ξεκάθαρη απάντηση στα «γιατί» των όποιων συνεργασιών προκύψουν.

Από την αλληλογραφία που υπάρχει μεταξύ των δύο παρατάξεων, διαφαίνεται μια ένταση αλλά και μια προσπάθεια για το ποιος θα χρεωθεί πολιτικά το ναυάγιο μιας (ενδεχόμενης) συνεργασίας. Η παράταξη του Θωμά Μπέγκα, με σημερινή ανακοίνωσή της, δείχνει διατεθειμένη να μη φύγει από το τραπέζι του διαλόγου, ο οποίος γίνεται μέσω αλληλογραφίας. Μια απόφαση που ναι μεν οφείλεται και στο «πνεύμα συνεργασίας που την διακατέχει», όπως έχει υποστηρίξει η ίδια πολλές φορές, αλλά και που, σε ένα δεύτερο επίπεδο, αποτελεί μέρος ενός πολιτικού μπραντεφέρ. Η παράταξη λοιπόν ζητά από τον κ. Ελισάφ να γίνει μια συνάντηση αντιπροσωπειών των δύο παρατάξεων για να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις επί των προγραμματικών θέσεων, όπως είχε ζητηθεί εξάλλου από τον Ιούλιο, και να μην παραμείνει ο διάλογος σε επίπεδο αλληλογραφίας.

Η παρέμβαση αυτή αποτελεί επί της ουσίας απάντηση σε επιστολή της παράταξης «Γιάννενα-Νέα Εποχή», την οποία επισυνάπτει η παράταξη «Ενότητα Πολιτών» του κ. Μπέγκα (σημειωτέον ότι η παράταξη του κ. Ελισάφ δεν έχει εκδώσει καμία ανακοίνωση ή επιστολή της προς την παράταξη του κ. Μπέγκα).

Στην επιστολή αυτή, ο κ. Ελισάφ ζητά διευκρινίσεις στις αναφορές της παράταξης του κ. Μπέγκα περί «επίτευξης συγκλίσεων και συναινέσεων σε προοδευτική κατεύθυνση». Κι αυτό επειδή η παράταξη Ελισάφ, όπως αναφέρει η ίδια, προάγει «την ικανότητα, τη βούληση και τη δυνατότητα των παρατάξεων να ανταποκριθούν στις ανάγκες της πόλης» κι όχι «την πολιτική ή κομματική αφετηρία», ενώ υποστηρίζει ότι οι θέσεις της κάθε παράταξης κρίθηκαν προεκλογικά. Παράλληλα, στα περί «σύγκλισης» προσδίδεται η έννοια της «αλλαγής νοοτροπιών και αντιλήψεων με στόχο την καλύτερη διακυβέρνηση αλλά και την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες και ρουσφετολογικές πρακτικές». Δεδομένου του προεκλογικού και μετεκλογικού λόγου της παράταξης Ελισάφ, η αναφορά αυτή αποτελεί σοβαρή αιχμή για την παράταξη Μπέγκα.

Η παράταξη Μπέγκα, από την πλευρά της, δίνει τις δικές της απαντήσεις και ερμηνείες. Καταρχάς δεν αποδέχεται την αποποίηση της… πολιτικής ή κομματικής αφετηρίας των παρατάξεων εκ μέρους του κ. Ελισάφ. «Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι υπάρχουν πολιτικές και προς προοδευτική και προς συντηρητική κατεύθυνση. Υπάρχουν και προοδευτικές και συντηρητικές παρατάξεις και αυτό έχει να κάνει με την αφετηρία, την πολιτική και την ιστορία του καθενός αλλά και της κάθε παράταξης. Αυτό είναι και το νόημα της συγκρότησης και συμμετοχής παρατάξεων σε μια εκλογική διαδικασία στη Δημοκρατία» τονίζει χαρακτηριστικά.  Σε αυτό το σημείο, γίνεται αναφορά σε πολιτικές με επίκεντρο τον άνθρωπο, τις ευπαθείς  κοινωνικές ομάδες και την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των δημοτικών επιχειρήσεων. Ωστόσο, η παράταξη διευκρινίζει ότι η ίδια «δεν αποκλείει καμία παράταξη αρκεί να υπάρχει συμφωνία σε ένα ξεκάθαρο πλαίσιο για την πορεία του Δήμου τη νέα δημοτική περίοδο».

Όσο για το κρινόμενο αποτέλεσμα στις εκλογές, η παράταξη Μπέγκα, αφού υπενθυμίζει ότι είναι η πλειοψηφούσα παράταξη, αναφέρει ότι η εντολή διακυβέρνησης του Δήμου από την παράταξη «Γιάννενα. Νέα Εποχή» δεν δόθηκε «με τη μορφή ‘λευκής επιταγής’».

Στην απαντητική επιστολή-ανακοίνωση, η παράταξη Μπέγκα αναφέρει ακόμη ότι «έχουν υποχρέωση οι παρατάξεις μας να ακούσουν το μήνυμα που έστειλαν οι συμπολίτες μας με την ψήφο τους και να εργαστούν από κοινού τα επόμενα χρόνια για το καλό του τόπου». Και κλείνει με έμφαση: «Σε διαφορετική περίπτωση, θα φαίνεται ότι όλη αυτή η προσπάθεια έγινε από πλευρά σας κατ’ επίφαση, μόνο για τυπικούς λόγους και την έξωθεν καλή μαρτυρία και όχι γιατί πράγματι επιθυμείτε τη συνεργασία με τη δική μας παράταξη»…  


Διαβάστε τις δύο πιο πρόσφατες επιστολές των παρατάξεων:


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back