ΕΛΛΑΔΑ

Διπλωματικό επεισόδιο Ελλάδας-Τουρκίας

Εικόνα του άρθρου Διπλωματικό επεισόδιο Ελλάδας-Τουρκίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/11/2019, 21:16
ΕΛΛΑΔΑ

Αποχώρησε από την τελετή εγκαινίων του αγωγού ΤΑΝΑΡ στα Ύψαλα η ελληνική αντιπροσωπεία, υπό τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δημήτρη Οικονόμου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, στις σημερινές προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Νωρίτερα ο κ. Ερντογάν είχε πει: «Κάναμε τη συμφωνία με την Λιβύη και αυτή θα έρθει στην εθνοσυνέλευση και αφού περάσει θα την πάμε σε άλλο επίπεδο. Τι κάνουν τώρα; Απειλούν τη Λιβύη. Αυτή η συμφωνία έχει γίνει και θα εφαρμοστούν και τα άλλα σκέλη της. Κι από τις δικές μας γεωτρήσεις δεν θα ξεπηδάει σύγκρουση και αίμα αλλά ειρήνη και ευημερία».

Είπε ακόμα ότι «ενώ υπάρχει η δυνατότητα του δίκαιου διαμοιρασμού, χρησιμοποιούν απειλητική γλώσσα και πολιτικούς εκβιασμούς. Όμως κανένας και καμιά χώρα δεν είναι υπεράνω νόμου. Πρέπει πλέον να γίνει αντιληπτό ότι με τετελεσμένα δεν θα υπάρξει κανένα αποτέλεσμα».

Το σύμφωνο που πρόσφατα υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη δείχνει την ανιστόρητη, εκτός διεθνούς δικαίου και αγεωγράφητη προκλητικότητα της Τουρκίας, δήλωσε απόψε από τα Χανιά ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας.


Στην Αίγυπτο ο Ν. Δένδιας

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας πραγματοποιεί αύριο επίσκεψη στο Κάιρο προκειμένου να έχει κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σαμέχ Σούκρι, για το θέμα που έχει προκύψει.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών «αντικείμενο των συνομιλιών θα αποτελέσουν οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, υπό το πρίσμα και της πρόσφατης υπογραφής μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης».


Κλήσεις για εξηγήσεις

Σημειώνεται ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σε εξηγήσεις τον πρέσβη της Λιβύης και έδωσε προθεσμία μέχρι την Πέμπτη για να παραδοθεί το μνημόνιο συνεννόησης μεταξύ της τουρκικής και της λιβυκής κυβέρνησης. Διαφορετικά ο Λίβυος πρέσβης θα απελαθεί.

Εξηγήσεις για το ίδιο θέμα κλήθηκε να δώσει και ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα.

Το υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, εκτιμά ότι το εν λόγω μνημόνιο «προβλέπει αόριστα ότι οι δύο πλευρές θα εργαστούν για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών. Άλλωστε, ένα μνημόνιο κατανόησης δεν έχει νομικά δεσμευτική αξία, ενώ δεν είθισται συμφωνίες οριοθέτησης να υπογράφονται υπό μορφή μνημονίου».

«Εφόσον πράγματι γίνεται μια τέτοια συζήτηση με βάση τις αυθαίρετες τουρκικές ερμηνείες περί διεθνούς δικαίου, μια ανάλογη πρωτοβουλία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα», επισημαίνεται.


Ο Κώστας Τασούλας

Το σύμφωνο που πρόσφατα υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη δείχνει την ανιστόρητη, εκτός διεθνούς δικαίου και αγεωγράφητη προκλητικότητα της Τουρκίας, δήλωσε από τα Χανιά ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας.

«Θα έλεγα ότι αυτό το σύμφωνο αφ' ενός δείχνει την ανιστόρητη, αγεωγράφητη και εκτός κάθε έννοιας διεθνούς, προκλητικότητα της Τουρκίας. Αλλά δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε σε αυτές τις λέξεις, γιατί και αλλά πράγματα ήταν ανιστόρητα και εκτός διεθνούς δικαίου που έκανε η Τουρκία και εν τούτοις με βάση το μακάριοι οι κατέχοντες, όπως η κατοχή της Κύπρου, εξακολουθούν να μας βασανίζουν και να αποτελούν πληγή στο σώμα του ελληνισμού. Συνεπώς όλα αυτά τα πράγματα θα τα αντιμετωπίσουμε και στο διπλωματικό και σε άλλο αποφασιστικό πεδίο ως Ελλάδα, αλλά και ως Ευρώπη», τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back