ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Εξηγήσεις και πάλι εξηγήσεις

Εικόνα του άρθρου Εξηγήσεις και πάλι εξηγήσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/05/2022, 22:25
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Επανέρχεται στο θέμα της μεταφοράς του πρώην κλειστού γηπέδου ξιφασκίας από το Ελληνικό στα Γιάννενα ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης. Αυτή τη φορά όχι μέσω facebook αλλά μέσω επίσημης ανακοίνωσης από το Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας.

Ο κ. Καχριμάνης έρχεται να υποστηρίξει τη «διαφάνεια και τη νομιμότητα της αποσυναρμολόγησης» και να πει εμμέσως πλην σαφώς ότι η συμφωνία ήταν συμφέρουσα λόγω της περαιτέρω αύξησης των τιμών του σιδήρου.

Ενδιαφέρον έχει όμως το τελευταίο σημείο της ανακοίνωσης όπου αναφέρεται: «Η συνολική παρουσίαση του έργου της συναρμολόγησης και της εγκατάστασης θα γίνει όταν ολοκληρωθούν οι μελέτες και εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες εγκρίσεις».

Καταρχάς, δεν γίνεται σαφές ποιες μελέτες έχουν ανατεθεί, σε ποιον (στις υπηρεσίες; σε εξωτερικούς συνεργάτες) και πότε. Και κυρίως υπάρχει το μείζον θέμα της χωροθέτησης του πρώην κλειστού γηπέδου ξιφασκίας (που θα είναι και γήπεδο και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και δημοπρατήριο, όπως έχει ειπωθεί κατά διαστήματα) στο αγρόκτημα Κατσικά, δίπλα στη λίμνη. Έχει αναθέσει κάποια μελέτη ο κ. Καχριμάνης για την επιλογή μιας κατάλληλης θέσης ή έστω για το κατάλληλο της προτεινόμενης (από τον ίδιο) θέσης εκεί που βρίσκονται οι παλιές εγκαταστάσεις της ΔΕΛΙ;

Κατά τα άλλα, ο κ. Καχριμάνης αναφέρεται σε δύο συμβάσεις «αποξήλωσης, αποσυναρμολόγησης, ταξινόμησης και καταγραφής των επιμέρους λειτουργικών μερών της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων-ξιφασκίας και της αίθουσας προπονητηρίου-γυμναστηρίου» μεταξύ του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Ηπείρου και της Ιντρακάτ με συνολικό τίμημα 2.460.000 ευρώ (με ΦΠΑ). Κάτι που είναι γνωστό εδώ και μήνες. Σε μια από τις δύο συμβάσεις, προβλέπεται και η παραλαβή ηλεκτροπαραγωγού ζεύγους.

Καθόλου τυχαία (λόγω των τελευταίων δημοσιευμάτων για τα πάνελ που αγόρασε ο γιος του για την κτηνοτροφική επιχείρησή του), ο κ. Καχριμάνης προσθέτει ότι και στις δύο συμβάσεις προβλέπεται πως η αποσυναρμολόγηση αφορά το σύνολο του φέροντος μεταλλικού οργανισμού και πως δεν περιλαμβάνονται στα υλικά η οροφοκάλυψη, η πλαγιοκάλυψη, οι αεραγωγοί κλιματισμού και εξαερισμού, οι συρόμενες πόρτες και οι εσωτερικές θύρες. Πάντως ότι την όλη υπόθεση της μεταφοράς της σιδηροκατασκευής έχει χρηματοδοτήσει και το ταμείο της Περιφέρειας Ηπείρου με αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ

Στη συνέχεια, ο περιφερειάρχης δεν ξεχνά να αναφερθεί και σε κάποια χείρα βοηθείας που έδωσε το υπουργείο Ανάπτυξης. Όπως λέει, το υλικό έπρεπε να απομακρυνθεί από το Ελληνικό μέχρι τέλη Δεκεμβρίου. Υπήρξε όμως επικοινωνία με την Ιντρακάτ, στην οποία είχε ανατεθεί το έργο «απομάκρυνσης των εγκαταστάσεων με την αποξήλωσή τους και την διάθεσή τους ως υλικό-σκραπ. Συμφωνήσαμε για την αποξήλωση-αποσυναρμολόγηση, αλλά στη συνέχεια επειδή η LAMDA αντιδρούσε λόγω και πίεσης χρόνου, απευθυνθήκαμε στο υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο ζήτησε να μας παραδοθούν τα υλικά των σκελετών στο πλαίσιο της δικής του συμφωνίας»… Δεν θα έλεγε κανείς ότι υπάρχει μεγάλη σαφήνεια στο τι ακριβώς εννοείται.

Και συνεχίζει ο κ. Καχριμάνης πηγαίνοντας στο Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι η χρηματοδότηση έγινε από εκεί επειδή το Ταμείο αυτό θα εισπράττει ποσοστό από τις χρήσεις του πρώην κλειστού γηπέδου (εκθέσεις). Προφανώς, πρόκειται για σχεδιασμό που θα αναλυθεί, «όταν γίνουν οι μελέτες και αφού εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες εγκρίσεις»… Ο περιφερειάρχης επικαλείται και πάλι «ομόφωνες αποφάσεις» των μελών του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης, εκτός του Γιώργου Ζάψα που δήλωσε «παρών», όπως σημειώνεται, με την αιτιολογία ότι αυτές οι αποφάσεις είναι πολιτικές.

Και τέλος, ο κ. Καχριμάνης σημειώνει ότι τη διαδικασία της αποξήλωσης την επέβλεψε μηχανικός όπως και ότι από «τα στοιχεία που προκύπτουν, αποδεικνύεται ότι με την τιμή του σιδήρου έχουν πολλαπλασιαστεί τα οφέλη για την Περιφέρεια»…

Και πάλι όλο αυτό το παζλ των τμηματικών αναφορών δεν βοηθάει στην αποτύπωση της όλης κατάστασης και του εγχειρήματος.


* Φωτό αρχείου

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back