Λυκ πίσω
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ένα μιντάτι στα Τζουμέρκα

Εικόνα του άρθρου Ένα μιντάτι στα Τζουμέρκα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/09/2018, 15:01
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ένα «ζωντανό» εργαστήριο ανταλλαγής γνώσεων επί δέκα ημέρες στα Τζουμέρκα. Μάστορες της πέτρας συναντήθηκαν με νέους ανθρώπους, κυρίως αρχιτέκτονες. Ο καθένας με τις δικές του γνώσεις, και τις δικές του εμπειρίες. Ένα μπουλούκι που έδεσε και δημιούργησε. Αυτός ήταν εξάλλου και ο σκοπός της ομάδας «Μπουλούκι» που έστησε το εργαστήριο αυτό, με τη συνδρομή του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Πρωταγωνίστρια στην όλη διαδικασία η πέτρα, ένα υλικό που απαιτεί τέχνη και πειθαρχία και που για τους παλιότερους μαστόρους αποτελεί πια «υλικό» ιστοριών και αφηγήσεων. Στο εργαστήριο πέτρινης δόμησης, οι συμμετέχοντες είχαν και την ευκαιρία να αφήσουν το δικός τους «πέτρινο» αποτύπωμα.

Μέσα στην εβδομάδα, παλιοί μάστορες και νέοι επιστήμονες ένωσαν τις δυνάμεις τους και επί τόπου. Μια συνεργασία, μια σύμπραξη, ένα μιντάτι… για τον καθαρισμό και την αποκατάσταση κάποιων τμημάτων του παλιού μονοπατιού της Γέφυρας Πλάκας. Η επιλογή του μονοπατιού καθόλου τυχαία.

Η Γέφυρα Πλάκας –μαζί με όλους τους επιστημονικούς και ιδεολογικούς προβληματισμούς που εκ των πραγμάτων προέκυψαν και προκύπτουν από τη διαδικασία αποκατάστασής της, αποτέλεσαν εξάλλου το ερέθισμα για τη φιλοξενία του εργαστηρίου πέτρινης δόμησης στα Τζουμέρκα.

* Στη φωτογραφία ο ομότιμος καθηγητής Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Μανόλης Κορρές σε μια ξενάγηση-ανοιχτό εργαστήριο στο παλιό μονοπάτι

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3